Av Kristian Alm
Det blir ingen skyddsjakt på varg i Halland. DNA-undersökningar visar att fårangreppen gjorts av olika vargar.
Under 2023 har varg angripit fem olika fårbesättningar i södra Halland. För att utreda om en särskilt skadegörande individ varit inblandad beslutade Länsstyrelsen att analysera insamlat DNA.
Detta görs genom att stryka en bomullstops på fårets päls där man misstänker att det kan finnas saliv från vargen..
Om det handlade om en enda varg som specialiserat sig på får kunde det bli fråga om skyddsjakt för att skydda lantbrukare från fler angrepp.
Men resultat visar att det varit tre olika vargindivider som lämnat DNA-spår på de drabbade fåren i tre av angreppen. I två fall gav analysen inget svar angående individ.
Därför saknas det juridiska förutsättningar för att besluta om skyddsjakt, konstaterar Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
De tre vargar man kunde identifiera var en hane född i Uppsala/Gävleborg, en hane född i Norge och en hona född i Västra Götaland.
Något fast vargrevir verkar det inte finnas i Halland än så längre. Vargar är högst rörliga djur och många av de identifierade individerna i Halland har varit unga. Det är inte ovanligt att en varg passerar genom länet på några få dagar.
Men vargens utbredning söderut i Sverige ökar möjligheten för etablering av par och revir i Halland. Allmänhetens rapporter till Länsstyrelsen är av stor betydelse för att kunna ha koll på vargbeståndet.
Kommunens nya riktlinjer bröt mot lagen
Utemiljöerna i Kungsbackas förskolor ska utvecklas. Enligt Anna Alexandersson, som leder projektet, ska barnens utemiljöer stimulera till rörelse, lärande, kreativitet och lekglädje. Hon menar att behovet av att jobba med detta i kommunen är stort. – Det här är så viktigt, säger hon.