NATIVE 2023-12-13 KL. 15:43

Skyddande skyddsnät genom vaccination

Vaccination är ett av de mest effektiva sätten att skydda individer och samhällen från allvarliga sjukdomar. I Sverige har vi en stark tradition av att förebygga sjukdomar genom olika vaccinationsprogram.

Skyddande skyddsnät genom vaccination

TV-klipp och nyheter

Dessa insatser är viktiga för att hålla befolkningen frisk och för att minska belastningen på vårdinrättningar, speciellt under säsongstoppar. Medans Svea vaccin hävdar vikten av dessa program, understryker även lokala initiativ i Halland behovet av att bibehålla höga vaccinationsnivåer för att säkra kollektiv immunitet.

För länder som har tillgång till en rad olika vacciner är det viktigt att inte bara ha robusta vaccinationsprogram utan även att säkerställa dessa är tillgängliga för hela befolkningen. Ett inkluderande vaccinationsnät innebär att ingen grupp ska lämnas utanför, oavsett socioekonomisk status eller geografisk placering.

Vaccin mot bältros

Bältros, även känt som herpes zoster, är en virussjukdom som orsakas av samma virus som vattkoppor. Efter att man har haft vattkoppor ligger viruset vilande i kroppen och kan senare aktiveras och orsaka bältros. För att motverka bältros och minska risken för att drabbas av sjukdomen finns det ett vaccin som heter Shingrix. Detta vaccin rekommenderas för personer över 50 år, även om man tidigare har haft bältros eller har fått det tidigare vaccinet Zostavax. Shingrix-vaccinet består av två doser som ges med några månaders mellanrum.

Influensasäsongen och dess betydelse

Influensan är ett återkommande inslag i svenskarnas vardag, särskilt under höst- och vintermånaderna. Vaccination mot influensa bidrar till att skydda riskgrupper och hela befolkningar, vilket kan vara av särskild relevans i en region som Norra Halland. Informationen angående tillgänglighet av vaccinet och vikten av att få sin årsdosis är kritisk. Att hålla allmänheten informerad är en central punkt för sjukvårdsaktörer och en nyckelfaktor för att bibehålla en hög vaccinationsgrad.

Förebyggande av HPV och dess konsekvenser

Humant papillomvirus (HPV) är ett av de vanligaste sexuellt överförbara virusen. Vaccination mot HPV har visat sig vara effektivt för att förebygga vissa typer av cancer, särskilt livmoderhalscancer hos kvinnor. Men det är också viktigt för unga män att vaccinera sig, eftersom viruset också kan leda till andra former av cancer. Information om HPV och dess vaccination bör ges i skolor och hem, så att unga människor är väl informerade och kan fatta välgrundade beslut om sin hälsa.

Hur vi bemöter vaccinmyter

Falsk information kring vaccinationer kan skapa misstro och orsaka att personer avstår från att vaccinera sig eller sina barn. Det är därför avgörande att korrekt och vetenskapligt grundad information sprids. Genom att faktagranska och bemöta myterna kan förtroendet för vaccination stärkas. Det här är en viktig process där både sjukvårdsprofessionella och media har en roll att spela genom att informera och utbilda allmänheten om de faktiska fördelarna och riskerna med vacciner.TV-klipp och nyheter

Therese tävlar i Yrkes-SM
NYHETER 2024-04-22 KL. 15:00
Premium

Therese tävlar i Yrkes-SM

Svårläkta sår i Innerstaden
BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 11:45
Premium

Svårläkta sår i Innerstaden

Mångsysslaren Vanja hittar inspiration inifrån
FAMILJ 2024-04-21 KL. 17:55
Premium

Mångsysslaren Vanja hittar inspiration inifrån

I helgen ställer hon ut på Löftadalens folkhögskola

ISHOCKEY 2024-04-21 KL. 15:45
Premium

"Jag vill spela upp Hanhals i seriesystemet"

Flera tunga förlängningar – men ett frågetecken

Veckans rosor
NYHETER 2024-04-21 KL. 15:00

Veckans rosor

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 17:30
Godaste äpplena får du med ympning
Premium | NYHETER 2024-04-22 KL. 15:00
Therese tävlar i Yrkes-SM
Premium | SKOLA 2024-04-22 KL. 13:30
Kungsbacka dominerade på Teknikåttan
Premium | SPORT 2024-04-22 KL. 12:16
NH sammanfattar sporthelgen
Premium | BOSTÄDER 2024-04-22 KL. 11:45
Svårläkta sår i Innerstaden
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-22 KL. 10:53
Albin Lee Meldau på ny turné

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.