Annons

Meriterad fotograf visar Springsteen

Allt började i en skivaffär och en snegling på ett album med bossen. Några decennier senare stod han på scen och fotograferade Bruce Springsteen. Nu ställer rockfotografen ut nya bilder i Åsa.
– Det viktigaste är känslan, säger Jan M Lundahl.

Nöje & Kultur | 21 Maj 2020 15:24

Från och med torsdagen ställer fotogafen Jan M Lundahl ut med sina bilder i Åsa.

FOTO: Daniel Blomqvist

Han kommer ursprungligen från Mölndal men bor numera i Stråvalla. Väggar och hyllor i huset är tätt prydda med fotografier, stora som små. Och de allra flesta motiv utgörs av Bruce Springsteen och medlemmarna i E Street Band.

– Det går tillbaka till när jag var 13 år och stod i en skivaffär. Jag höll ett album med Kim Wilde i handen, men så vände jag på huvudet och fick syn på det här:

Jan M Lundahl pekar på ett fotografi – samma som pryder omslaget till albumet Darkess on the Edge of Town med Springsteen. Det blev inte Kim Wilde den gången.

– Jag visste inte vem han var, men blev helt knockad. Samma dag bestämde jag mig för att jag ville fotografera musik.

 Träffade Nils Lofgren

Efter att ha åkt runt och fotograferat allt från Rocktåget till konserter på Liseberg, kom en vändpunkt. Jan M Lundahl hade fotograferat en spelning med Bruce Springsteen på Stockholms stadion 1999. Efteråt träffade han en vän i Kungsträdgården och visade sina bilder, och då dyker plötsligt Springsteens gitarrist Nils Lofgren upp.

– Jag visade bilderna och han tyckte de var jättebra. Han tog en hel bibba och frågade om han fick ringa mig. Visst, men det kommer ju inte att hända tänkte jag, säger Jan M Lundahl.

 

Jan M Lundahl med nyprintade utskrifter av bilder som inte visats innan.

 

Men det gjorde det. En dag ringde Nils Lofgren och frågar om Jan vill åka med när Bruce och bandet ska turnera i Skandinavien.

– Så från 2003 har jag varit med på alla turnéer. Jag har fått uppleva så mycket, och så många möten – träffat Beach Boys, och Oasis… mötet med Nils Lofgren förändrade verkligen mitt liv, säger Jan M Lundahl.

Känsla och symbolik

Från och med i dag (torsdag) visar Jan M Lundahl ett urval av sina bilder på Freadals Gård och Bed och Breakfast i Åsa.

– Jag har bland annat tagit fram nitton nya bilder som jag aldrig har ställt ut innan. För min del är det inte tekniken som är det viktigaste, det är känslan. Och jag jobbar mycket med symbolik, säger Jan och bläddrar ibland bilderna.

Samtidigt är han noga med att poängtera att det finns en medvetenhet om rådande läge.

– Vi är jättenoga med att följa alla restriktioner, det är stora utrymmen och man ska hålla avstånd. Men i dessa tider kände jag också att vi skulle kunna bjuda på detta.

Utställningen pågår till och med söndag.

 

Läs fler lokala nyheter på norrahalland.se

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ytterligare två häktades för grovt narkotikabrott

Nyheter De två kungsbackabor, en 29-årig kvinna och en 26-årig man, som igår begärdes häktade – på ...

”Svårast är att nöja sig”

Nöje & Kultur Hon har hållit på med musik så länge hon kan minnas. Nu har Sophie Apell, elev på Lö...

Debatt: Var smittades de som dött?

Debatt Angående artikel och statistik i NH 20/5–20 om coronaläget. Smittskyddsläkare Maria Löfgren beskriver läget som fortsatt ...
Annons