NYHETER 2020-10-29 KL. 23:51

Ny varg jagas i Halland

Den varg som skyddsjagas i Halland är inte identisk med den varghanne som under sommaren uppehöll sig i bland annat Kungsbacka. Det visar en färsk DNA-analys. Att det är en helt ny varg som nu river får i Halland är därmed helt säkerställt.

Ny varg jagas i Halland

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

I anslutning till den nya serie vargangrepp mot får, som ägt rum i Halland med start den tolfte oktober, har Länsstyrelsen i Halland säkrat DNA-spår efter den angripande vargen och skickat dem på analys.

Honvarg från Gävleborg


Nu är analysen färdig. Svaret visar att det är en varg som döpts till G-200-19 som ligger bakom den senaste tiden vargattacker i Varbergs och Falkenbergs kommuner.

G200-19 är en honvarg som föddes i Tönsen 1-reviret, söder om Bollnäs i Gävleborgs län.

Varghonan blev känd när ett avföringsprov från henne Den 25 oktober 2019 samlades in av en jägare i Tönsen 1-reviret. Jägarens bedömning bara spillningen kom från en valp.

Vandrat söderut


Under mars 2020 lämnade G200-19 sitt födelserevir och vandrade söderut mot Sandviken. Nästa gång hon gav sig till känna var i maj. Då siktades hon i Laxå kommun vid Tivedens nationalpark

Därefter indikerar ytterligare DNA-fynd att  G200-19 under sommaren och hösten fortsatte sin vandring genom södra Sverige, till Kungsbacka, via Alingsås Gnosjö, Osby, Kristianstad och Gislaved.

”Vanligt med unga hanar”


Därifrån gick hon sedan vidare till Falkenberg och Varberg. Den senaste rapporten med bekräftat DNA från G200-19 är från den 18 oktober i Varberg.

– Vanligen hittar vargarna ett lämpligt område ganska nära sitt födelserevir där unga hannar ofta rör sig långa sträckor. Därför har det nästan uteslutande varit hannar som besökt södra Sverige tidigare. Att det även tikar kan röra sig långt vet vi sedan tidigare. Det är vandrare från Finland/ Ryssland som har gett uppkomst till den nuvarande vargbeståndet i Sverige, berättar länsstyrelsens naturvårdshandläggare Martin Broberg i ett pressmeddelande.

Rivit får tidigare


Prov från det senaste fårangreppet, den 20 oktober, har ännu inte analyserats. Men eftersom DNA från G200-19, nästan uteslutande samlats in från platser där får utsatt för vargangrepp bedöms den aktuella honvargen nu ha angripit så många tamdjur vid så många tillfällen att ett beslut om skyddsjakt av henne nu är befogat.

Tidigare har skyddsjakt på G20-19 även utfärdats i Skåne och Jönköpings län.

Inte genetiskt viktig


Orsaken till att G200-19 ska avlivas, är att hon är en av cirka 25 avkommor från en varghanne som har reproducerat sig ovanligt framgångsrikt i den svenska vargstammen. Eftersom avkommorna är så pass många bedöms G200-19 inte vara genetiskt viktig för den skandinaviska vargpopulationens överlevnad. Eftersom hon därutöver har visat sig ha en utpräglad smak för får ska hon skjutas.

”Alla vargar kan härledas”


– DNA-tekniken, tillsammans med mycket arbete, har lett till att vargens stamtavla har kartlagts i Skandinavien. Detta gör att i princip alla dagens vargar kan härledas till föräldraindividerna och till de revir där de föds, vilket är unikt. Kostnaden för tekniken har minskat vilket innebär att det nu görs fler analyser. De senaste åren har tekniken bland annat använts till att skatta vargbeståndets storlek. Då all information sparas tillsammans med platsangivelse blir det även möjligt att följa individers rörelser, avslutar länsstyrelsens naturvårdshandläggare Martin Broberg.

TV-klipp och nyheter

Lärorikt om hemberedskap
2025-05-10 KL. 18:05
Premium

Lärorikt om hemberedskap

Positiva trenden håller i sig för Onsala
2025-05-10 KL. 19:31
Premium

Positiva trenden håller i sig för Onsala

Fjärås tog komfortabel seger
2025-05-10 KL. 19:51
Premium

Fjärås tog komfortabel seger

Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
NYHETER 2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-10 KL. 19:51
Fjärås tog komfortabel seger
Premium | NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Lärorikt om hemberedskap

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.