NYHETER 2021-07-06 KL. 13:00

Åsa Gårdsskola: Kampen går vidare

Föräldrar upplever att de inte blivit lyssnade på. De vill inte att högstadieelever på Åsa Gårdsskola ska flyttas till Åsaskolan.

Åsa Gårdsskola: Kampen går vidare
De är besvikna över att Åsa Gårdsskola inte kommer att förbi en skola för barn mellan 1-16 års ålder.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Norra Halland har tidigare skrivit om att Åsa Gårdsskolans högstadieelever ska få gå kvar och att flytten till Åsaskolan kommer att ske successivt. Nu är beslutet fattat, men många föräldrar rasar och vill inte att eleverna ska flytta alls.

– Vi känner att vi inte blivit lyssnade på, säger Malin Nordhammer, förälder till Nova och Juni, 7 respektive 10 år, som går på Åsa Gårdsskola.

 

Med i brukarrådet


Malin Nordhammer är relativt nyinflyttad till Åsa och valde Åsa Gårdsskola för att den är en aktiv liten skola med elever mellan 1-16 år. Hon känner sig nu ledsen och besviken. Något hon delar med många föräldrar.

Malin Nordhammer är med i brukarrådet, vilket kortfattat kan beskrivas som en länk mellan skolans ledning och föräldrar. Alla som är med i brukarrådet är själva föräldrar till elever på Åsa Gårdsskola. Brukarrådet har gjort en enkät som alla vårdnadshavare till elever på Åsa Gårdsskola har fått svara på, vilken visade att 82,2 procent av de tillfrågade ville behålla skolan som en skola för 1-16-åringar.

 

Egen regi


Den 7 maj hade ledningen på skolan och brukarrådet ett samrådsmöte med skolchefen Maria Andersson. Enligt Malin Nordhammer framstod då förslaget med Åsaskolan som ett bättre alternativ än Frillesåsskolan, men att det inte framgick att lösningen skulle vara permanent.

– Brukarrådet var tydliga med att vi önskar se en lösning på Åsa Gårdsskolan som var ett av alternativen förvaltningen hade. Att nu göra en sådan stor omorganisation på Åsa Gård tror vi kan vara förödande. Politiker har tagit beslut om ny skola och förskola inom några år och att jag har fullt förtroende för att rektorer, pedagoger och elever kan lösa detta i Åsa Gårdsskolans egen regi tills en ny skola och förskola är på plats.

Malin Nordhammer fortsätter:

– En av farhågorna med denna flytt är ju att lärare säger upp sig, då vi sett att tjänster ligger ute på Åsa Gårdsskolan. Politikerna har sagt att det kommer bli en lösning med befintliga medel, vilket vi föräldrar tycker skulle vara att ha kvar högstadiet på Åsa Gård. Vem som helst förstår ju att det kommer kosta att flytta biblioteket i Åsa så att högstadieeleverna får plats där.

Stor lyhördhet


– Vi som skolledning hade också önskat att det gått att hitta en lösning inom Åsa Gård. Jag vet att föräldrarna önskat att Åsa Gård skulle fortsätta att vara en 1-16 årsenhet, men nu är beslutet fattat. Vi måste respektera det och göra det bästa av situationen, säger Kerstin Ekman-Hake, rektor på Åsa Gårdsskola.

Skolchef Maria Andersson berättar för Norra Halland att hon haft flera möten med brukarråd och elevråd under våren och haft stor lyhördhet innan förslaget lades fram till nämnden och beslut togs den 16 juni.

– Men har man inte fysisk möjlighet att få plats i skolan så går det inte att göra något åt det.

Fler nyheter

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
NYHETER 2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2025-05-09 KL. 19:00
Pysselbok ska lära barn om hotad fisk
Premium | KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Krönika: Hurra för Europa!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.