NYHETER 2022-09-19 KL. 10:10

100 kungsbackabor ska bjudas på gratis lunch

Av Johanna Simonsson

På lördag blir det först till kvarn som gäller för alla som vill ha en gratis lunch. På Kungsbacka torg kommer det nämligen delas ut hundra rätter med smörrebröd. Det är Livsmedelsprogram Halland som bjuder på maten som är gjord av Majbritt Löfgren som har företaget Happy Dane.
– Det var klockrent för mig att ställa upp på detta, säger Majbritt.

100 kungsbackabor ska bjudas på gratis lunch
Majbritt Löfgren på Happy Dane kommer göra gratis lunchen som ska delas ut till kungsbackabor. Foto: Johanna Simonsson

TV-klipp och nyheter
Syftet med eventet är att uppmärksamma den halländska maten som finns. Under lördagen kommer både Livsmedelsprogram Halland och Hallands Matgille vara på plats.
– Vi vill få hallänningarna att välja halländskt. Vi vill öka vår självförsörjning och visa hur vi arbetar tillsammans för bra mat. Du som bor i Halland ska känna dig stolt över allt gott vi har här, säger Helena Nöjd, kommunikatör på Hallands Matgille.

Foodtruck
Från sin foodtruck kommer Majbritt servera 100 smörrebröd på lördag. Förberedelserna kommer dra igång klockan sex på morgonen och på menyn kommer det finnas både kött och vegetariska alternativ.
– Det kommer vara halländska råvaror som används. Jag kommer servera en smörrebrödsbox med rostbiff från Tjolöholm Gård, fläskstek med kött från HamraGård i Åsa, pepparrot och min egen picklad rödkål från Fjärås.
För Majbritt är det viktigt att visa att man inte behöver ta sig så lång för att få bra mat.
– Jag vill verkligen lyfta fram hur mycket som finns runt om oss. Man kan leta närmare innan man köper från de stora affärerna. I smörrebröd finns det många ingredienser man kan hitta lokalt. Det är mycket mer smak i det då också.
Hon säger att under pandemin handlades det mer närodlat.
– Det är viktigt att vi stöttar våra lokala bönder och producenter, så de går runt ekonomiskt och vi slipper importera så mycket. Även om det är svårt är mitt mål att jag ska kunna vara helt självförsörjande av det runt mig.
Det är inte bara Kungsbacka som får gratis lunch. 500 rätter kommer även delas ut i Varberg, Falkenberg, Hylte, Halmstad och Laholm.


Det kommer delas ut 100 smörrebröd med halländska råvaror. Foto: Johanna SimonssonTV-klipp och nyheter

En bandymånad som kan avgöra allt
BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
Premium

En bandymånad som kan avgöra allt

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.