NYHETER 2022-05-13 KL. 16:00

100 år med Röda korset

Av Christina Wagner

Nu hålls det kalas för Röda korset i Fjärås. Kretsen eller numera gruppen Fjärås Förlanda Röda kors i Kungsbacka bildades nämligen 1922.

100 år med Röda korset
FEST. Festkommittén som arrangerar 100-årsjubileet. Från vänster Hildegard Ekman, Ann-Britt Samuelsson, Ann-Marie Kling, Britten Elofsson, May Carlsson, Anna-Stina Nordkvist och Gullvi Andersson. Foto: Christina Wagner

Den 13 maj är de drygt 110 medlemmarna inbjudna till kalas i församlingshemmet i Fjärås. Förhoppningsvis kommer även Kungsbackabygdens Röda kors-ordförande Claes Orwallius för kaffe och tårta. Röda korset och verksamheten i Fjärås Förlanda har gjort en riktig resa, inför jubileet har medlemmarna i festkommittén besökt föreningsarkivet på Varbergs fästning och fastställt några höjdpunkter. De ska ställas ut i samband med jubileumsfirandet.
– På 20-talet fanns helt andra behov än idag, folk var väldigt fattiga. Prostinnan Ljungner blev ordförande, de beslöt att arbeta med förfärdigande och spädbarnskläder för behövande mödrar i församlingen. De köpte in en dopklänning som lånades ut, de som var bättre bemedlade fick betala 1 krona, berättar Hildegard Ekman.

Kvinnor och barn
Till en början tillverkade kvinnorna bland annat spädbarnsutstyrslar. Lakan fanns för utlåning, det säger en del om tiden då. 1932 byggde kretsen en skollovskoloni för klena barn i Fjärås.
–De fick en hel del gåvor, särskilt grevinnan på Tjolöholm skänkte en.
Tomten i Ölmanäs kostade 1 045 kronor, bygget kostade 10 000 kronor och de fick ta lån på 3 000 kronor, De fick bland annat gåvor från Majblommeförsäljningen som Röda korset höll i då, säger hon.
Röda korset drev initialt olika humanitära frågor som sedan togs över av kommunen, som till exempel tandvård för barn, mödra- och barnavård.
– Sådant som vi tar för givet att kommunen håller i nu.

Röda kors-värdar
Under andra världskriget hjälpte organisationen fadderbarn från Finland och Norge, sedemera även flyktingar. En annan milstolpe i Fjärås Förlandas historia är när de 2008 startade Rödakors-värdarna på Kungsbacka sjukhus.
– Kerstin Palm var frivilligledare, jag var också med som administratör. Vi hjälptes åt, intervjuade och de fick gå utbildningar. Arbetet de gör är väldigt behjärtantsvärt, berättar Gullvi Andersson.
Rödakorsvärdarna finns fortfarande på plats måndag till torsdag och hjälper besökare och patienter.
– Inte bara från Kungsbacka, ibland även från Varberg och Halmstad. De är på sjukhuset första gången och oroliga över vad de ska göra där. Då läser de inte på skyltarna, så de är tacksamma att få hjälp. Det blir en trygghet, säger Ann-Marie Kling.


Planeringen för 100-årskalaset åt jubilaren Röda Korset Fjärås Förlanda pågår för fullt. Foto: Christina Wagner


Eftertraktade evenemang
Hjälpinsamlingar görs fortfarande men via Röda korset centralt. Second hand-butikerna i stan bemannas däremot av de olika grupperna i Kungsbacka, tidigare hade Fjärås hand om måndagar men nu är det mer när det passar volontärerna.
Försäljningen på Tacksägelsedagen och julbasaren i Fjärås är välbesökta, på basaren bakar medlemmarna bland annat Fjäråskakan.
– Vi är tvungna att lägga lakan över för det är så populärt. Sen när vi lyfter på lakanet, det borde bli filmat, de nästan dyker över bordet. På en kvart är det tomt, säger Britten Elofsson.SENASTE TV-NYHETERNA

Elevrådets kamp för duschar gav resultat
NYHETER 2023-05-30 KL. 07:00
Premium

Elevrådets kamp för duschar gav resultat

Elever från Kungsbacka tävlade i rikstävling i matte
NYHETER 2023-05-29 KL. 19:00
Premium

Elever från Kungsbacka tävlade i rikstävling i matte

Digital katt på försök inom äldreomsorgen
NYHETER 2023-05-29 KL. 16:00

Digital katt på försök inom äldreomsorgen

Misshandlade fru och barn – får sänkt straff
NYHETER 2023-05-29 KL. 12:45

Misshandlade fru och barn – får sänkt straff

Man döms för misshandel under fotbollsmatch
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:00

Man döms för misshandel under fotbollsmatch

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.