12 November 2019 07:50 | Annika Lundby

Jag älskar julen. Att ta fram adventsljusstakarna, hänga upp julgardinerna, leta julgran och sedan gå ut och hugga den. Jag myser av att sätta upp alla tomtar och att baka lussekatter och pepparkakor och ibland kanske lite kola eller knäck.

Men jag vill inte ha jul redan nu.

Härom veckan när jag gick till jobbet såg jag att man jobbade med belysning i träden vid torget. Jag tänkte att man kontrollerade säkert att allt fungerade som det skulle. Men fel hade jag, för nu är de tända. Självklart kan kommunen inte hinna med allt samtidigt utan måste förbereda. Så jag har överseende.

Men detta fick mig ändå att tänka på hur vi nästan gör allt kring julen i förskott i dag. Julmarknaderna börjar redan i oktober. Julpyntet kommer upp i november och på juldagen åker allt ut. Jag vet om att jag är en person som gillar traditioner. Jag försöker till och med hänga julpyntet i granen på samma plats år från år. Adventsljusstakarna ska upp till första advent, julgardinerna till andra advent och granen kommer in dagen före julafton. Sedan på Tjugondag Knut dansas julen ut.

Ska jag nu snacka emot mitt tidigare resonemang här, där jag säger att man inte ska ta ut något i förskott finns det i vissa fall tillfällen där det faktiskt kan vara en fördel att göra det. Citatet ”Ta alltid ut lycka i förskott, det värsta som kan hända är att du varit lycklig i onödan”, tycker jag är väldigt bra sagt. En tenta, en arbetsintervju, en budgivning på Tradera, högt som lågt kan man ju lika gärna välja att vara glad för som tvärtom. Att säga, jag klarar säkert inte provet, eller jag får säkert inte jobbet, och den där burken från 1950-talet som jag budar på kommer jag ju med största sannolikhet inte få gör ju ingen gladare.

Så blir man glad att fira julen i förskott, gör det. För vem är jag att säga när någon ska eller inte ska fira sin jul. Och som sagt i citatet ovan: ”Ta alltid ut lycka i förskott, det värsta som kan hända är att du varit lycklig i onödan”.