Annons

Nu ska vargen skjutas

Den varg som under sommaren uppehållit sig i Halland ska skjutas. Det fattade Länsstyrelsen beslut om i fredags kväll, då vargen för fjärde gången attackerade och dödade får på en gård i Veddige.

Kungsbacka | 13 September 2020 15:29

Länsstyrelsen har gett klartecken för skyddsjakt på vargen som i sommar bland annat uppehållit sig i Kungsbacka.

FOTO: Pixabay

Tillstånd för skyddsjakt har utfärdats i Varbergs och Kungsbacka kommuner. Jakten ska pågå till den sjätte oktober, eller tills vargen har skjutits. Det uppger lokala medier.

”Ett ovanligt beslut”

– Det är ovanligt att Länsstyrelsen i Hallands län tar beslut om skyddsjakt. Vi kan inte avgöra om det är en och samma individ som utfört alla angrepp. Det finns däremot starka indikationer på att så är fallet, säger rovdjurshandläggare Martin Boberg i ett pressmeddelande.

58 får har vargdödats

Den första vargattacken i Veddige ägde rum 23 juli. Sedan dess har samma fårgård fått sina djur rivna av varg vid tre tillfällen. Totalt har 58 får dödats eller skadats så allvarligt att de fått avlivas. Tre av dem så sent som i fredags, då vargen slog till ytterligare en gång.

Fastän man varit tämligen säker på att attackerna utförts av en och samma varg har länsstyrelsen under sommaren avvaktat med beslut om tillstånd för skyddsjakt.

Hoppades på kärleksmöte

Medan hanvargen i Halland rört sig kors och tvärs i länet har vargkännare i södra Sverige istället med nyfikenhet följt honom samtidigt som man hållit ögonen på den honvarg som synts i bland annat Jönköpings län.

Förhoppningar om att duon skulle träffas och att tycke skulle uppstå, så att en ny vargflock kunde bildas i södra Sverige fanns, också på sina håll.

Båda vargarna ska skjutas

Men vargarna verkar inte ha ”klickat” när de väl möttes för en tid sedan. Och nu ser båda deras liv snart ut att vara till ända.

Staten har nämligen utfärdat tillstånd för skyddsjakt på båda vargarna. Detta efter att en varg som misstänks vara identisk med den varghona som rört sig i Jönköpingstrakten vid tre tillfällen under fredagen angrep och dödade får i trakten kring skånska Osby.

LÄS MER:

Vaksamhet på Stättareds gård efter vargattack

Varg siktad i Gäddevik

Filmklipp: ensamvarg siktad vid ridklubben

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stoppade lastbil – hittade tjuv med motorcykel

Blåljus När polisen kontrollerade en lastbil i natt, hittade de en misstänkt tjuv med en nystulen motorcykel i skå...

Älgolycka på E6

Blåljus Flera fordon har krockat på E6 mellan Kungsbacka och Sandsjöbacka. Det är mycket begränsad framkomlighet. Olyckan inträffade 06:16 ...

Halländsk bokmässa inställd

Nöje & Kultur För första gången på sju år ställs bokmässan i Halland in. Restriktionerna som följer ...
Annons