NYHETER 2021-06-05 KL. 15:00

Alexandra skrev handbok om adhd och autism

Kungsbackabon Alexandra Garle upplevde att litteraturen kring adhd och autism var alldeles för tung och tråkig. För att lösa problemet valde hon att skriva en egen bok om ämnet, på ett så enkelt och lättsamt sätt som möjligt.

Alexandra skrev handbok om adhd och autism
Alexandra Garle ville ha en provocerande titel på sin bok, och landade i ”jobbiga underbara ungar”.

TV-klipp och nyheter



Kreativ, social och glad. Så tror Alexandra Garle att hennes vänner skulle beskriva henne, vilket också är något som hon vill ska genomsyra hennes nya bok ”Jobbiga underbara ungar”.

– Jag ville göra en bok med exempel och med händelser som man kan känna igen sig i. Jag har samlat på mig kunskaper i många år och har försökt sammanfatta allting i boken på ett så enkelt och lättillgängligt sätt som möjligt, säger hon.

Författaren själv har intresserat sig för adhd och autism dels genom att ha arbetat som gymnasielärare i många år, men också för att hon har npf (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) i familjen.

– Kunskaperna har jag fått genom att ha gått utbildningar, läst litteratur kring ämnet, tagit del av andra föräldrars berättelser och egna erfarenheter, säger Alexandra Garle

Boken har tagits emot varmt och hyllningsorden har ramlat in via sociala medier.

– Jag får gåshud över responsen jag fått, det har varit jättefint.

Alla är olika


Även om boken utgår från autism och adhd, menar Garle att det är en bredare bok än så.

– Alla kan bli hjälpta av den. De flesta gillar struktur och tydlighet, det är bara det att barn med de här diagnoserna behöver det extra mycket, säger hon.

Att hon själv skulle skriva en bok om ämnet hade hon inte kunnat tro för tio år sedan. Alexandra Garle eftersträvar en bredare förståelse i samhället för människors olikheter.

– Jag klandrar ingen som inte har så bra koll på adhd och autism, för jag hade ingen koll innan heller. Men så blev jag lärare och har allt eftersom träffat på fler ungdomar med diagnoser, säger hon.
Är det viktigt att människor får mer kunskap om detta?
– Ja, alla är olika, vi lär oss på olika sätt och vi behöver olika bemötande. Det är helt okej att vi fungerar olika och det vill jag verkligen få fram. Alla bör ha rätt till extra hjälp om man behöver det, oavsett om man har en diagnos eller ej.

Tuff process


Att skriva en bok när man inte har någon erfarenhet utav det har varit tufft för Alexandra Garle. Och som ensamstående mamma och med ett heltidsarbete som lärare på det, blev ekvationen ett tag ohållbar.

– För två år sedan sa kroppen stopp och jag blev utbränd, det blev helt enkelt för mycket för mig. Men i den vevan träffade jag min sambo Philip och han har varit helt fantastisk, säger Alexandra Garle och fortsätter:

– Utan honom hade det inte blivit någon bok. Han har stöttat mig och pushat mig igenom detta. Det har inte varit en lätt resa och jag är faktiskt lite stolt över mig själv att jag till slut klarade det.

På bokens baksida syns en recension som lyder: ”Toppen! Har ökat min förståelse avsevärt och jag har fått flera bra tips. Utöver att man kände igen många situationer fick jag även mig ett gott skratt emellanåt.”

– Tanken är faktiskt att man ska skratta i boken och känna sig lite glad. Just i stunden när det händer tokiga saker i vardagen är det inte så kul, men efteråt när det gått över så måste man kunna skratta lite åt det, säger Alexandra Garle, vars grundtanke är att boken ska användas på ett specifikt sätt:

– Jag har tänkt att den ska fungera lite som en handbok. Man ska kunna ta upp den, läsa en eller två sidor och sedan slå ihop den. Det är ingen bok man måste läsa från start till mål, utan man kan läsa det man känner för.
Hur kom du fram till titeln ”Jobbiga underbara ungar”?
– Vi ville ha en provocerande titel, därför blev det ”jobbiga”. Alla människor är lite jobbiga, jag är jobbig på mitt sätt och du är jobbig på ditt sätt. Så är det med barn också, de är lite jobbiga, men ändå helt underbara.

Mer om e-tidningen:

Läs e-tidningen här

 

Är du prenumerant? Kom igång här.

Instruktionsfilm:

[embed]https://youtu.be/EC8RertgYzU[/embed]

TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.