För 20 år sedan vann Frida Norstedt GP-ponnyns final inför ett fullsatt Scandinavium. I dag bor hon på en hästgård där hon utbildar och tävlar med unghästar.
Frida är uppvuxen i Kungsbacka och har ridit sedan hon var fem år. 2004 tog hon sig hela vägen till finalen i GP-ponnyn, som arrangerades i samband med Göteborg Horse Show. Frida var då 13 år och hade tävlat en del på elitnivå i hoppning, men aldrig inför en så stor publik – 12 000 personer var på plats i Scandinavium.
– Det är en otrolig möjlighet för unga ryttare att få tävla i en sådan arena. Jag minns att det kändes väldigt stort att göra det. Det är klart att det var nervöst, men jag hade min uppgift att fokusera på och fick koppla bort allt annat, säger hon.
Frida tävlade med sin ponny Rockmount Shadow, som hon hade haft i ett och ett halvt år. Hon slutade på en förstaplats som delades med Sarah Lindberg från Varberg.
– Det var en väldigt rolig dag och det kändes kul att vinna. Jag tror att finalen blev lite extra uppmärksammad i media eftersom det blev en delad förstaplats.
Frida tävlade med sin ponny Rockmount Shadow i Scandinavium.
Tog lång paus
Efter vinsten i Scandinavium fortsatte Frida att tävla mycket. Sedan många år tillbaka driver hon och sambon Sven Ingvarsson verksamheten Måsel AB i Anneberg. Här utbildas hopphästar för att så småningom säljas. Frida har alltid varit omgiven av hästar, men i 20-årsåldern tog hon en paus från tävlandet som skulle vara i nästan tio år.
– Jag började utbilda mig till byggingenjör. Hästar tar otroligt mycket tid och det blev svårt att hinna med allt. Jag trodde inte att det skulle bli ett så långt uppehåll, men jag var ändå nöjd för jag hade hästarna omkring mig här på gården.
”Tacksam och glad”
För ungefär fyra år sedan kände hon dock att det var dags att komma i gång igen och valde ut en unghäst på gården som hon började träna.
I nuläget har hon fem hästar som hon utbildar och tävlar med, i snitt blir det två till tre tävlingar per månad. Alla fem kommer efter hand att läggas ut till försäljning.
– Det är klart att det är känslosamt när en häst blir såld, samtidigt som det skapar möjligheter att få utbilda nya fantastiska unghästar.
Frida arbetar fortsatt som byggnadsingenjör och ägnar sig åt ridandet på fritiden. Hon har inga planer på att ta fler pauser.
– Jag är så tacksam och glad att jag har möjlighet att ägna mig åt den här fantastiska sporten. Hästar ger så otroligt mycket tillbaka och att få utvecklas tillsammans med dem är fantastiskt.
Läs mer om vad som hände i Kungsbacka för 20 år sedan, här.
ANNONS
Capre D´oro vill sälja kläder och mössor
"Tydligt att gängkriminalitet kommer närmare Kungsbacka"
✔ Målkalas ✔ Utklassningsseger ✔ Avgjorde derbyt i sudden
TV-premiären närmar sig för Kungsbackabon
"Vi är tafatta och oskarpa"
Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.