NATIVE 2023-01-13 KL. 08:00

Här är de svenska företagen som gjorde mest skillnad 2022

Sverige är hemvist för några av de mest innovativa företagen i världen. Många av dessa företag har nått framgång genom att inte bara tillhandahålla utmärkta produkter och tjänster, utan också genom att aktivt bidra till samhällets mål genom sociala initiativ, hållbarhetsinsatser med mera. Därför kommer vi nu ta en titt bakåt på hur svenska företaget har varit med och förändrat vår värld fram tills idag, så att fler idéer kan skapas och utvecklas 2023.

Här är de svenska företagen som gjorde mest skillnad 2022

TV-klipp och nyheter

Stockholm: Där företagen möter den riktiga världen
Det är inte bara den svenska andan som gör att många ansvarstagande företag växer just här –Stockholm som stad lockar även samhällsmedvetna pionjärer på många olika plan. Som Sveriges huvudstad erbjuder Stockholm tillgång till en högutbildad och tekniskt avancerad befolkning samt tillgång till globala marknader. Dessutom gör dess infrastruktur det lätt för företag att använda hållbara produktionsprocesser och grön teknik. Staden har också en stark kultur av filantropi, med många företag och organisationer som engagerar sig för att göra en positiv skillnad i sina lokalsamhällen. Alla dessa faktorer gör Stockholm till en idealisk plats för företag som vill skapa meningsfulla förändringar på global nivå.

Kundrelationer och ekonomiska vinster är mäktiga incitament för förändringsfokus
Det blir allt viktigare för stora företag att prioritera samhällsansvar och miljömässig hållbarhet. I stället för att bara fokusera på vinst och tillväxt måste företagen i dag ha ett mer holistiskt perspektiv som tar hänsyn till människor, planet och vinst. När företag anpassar sina strategier till samhällets mål skapar de värde utöver vad de kan uppnå genom rent ekonomiska vinster. Dessa externa värden spelar en stor del i varför pionjärer vill bygga företag som gör skillnad.

Genom att hålla samhällets behov i fokus kan företagen bidra till att skapa positiva förändringar. Med fokus på hållbarhet kan man till exempel bidra till att minska ett företags miljöavtryck och förhindra de förödande effekterna av klimatförändringarna. Företagen kan också använda sitt inflytande för att främja jämställdhet och mångfald i arbetsstyrkan, vilket bidrar till att utmana traditionella normer och skapa mer rättvisa samhällen. Slutligen om företagen har en egen verksamhet, kan de också använda sina resurser för att stödja lokala initiativ, t.ex. genom att ge ekonomiskt stöd till behövande eller genom att främja utbildning och kompetensutveckling.

Förutom de sociala fördelarna med att ta ett proaktivt förhållningssätt till företagsansvar finns det också ekonomiska vinster för företagen. Företag som tillverkar högkvalitativa produkter med fokus på hållbarhet kan bidra till att bygga upp kundlojalitet, attrahera nya kunder och öka sina marknadsandelar. När företag blir mer öppna med sin verksamhet bidrar det dessutom ofta till att förbättra deras rykte, vilket leder till större kundförtroende och bättre relationer med allmänheten.

Yngre konsumentgenerationer håller företagens ansvariga: Värderingsgrunder allt viktigare
Den moderna konsumenten är alltmer medveten om den inverkan som företagen har på samhället och miljön, vilket har lett till en efterfrågan på företag som drivs av värderingar, moral och socialt engagemang för att göra positiva förändringar. Detta gäller särskilt yngre konsumenter som lägger större vikt vid hållbarhet, socialt ansvar och etik när de fattar sina köpbeslut.

Till exempel är det troligare att millennials och Gen Z-konsumenter undersöker produkternas ursprung, frågar om produktionsprocesser och söker sig till företag som har en tydlig värdegrund. De tenderar också att föredra varumärken med en stark närvaro i sociala medier, eftersom detta hjälper dem att få en förståelse för hur företaget tar itu med viktiga frågor som hållbarhet och klimatförändringar

Dessutom kan företag som uppfattas som värderingsdrivna också dra nytta av ett ökat engagemang och en bättre arbetsmoral bland de anställda. När de anställda känner att deras arbete har ett syfte utöver att bara tjäna pengar, visar de ofta ökad motivation och lojalitet. Sådana företag kan också lättare attrahera topptalanger och behålla dem under längre tid, och kan på så sätt bygga upp ett positivt rykte och skapa en mer engagerad arbetskraft.

Topplistan: Sveriges mest förändringsfokuserade företag


IKEA
IKEA är en svensk jätte som har blivit synonymt med prisvärd och elegant möbeldesign. Förutom sitt engagemang för att främja kreativitet har IKEA är engagerad i att minska sitt ekologiska fotavtryck och har nyligen tillkännagivit initiativ för att eliminera engångsplast från sina produkter till 2030. Redan idag innehåller mer än 60% av IKEA:s produkter förnybara material.

Ericsson
Ericsson är en av världens ledande leverantörer av kommunikationsteknik och har legat i framkant när det gäller att utveckla nya produkter och tjänster så som 5G-nätet, vilket ökar tillgängligheten till information och kommunikation för människor över hela världen, oavsett var de befinner sig. Företaget har också vidtagit åtgärder under de senaste åren för att minska sitt ekologiska fotavtryck, till exempel genom att investera i gröna energikällor och genom att aktivt jobba mot att minska sina utsläpp på en rad olika punkter, inklusive i utvecklingen av 5G-tekniken.

Volvo
Volvokoncernen är en internationell ledare inom utvecklingen av hållbara transportlösningar och är bland annat ledande inom produktionen av eldrivna lastfordon, vilket fått ökat intresse på senare år. Bland annat visade en oberoende studie att Volvos lastvagnar har minskat utsläppen med 18% under de senaste fyra åren. Volvo stödjer också initiativ som främjar jämställdhet, mångfald och inkludering i sin personalstyrka.

NA-KD
NA-KD är ett växande modehus som har lagt stor vikt vid att ta fram samhällslösningar för en bättre värld. Bland annat har de en rad olika hållbarhetspolicys, där de till exempel erbjuder en second hand-tjänst, och sätter mål på att samtliga varor ska innehålla höjda nivåer av återanvända eller förnyelsebara material år 2025.

Period Pack
Ett betydligt mindre, men kanske mer konkret företag än de listade ovan är Period Pack. Detta är ett företag vars mål har varit att öka jämställdheten på arbetsplatser och på skolområden genom att öka tillgängligheten av gratis mensskydd till kvinnor runt hela världen. Med sin patenterade produkt har de vunnit såväl SKAPA-priset som Young Founders of the Year för deras kamp för kvinnor.

Var och en av dessa företag har gjort betydande åtaganden när det gäller socialt ansvarstagande och hållbarhet, samtidigt som de tillhandahåller utmärkta produkter och tjänster. Genom att investera i gröna initiativ, jämställdhet och cirkulära produktionsprocesser gör svenska företag som dessa världen runt omkring dem till en bättre plats - en produkt av den innovativa och framåtblickande kultur som har blivit synonymt med Sverige.


TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-09-23 KL. 15:02
Sagaloppet stöttar Barncancerfonden
Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.