Återvinning förändras - nysatsningar krävs
Av Christina Forlin
Tre nya återvinningscentraler behöver byggas i kommunen inom de närmsta åren. Samtliga nuvarande behöver nämligen stängas eller flyttas.
"Vi kan bli tvungna att bygga tillfälliga lösningar", säger Monica Neptun (L).
En ska ligga lantligt söderut och påminna till utseende om gårdarna runt omkring.
En annan ska vara stor, lättillgänglig och väl tilltagen för framtida behov. Där ska gå lätt att svänga in med släp och stora bilar.
En tredje ska placeras på Klovsten och ersätta den som finns där nu.
Kommunen har en tydlig bild av hur man vill att de framtida återvinningscentralerna ska se ut, och nya måste byggas.
Frillesås återvinningscentral har bara ett tillfälligt bygglov fram till hösten 2024. Barnamossens återvinningscentral kommer stegvis att avvecklas i samband med att den gamla deponin sluttäcks och Klovstensområdet ska exploateras och göras om. Det innebär att återvinningscentralen där måste flytta från sin nuvarande plats och den kommer antagligen att stängas under några år. Det leder i sin tur till en ökad trängsel på de andra anläggningar som redan idag är underdimensionerade.
Tillfälliga lösningarTotalt tar de tre anläggningarna emot 150 000 besök per år och för att kommunen fortfarande ska kunna lösa sitt uppdrag måste det finnas tillräcklig kapacitet.
– Hur vi ska ordna det är inte riktigt klart, säger Monica Neptun (L), ordförande i nämnden för Teknik.
– Vi kan därför bli tvungna att bygga tillfälliga lösningar, ett alternativ kan eventuellt vara en anläggning på Duvehed, men det kommer innebära ökade kostnader, säger hon.
– En en mer kostnadseffektiv och långsiktig lösning är att inom några år bygga en permanent anläggning som klarar de framtida behoven.
Både politiker och personal på förvaltningen har arbetat med en så kallad målbild, alltså skissat på hur man vill att de framtida återvinningscentralerna ska se ut.
– Vi har tittat på andra kommuners utformningar för att hitta lösningar på saker som framkomlighet och funktion. Bland annat har vi varit i Varberg, säger Monica Neptun.
– Där finns en ny och genomtänkt anläggning där det är lätt att komma till. Det är viktigt att det är enkelt, och det ska finnas bra information och vara trevligt. Vi vill verkligen arbeta för att vi ska bli jättebra på återvinning i Kungsbacka.
Mobila återvinningskärlMan undersöker också möjligheten med mobila återvinningskärl, alltså att det vissa veckor kommer att ställas ut kärl på förutbestämda platser eller gator för att underlätta återvinningen.
– På så sätt skulle vi utöka utbudet och det vill vi gärna.
Återbruk och återvinning är i fokus när man planerar de nya centralerna.
– Det är framtiden, säger Monica Neptun.
– Det är nog de flesta överens om.
Kostnaderna för de nya anläggningarna är osäkra men en bedömning är att de innebär runt 20 kronor extra för ett villahushåll mellan åren 2024 och 2028.
Ingen kretsloppspark
Idén med kretsloppspark skrotades för något år sedan. Den skulle bli för dyr.
Det var 2011 som nämnden för Teknik fattade beslut om att utreda en kretsloppspark i Kungsbacka. I december 2012 beslutade nämnden att den skulle ligga i Klovsten och ytterligare beslut kring en kretsloppspark togs ungefär ett år senare. Men i takt med att området i Klovsten närmare har utretts har den ursprungliga planen på en anläggning om cirka 18 000 kvadratmeter ansetts vara orimlig. Den skulle bli för dyr med tanke på det marknadsvärde som marken i Klovsten anses ha.
Förvaltningen har därför anpassat tidigare förslag till en mindre anläggning med möjlighet att ta tillvara material. Några formella beslut kring markanvändningen av Klovsten är ännu inte fattade av kommunstyrelsen, men en återvinningscentral på 10 000 – 12 000 kvadratmeter har diskuterats i den sydöstra delen av området.
Ska stängas
Barnamossens återvinningscentral är placerad på en gammal deponi som måste sluttäckas vilket innebär att den stegvis måste avvecklas och stängas. Placeringen är inte heller optimal enligt kommunen, med långa transportvägar för tunga fordon i ett område med relativt små vägar, många hästgårdar och ryttare. En ny central borde ligga mer tillgänglig. Det ska vara enkelt för den som transporterar större volymer på släp.
Frillesås återvinningscentral har ett temporärt bygglov på fem år till hösten 2024. Därefter behövs en ny permanent lokalisering, en tänkbar är i Rya industriområde, alltså nära där den ligger i dag.