NATIVE 2022-08-15 KL. 12:00

Kryptohypen avtar – är det läge att vara orolig?

Kryptovalutamarknaden har upplevt en betydande nedgång de senaste månaderna. Bitcoins marknadsvärde har sjunkit tillbaka till 20 000 amerikanska dollar-gränsen för första gången sedan 2020.

Kryptohypen avtar – är det läge att vara orolig?

TV-klipp och nyheter

Detta har lett till panik bland investerare som förlorar pengar när de ser sina investeringar minska, samtidigt som experter med jämna mellanrum flaggar för mer ras inom kryptovalutor. Men är detta bakslag som snart går över, eller finns det anledning till oro?

Vad är kryptovalutor?
Det är bra att ha en grundläggande förståelse för kryptovalutor innan vi fördjupar oss i varför nedgången har börjat. Kryptovalutor är digitala valutor som använder kryptografi för att reglera skapandet av pengar och verifiera överföringen av medel. De dök upp första gången 2009, när en anonym programmerare skapade ett nytt peer-to-peer online-betalningssystem, även kallat för Bitcoin. Numera har Bitcoin blivit en av de största kryptovalutorna.

Kryptovalutor är decentraliserade, vilket innebär att de inte kan kontrolleras av en central myndighet. Detta skiljer dem från traditionella fiat-valutor som amerikanska dollar, euro eller svenska kronan - och det är även detta som har lett till deras stora volatilitet.

Eftersom kryptovalutorna inte är “fysiska” mynt, så brukar man enligt cryptomeisters guide till kryptoplånböcker oftast använda digitala plånböcker för att hålla kryptovalutorna säkra på nätet och koppla plånboken till olika handelsplattformar

Varför har kryptovalutorna gått ned i värde?
Kryptovalutor är en volatil tillgångsklass. Deras värde kan fluktuera från dag till dag baserat på marknadsförhållanden och många andra faktorer. Under den senaste tiden har många former av riskfyllda investeringar fått en törn i värde: aktier, fonder och naturligtvis kryptovalutor.

Flertalet experter
är överens om att detta är på grund av en rädsla för att länder kommer att höja sina räntor. Detta minskar i sin tur riskaptiten och leder till att fler och fler människor behåller sina pengar på sitt vanliga bankkonto istället för att investera dem, i bland annat kryptovaluta.

Har kryptovalutorna någon framtid?
Det mesta pekar på att kryptovalutor har en framtid. Många är överens om att - trots den senaste branta nedgången - så är valutorna här för att stanna. Det finns många anledningar till att kryptovalutor kommer att fortsätta att vara relevanta i framtiden, inte minst det faktum att de är decentraliserade och därmed svårare att kontrollera av någon regering eller företag.

Allt fler personer har dessutom fått upp ögonen för valutorna, räntehöjningarna kommer troligen med tiden att avta, och det faktum att vissa valutor som exempelvis Bitcoin finns i ett begränsat antal. Detta bidrar till att stabilisera värdet på myntet. Det är dock viktigt för personer som önskar att investera sina pengar i denna riskfyllda tillgångsklass att ha grundläggande förståelse kring hur tekniken och säkerheten fungerar, hur lagar och regler ser ut och att vara väl medvetna om sin egen riskaptit.


TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-09-23 KL. 15:02
Sagaloppet stöttar Barncancerfonden
Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.