NATIVE 2024-06-05 KL. 13:00

Roadtrips i Sverige

Sverige är känt för sitt hisnande landskap, pittoreska kustlinjer och historiska städer, och erbjuder en mängd olika sträckor som är perfekta för roadtrips. Oavsett om du reser genom de mystiska nordliga skogarna eller längs den vackra södra kusten har Sverige något för alla. I den här artikeln presenterar vi några av de bästa sträckorna, och ger tips om hur du förbereder din bil samt ger recensioner på däck för olika vägförhållanden.

Roadtrips i Sverige

TV-klipp och nyheter

De bästa vägarna för roadtrips i Sverige

1. E4 – från Helsingborg till Haparanda

E4:an är en av Sveriges längsta och mest välkända vägar, och sträcker sig från Helsingborg i söder till Haparanda vid finska gränsen. Den här vägen sträcker sig över 1 590 kilometer och ger resenärerna möjlighet att uppleva en mängd olika landskap – från de bördiga slätterna i södra Sverige till de vilda, orörda skogarna i norr.

2. E6 – kustvägen från Malmö till Göteborg

E6:an, som förbinder Malmö och Göteborg, är en annan bra väg för en roadtrip. Längs den här vägen kan du utforska några av Sveriges vackraste kustlinjer, besöka pittoreska fiskebyar och uppleva den livliga staden Göteborg.

3. E45 – genom landets mitt

För den som vill utforska det inre av Sverige är Europaväg 45 ett utmärkt val. Den här vägen går genom landets hjärta, förbi många sjöar, skogar och småstäder. En höjdpunkt på denna sträcka är Vänern, Sveriges största sjö och den tredje största sjön i Europa.

Tips på hur du förbereder din bil

Grundliga förberedelser är avgörande för en lyckad roadtrip. Här är några viktiga tips:

1. Kontrollera bilen noggrant

Inför varje långresa bör du se till att din bil är i perfekt skick. Kontrollera oljenivå, bromsar, belysning och vindrutetorkare. Se till att alla vätskor (kylarvätska, bromsvätska, spolarvätska) är påfyllda och på rätt nivå.

2. Välj rätt däck

Det är viktigt att ha rätt däck för de vägförhållanden som du kommer att möta. På vintern är vinterdäck ett måste och ett obligatoriskt krav från 1 december–31 mars oavsett om det är vinterväglag, medan sommardäck kan vara ett bra val under sommaren och resten av året. Se till att däcken har tillräckligt djupt däckmönster och är i gott skick.

3. Packa med en första hjälpen-väska

Det är alltid en bra idé att ha ett första hjälpen-kit i bilen. Den bör innehålla kompresser, bandage, plåster, sårrengöring, sax, andningsskydd, skyddshandskar, räddningsfilt etc. Därtill bör bilen, förutom obligatorisk varningstriangel, vara utrustad med nödutrustning som till exempel reflexvästar, ficklampa, reservbatterier, filt, dricksvatten och proviant. Om du reser till avlägsna områden kan det också vara bra att ha en extra fylld bränsledunk.

4. Planera din rutt i förväg

Även om spontana avstickare kan vara lockande är det lämpligt att planera en grov rutt i förväg. På så sätt sparar du tid och ser till att du inte missar några viktiga sevärdheter.

Däcktyper för olika förhållanden och årstider

Valet av rätt däcktyp är av avgörande betydelse för säkerhet och komfort under din bilresa. Här följer några rekommendationer för olika förhållanden:

1. Sommardäck

Sommardäck är idealiska för de varmare månaderna. De ger bra väggrepp på torra och våta vägar och är konstruerade så att de inte överhettas vid höga temperaturer.

2. Vinterdäck

Vinterdäck är ett måste under de kallare månaderna. De är tillverkade av en speciell gummiblandning som förblir flexibel även vid låga temperaturer och har ett slitbanemönster som ger bättre grepp på snö och is. Det är ett krav att använda vinterdäck under perioden 1 december till 31 mars. Vinterdäck finns med och utan dubb. Dubbdäck är förbjudna att användas 16 april till 1 oktober.

3. Friktionsdäck

Det är vinterdäck utan dubb som passar bra för snö och modd och är tillåtna att användas under hela året. De erbjuder acceptabel prestanda i många olika väderförhållanden, även om de inte är lika specialiserade som sommar- eller vinterdäck. Man kan tycka att det är ett praktiskt val om man inte vill växla mellan sommar- och vinterdäck, men sommardäck är bättre att använda på sommaren och dubbdäck ger bättre grepp på is.

Intressanta platser att besöka

1. Stockholm

Stockholm, Sveriges huvudstad, är ett måste för alla roadtrips. Staden sträcker sig över 14 öar och erbjuder en imponerande blandning av historiska byggnader och modern arkitektur. Sevärdheter som Kungliga slottet, Vasamuseet, ABBA-museet och Gamla stan bör finnas med på din lista.

2. Göteborg

Göteborg, landets näst största stad, är känd för sin maritima charm och livliga kulturscen. Besök Nordens största nöjespark Liseberg med sina unika åkattraktioner, Avenyn med dess restauranger och uteliv, vetenskapscentrumet Universeum och Göteborgs vackra hamn.

3. Kiruna och ishotellet

I det mest nordliga Sverige ligger Kiruna, staden som är känd för friluftsturismen i fjällen, nationalparken Abisko, sina gruvor och ishotellet i Jukkasjärvi. Ishotellet byggs upp varje år av is och snö och erbjuder en unik plats att bo på. Du kan också uppleva fenomenet med midnattssol på sommaren och norrsken under vintern.

4. Småland

Småland är ett landskap i södra Sverige som är känt för sitt glasblåseri och vackra landskap. Besök Glasriket och upplev traditionellt svenskt hantverk.

5. Gotland

Gotland, den största ön i Östersjön, känd för sin medeltida stad Visby, som även finns med på UNESCO:s världsarvslista. Ön erbjuder också vackra stränder och en rik historia som går tillbaka till långt före vikingatiden.

Det finns mycket att upptäcka på en roadtrip genom Sverige. Med rätt förberedelser och rätt däckval är du perfekt utrustad för att uppleva skönheten i detta fascinerande land. Glöm inte att ta med dig nödvändiga saker på resan för att göra din resa så bekväm som möjligt.TV-klipp och nyheter

Föraren delges misstanke om brott efter dödsolyckan
NYHETER 2024-07-12 KL. 07:00
Premium

Föraren delges misstanke om brott efter dödsolyckan

Utredarnas bild av den tragiska kvällen klarnar

Kommunen krävs på miljonbelopp – överklagar länsstyrelsens beslut
NYHETER 2024-07-11 KL. 15:00
Premium

Kommunen krävs på miljonbelopp – överklagar länsstyrelsens beslut

"Kungsbacka orsakade sårbarhet för Sveriges säkerhet"

Kort gräs i innerstaden – längre en bit ut
MILJÖ 2024-07-10 KL. 12:30
Premium

Kort gräs i innerstaden – längre en bit ut

Nu ska grönytor i staden delas in skötselklasser

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-07-12 KL. 14:00
Backade på kvinna – åtalas
Premium | SPORT 2024-07-11 KL. 18:09
Fullt ös när basketen tar över torget

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.