Av Kristian Alm
Fredagen blev spännande för ornitologerna på Nidingen. De lyckades fånga och ringmärka en skygg stormsvala, vilket P4 Halland snappade upp.
Det är på Facebooksidan Nidingens Fågelstation som ornitologen Anton Svendsen berättar:
"Wow! I natt fick vi vara med om något magiskt! I tre år har Patrik Jonasson och jag gjort försök att fånga och ringmärka stormsvala här ute på Nidingen. Utan att lyckas.
Den här nästan mytiska fågeln är nattaktiv, rör sig ute över havet och syns därför mycket sällan. Men i natt hände det! Vi hade släpat ner två nät längst ut på västudden och satt upp dom med en stor sten bakom som skuggade eftersom stormsvalor har väldigt bra syn. Vi hade laddat en högtalare med deras karakteristiska läte. Svag sydlig vind gav bra förutsättningar. De första nätvändorna gav inget.
Men klockan 03:30 så hängde den plötsligt i nätet. Det visade sig att fågeln redan var ringmärkt i Norge, vilket gör fyndet extra spännande tycker vi!"
Hörs långt
Uno Unger är stationschef för fågelstationen på Nidingen, och bekräftar att det är mycket sällan en stormsvala fångats där. (Däremot fångas de då och då i Bohuslän).
– De håller sig ute till havs när de söker föda, och gör det helst nattetid, för de är utsatta för trutar och måsar. En stilla kväll kan ljudet från högtalaren höras en kilometer eller mer, och då lockas fågeln dit.
Vi låter Anton Svendsen fortsätta sin berättelse:
"Vi kunde inte låta bli att väcka våra fruar mitt i natten som också fick se den läckra fågeln!"
Efter kontrollen av ringmärkningen släpptes stormsvalan och fladdrade iväg mot soluppgången.
Radiosändning
Stationschef Uno Unger passar på att slå ett slag för radioprogrammet Naturmorgon den kommande helgen.
– De kommer till Nidingen och direktsänder. Det handlar bland annat om vårt arbete med den tretåiga måsen, där vi satt gps på fåglar och kunnat följa dem exakt på provianteringsturer ute till havs.
Kommunens nya riktlinjer bröt mot lagen
Utemiljöerna i Kungsbackas förskolor ska utvecklas. Enligt Anna Alexandersson, som leder projektet, ska barnens utemiljöer stimulera till rörelse, lärande, kreativitet och lekglädje. Hon menar att behovet av att jobba med detta i kommunen är stort. – Det här är så viktigt, säger hon.