Annons

Mindre skolk när elever pluggade hemifrån

Vårens distansstudier har gjort att färre gymnasieelever skolkar. Det är första gången på elva år som andelen skolkare som får sina studiebidrag indragna minskar. I Kungsbacka rör det sig om en minskning från drygt sju procent förra läsåret, till knappt fem procent.

Nyheter | 22 Juli 2020 14:25

Läsåret 2018/2019 var det 235 av Kungsbackas då närmare 3 300 gymnasieelever med studiebidrag från CSN som skolkade såpass mycket att de blev av med sitt bidrag. Under det senaste läsåret har antalet elever varit något fler, drygt 3 400, men antalet skolkare färre. Bara 163 elever fick sina studiebidrag indragna. Det motsvarar 4,8 procent av eleverna. 

Enligt Centrala studiestödsnämnden, CSN, som står för statistiken, spelar distansstudierna en stor roll i att förklara det minskade skolkandet. Såväl ogiltig som giltig frånvaro i gymnasieskolan har varit lägre än normalt under våren. 

Kungsbacka har tredje lägst andel skolk i Halland. Hylte och Laholm har lägre, med 3,3 respektive 4,4 procentandel elever som fått indraget bidrag. Högst andel skolkare i länet finns i Falkenberg (7,7 procent). 

Minskningen på nationell nivå gäller både friskolor och kommunala skolor. Den ogiltiga frånvaron är dock något högre på fristående skolor, 9,2 procent jämfört med 7,6 procent på kommunala skolor. 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Uppdaterad: Bekräftad covid på gymnasieskola i Kungsbacka

Nyheter Under torsdagsförmiddagen kom uppgifter om att det nu finns bekräftad smitta (covid-19) på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka. Smittan ...

Nytt steg mot Valldaskola

Skola När den ska byggas är fortfarande oklart. Men nu kan alla tycka till om detaljplanen för en ny ...

Busskort för skolskjuts försenade

Skola Alla skolor har ännu inte fått busskorten levererade. Men tills vidare kan elever fortsätta att åka på sina ...
Annons