NYHETER 2022-05-13 KL. 16:00

100 år med Röda korset

Av Christina Wagner

Nu hålls det kalas för Röda korset i Fjärås. Kretsen eller numera gruppen Fjärås Förlanda Röda kors i Kungsbacka bildades nämligen 1922.

100 år med Röda korset
FEST. Festkommittén som arrangerar 100-årsjubileet. Från vänster Hildegard Ekman, Ann-Britt Samuelsson, Ann-Marie Kling, Britten Elofsson, May Carlsson, Anna-Stina Nordkvist och Gullvi Andersson. Foto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

Den 13 maj är de drygt 110 medlemmarna inbjudna till kalas i församlingshemmet i Fjärås. Förhoppningsvis kommer även Kungsbackabygdens Röda kors-ordförande Claes Orwallius för kaffe och tårta. Röda korset och verksamheten i Fjärås Förlanda har gjort en riktig resa, inför jubileet har medlemmarna i festkommittén besökt föreningsarkivet på Varbergs fästning och fastställt några höjdpunkter. De ska ställas ut i samband med jubileumsfirandet.
– På 20-talet fanns helt andra behov än idag, folk var väldigt fattiga. Prostinnan Ljungner blev ordförande, de beslöt att arbeta med förfärdigande och spädbarnskläder för behövande mödrar i församlingen. De köpte in en dopklänning som lånades ut, de som var bättre bemedlade fick betala 1 krona, berättar Hildegard Ekman.

Kvinnor och barn
Till en början tillverkade kvinnorna bland annat spädbarnsutstyrslar. Lakan fanns för utlåning, det säger en del om tiden då. 1932 byggde kretsen en skollovskoloni för klena barn i Fjärås.
–De fick en hel del gåvor, särskilt grevinnan på Tjolöholm skänkte en.
Tomten i Ölmanäs kostade 1 045 kronor, bygget kostade 10 000 kronor och de fick ta lån på 3 000 kronor, De fick bland annat gåvor från Majblommeförsäljningen som Röda korset höll i då, säger hon.
Röda korset drev initialt olika humanitära frågor som sedan togs över av kommunen, som till exempel tandvård för barn, mödra- och barnavård.
– Sådant som vi tar för givet att kommunen håller i nu.

Röda kors-värdar
Under andra världskriget hjälpte organisationen fadderbarn från Finland och Norge, sedemera även flyktingar. En annan milstolpe i Fjärås Förlandas historia är när de 2008 startade Rödakors-värdarna på Kungsbacka sjukhus.
– Kerstin Palm var frivilligledare, jag var också med som administratör. Vi hjälptes åt, intervjuade och de fick gå utbildningar. Arbetet de gör är väldigt behjärtantsvärt, berättar Gullvi Andersson.
Rödakorsvärdarna finns fortfarande på plats måndag till torsdag och hjälper besökare och patienter.
– Inte bara från Kungsbacka, ibland även från Varberg och Halmstad. De är på sjukhuset första gången och oroliga över vad de ska göra där. Då läser de inte på skyltarna, så de är tacksamma att få hjälp. Det blir en trygghet, säger Ann-Marie Kling.


Planeringen för 100-årskalaset åt jubilaren Röda Korset Fjärås Förlanda pågår för fullt. Foto: Christina Wagner


Eftertraktade evenemang
Hjälpinsamlingar görs fortfarande men via Röda korset centralt. Second hand-butikerna i stan bemannas däremot av de olika grupperna i Kungsbacka, tidigare hade Fjärås hand om måndagar men nu är det mer när det passar volontärerna.
Försäljningen på Tacksägelsedagen och julbasaren i Fjärås är välbesökta, på basaren bakar medlemmarna bland annat Fjäråskakan.
– Vi är tvungna att lägga lakan över för det är så populärt. Sen när vi lyfter på lakanet, det borde bli filmat, de nästan dyker över bordet. På en kvart är det tomt, säger Britten Elofsson.


TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.