142 nyttiga steg i Bräckans nya trappa
Av Henrik Laurén
Den nya trätrappan i Fjärås Bräcka är en rekonstruktion av trappan som fanns där mellan 1917 och 1921. Vid den tiden användes trappan av resenärer för att ta sig mellan ångbåten i Lygnern och järnvägsstationen nere i grustaget.
Havsnivån för 11 000 år sedan. Linda Landberg står i nya trappans övre del med fälten i bakgrunden. Foto: Henrik Laurén.
Järnvägsstationen, som då var Sveriges minsta, användes fram till 1930 av resenärer mellan Göteborg, Halland och Västergötland. På Lygnern gick fartyg, bland andra ångbåten Isa, mellan sjöns södra del i Fjärås och Sätila i norr.
I dag används trappan av bland annat besökare i naturreservatet, skolklasser, geologistuderanden och motionärer. Trappan kan användas på många nyttiga sätt och kan till och med vara ett pedagogiskt verktyg. Det finns till exempel skyltar som visar på vilken höjd havet stod för 11 000 år sedan. Skolklasser får en lektion om istiden och spår den lämnat. Geologistuderanden kan på nära håll studera göteborgsmoränen. Och de 142 trappstegen tar effektivt fram flåset hos motionärer.
- Eller så kan man bara njuta av utsikten. Den nya trappan har en rastplats vid ungefär halva höjden, säger Linda Landberg, föreståndare och naturvägledare vid Naturum.
Det har under årens lopp funnits flera trappkonstruktioner i Fjärås Bräcka. Exakt hur många vet man inte men tre, fyra kan det handla om, eventuellt också med någon trapplös period under åren. Den förra trappan hade i varje fall gjort sitt och det var dags för en ny. Bygget skedde under vintern och nu står allt klart för besökare.
Naturum med utställninsgutrymmen och café blev klart 2005 och har årligen runt 60 000 registrerade besökare. Plus det okända antal besökare, motionärer, vandrare och naturvänner som rör sig i naturreservatet.