NYHETER 2022-05-03 KL. 08:00

Åtal efter stöld av tablettask för sex kronor

Av Julia Sandstén Vikberg

En 17-årig kille åtalas för att ha stulit en tablettask för sex kronor. Killens försvarare Karl Sjölander menar att fall som dessa inte borde hamna i rätten.
– Jag studsade till, säger han.

Åtal efter stöld av tablettask för sex kronor

TV-klipp och nyheter

Det var i mars som killen misstänks ha stulit tablettasken från en matvarubutik i Kungsbacka. Väktaren som stoppade honom uppger i polisförhör att om killen hade gett tillbaka tablettasken när han blev påkommen, istället för att försöka springa därifrån, så hade hon inte tagit in honom. Men nu slutade det med att väktaren även tillkallade polisen och att killen senare åtalades för ringa stöld.
– Det är lite galet. Jag har pratat med åklagaren om det här. Sådant här ska inte hamna i domstol, säger Karl Sjölander.
Enligt honom är anledningen till att rätten ska pröva en stöld av en sex kronors-tablettask är att killen även misstänks för ringa narkotika brott, då han vid ett annat tillfälle misstänks ha varit narkotikapåverkad. Åklagaren har valt att pröva båda brotten i domstolen nu samtidigt. Men enligt Karl Sjölander borde inte heller narkotikabrottet tas upp i tingsrätten då killen har erkänt brottet.
– Åklagaren hade inte uppfattat att han hade erkänt det. Hon höll med om att det verkade lite tokigt att komma till tingsrätten för en tablettask så hon kommer nog återkalla detta. Det blir nog ett strafföreläggande istället, så behöver vi inte belasta domstolen och åklagare för en tablettask, säger Karl Sjölander.
När Norra Halland når kammaråklagare Ellinor Nilsson uppger hon dock att hon inte har några planer på att dra tillbaka åtalet.
– Eftersom han även misstänks för ringa narkotikabrott och har lämnat mostridiga uppgifter i förundersökningen om han erkänner eller inte, så är min bedömning att låta tingsrätten pröva det. Det här är även en ung person som inte är straffad sedan innan. Men jag håller med om att sex kronor är lite, säger hon.
Ska man verkligen belasta rättsväsendet med detta?
– Det kan man ha delade meningar om. Det här var i minsta laget men om man ändå ska pröva ett annat brott så kan man även pröva detta. Har vi en lagstifning som säger att det är olagligt att stjäla är det inte fel att pröva detta, säger Ellinor Nilsson.



TV-klipp och nyheter

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.