100 år för anrikt bussföretag
Av Christina Nordwall
Numera finns 110 bussar i verksamheten som omfattar både skolskjuts, linjetrafik och beställningstrafik. Men bussverksamheten började egentligen med att folk i Fjärås ville ta sig till dansen på lördagar.
– Farfar satte bänkar på lastbilen och ett kapell över och så kunde folk åka till dansen, säger Magnus Elofsson, vd för KE's bussar och tredje generationen i företaget.
KÖRSCHEMA. Här hämtar chaufförerna sin information inför arbetsdagen. Vd:n Magnus Elofsson hoppar också in och kör ibland.
Foto: Christina Nordwall
Det har hänt en del sedan starten för 100 år sedan. På lördag blir det stort jubileumsfirande i den egna bussdepån på Torpavägen i Fjärås. Förberedelserna är i full gång, bord och stolar på ingång och cirka 200 personer ska njuta av mat, dryck och underhållning.
– Det ska bli roligt, säger Magnus Elofsson.
KE's bussar är idag ett stort företag men det började inte med bussar utan med lastbilar. Lastbilsåkeriet startades av Elof Larsson i Fjärås. Lastbilarna körde bland annat grus och mjölkkannor och när Elof märkte ett ökat intresse för att åka med mjölkbilen mellan Fjärås och Kungsbacka startade han en fast passagerarlinje.
– Den första riktiga bussen var en Dodge som körde mellan Idala och Kungsbacka, säger Magnus Elofsson.
Två depåer1954 delades företaget upp och lastbilsverksamheten drevs vidare som ett eget företag av Elofs ena son. Hans andra son Karl-Erik Elofsson, som företaget fått sitt nuvarande namn av, tog över bussverksamheten.
– Farfar och farmor hade kontoret här, säger Magnus och pekar på ett vitt hus ett stenkast från dagens gula huvudkontor.
1989 var det dags för Magnus och hans bror Fredrik att ta över bussverksamheten efter sin far.
– Då hade vi fem bussar, idag ser det annorlunda ut och företaget har byggts upp successivt. Vi har vår bussdepå i Fjärås och sedan 2020 har vi en depå i Bua också, säger Magnus Elofsson.
Trygga framtiden2017 ville Fredrik Elofsson gå vidare till nya utmaningar och sålde sin del till Magnus. 2021 bestämde sig Magnus Elofsson för att sälja KE's bussar till Nobina Sverige AB, Nordens största kollektivtrafikföretag.
– Vi är nu ett helägt dotterföretag. Försäljningen gjordes för att trygga förarnas framtid. De var lite oroliga i början men det är ingen skillnad mot tidigare. Det skulle i så fall bara vara positivt, som att vi till exempel har gemensamma inköpskanaler. Nobina fick lova att inte röra något när de köpte företaget, säger Magnus som jobbar kvar som vd.
– Jag tycker fortfarande det är roligt och vill fortsätta att jobba på. Jag hoppar också in och kör buss ibland, det tycker jag också är roligt, säger vd:n.
Magnus medger att det kan vara nervöst att driva ett stort bussbolag. Det gäller att vinna nödvändiga upphandlingar för att inte stå där med en outnyttjad busspark.
– Ja, det är stora investeringar som görs och det ställs stora krav på vad som ska finnas ombord. Nu har vi en bra blandning av olika bussar vilket var tur under pandemin när våra beställningsbussar inte rullade på två år. Det är nödvändigt att ha en plattform av samhällsbetalda resor som linjetrafik och skolbussar. Utöver det har vi sju beställningsbussar som till exempel kör ut i Europa, säger han.
200 anställdaBussarna är igång dygnet runt, alla dagar i veckan. KE's bussar har idag 200 anställda som jobbar som chaufförer, mekaniker, trafikledare och inom administration. Många av de anställda har varit med i många år, personalomsättningen är låg och stämningen familjär.
– Vi äter frukost och lunch ihop och är mer som kompisar. Vi kan skoja om allt, säger Magnus.
En nyckel till att chaufförerna trivs tror han är variationen i jobbet.
– Ena dagen kan du köra bussen mellan Horred och Kungsbacka, andra dagen kör du till Köpenhamn och den tredje kör du stadstrafik.
Och även om KE's bussar inte har haft problem med att rekrytera personal är Magnus lite orolig inför branschens framtid.
– Branschen har svårt att rekrytera ungdomar. Man får inte köra buss förrän man är 21 år till skillnad från tung lastbil då du kan vara 19. Det måste det bli en ändring på. Som det är nu väljer ungdomar att köra lastbil i stället. De vill ju inte vänta i två år på att börja jobba.
En önskan han har inför framtiden är att verksamheten ska fortsätta rulla på. Han känner sig trygg med att ha fått igenom avtal som löper på lång tid och hoppas på fortsatt framgångsrika upphandlingar. Och en sak är han säker på.
– El-bussarna kommer att öka. De är väldigt bra i stadstrafik, helt tysta.
Första bussen.
Dagens flaggskepp framför garaget i Fjärås.
Fakta:
1922 Företaget startas.
1989 Magnus och Fredrik Elofsson tar över KE's bussar.
1999 Får kontrakt på linjetrafiken i Kungsbacka med omnejd. Köper in 17 nya bussar.
2007 Vinner ytterligare en stor upphandling på skoltrafik och 20 bussar köps in.
2010 Får uppdraget att utföra stadstrafiken i Kungsbacka på uppdrag av Västtrafik. Fyra miljöbussar (biogas) köps in. I samband med detta byggs en ny verkstad, servicehall, en miljövänlig tvättanläggning.
2018 Klart att företaget kommer köra skoltrafiken i Kungsbacka kommun. Åtta till tio bussar behöver köpas in. Vinner åter igen upphandlingen om landsbygdstrafiken samt stadstrafiken i Kungsbacka kommun. Detta innebär investeringar i 18 nya dieselbussar, tre el-bussar samt tre hybridbussar under åren 2019-2020. Företaget vinner dessutom en upphandling om att få köra Göteborgs universitet samt Högskolan Väst.
2019 Företaget vinner Hallandstrafikens upphandling (Varberg Nord och Varberg Öst) med totalt 34 stycken bussar. Skoltrafiken i Varberg Öst körs av en underentreprenör.
2020 börjar Kungsbackas stadstrafik trafikeras med tre nya el-bussar. Företaget startar upp sin depå i Bua, Varbergs kommun.
Källa: KE's bussar