Annons

Medvetet kaotiskt när Alva skapar elektropop

Bakom artistnamnet Teddy Girl står 21-åriga Alva Johansson från Kungsbacka. Den 14 augusti släpps hennes i princip helt egenproducerade debut-EP Obsessive compulsive disaster. EP:n består av fem elektropoppiga låtar.

– Den handlar om mig själv och generell ångest, säger Alva.

Musik | 02 Augusti 2020 17:17

Alva Johansson, 21, från Vallda släpper sin debut-EP den 14 augusti.

FOTO:

Alva Johansson har varit musikintresserad i hela sitt liv. Under gymnasiet fick musiken en allt större roll i hennes liv och hon började ägna sig mer åt att skriva egna låtar. Efter studenten blev det Löftadalens folkhögskola, först singer/songwriter-linjen och senare producentlinjen. Den stundande EP:n består av låtar som skrevs under Alvas utbildning.

– Det var väldigt produktivt, vi skrev mycket musik varje vecka. Så det finns mycket material och det kändes rimligt att släppa det. Det känns skitkul, säger hon. 

Genren är elektropop, men med en twist. Alva berättar hur hon influeras av både rock, pop och soul. Titeln, Obsessive compulsive disaster, är en blinkning till diagnosen OCD (obsessive compulsive disorder), tvångssyndrom. Tematiken är välutforskad – det handlar om relationer. Men även här finns en twist:

– Låtarna har ett perspektiv av mental ohälsa, hur man reagerar på olika saker. Det handlar egentligen inte om relationen själv.

– Det är relationstankar, utifrån min hjärna. Den är ganska DIY (do it yourself) och rörig, men jag har valt att ha det så. Det finns en konstnärlig tanke med att det ska vara lite kaotiskt och huller om buller, fortsätter Alva.

Skapad i datorprogram

Musiken är nästan helt elektronisk, förutom Alvas röst och lite elgitarr som hon spelar själv. Resten är datagjort, hemma på kammaren.

– Jag har gjort nästan allting själv. Det har tagit tid och jag har fått lära mig efterhand, men det har varit väldigt roligt, säger Alva. 

Eftersom att Alva har levt med de fem låtarna så länge, skapat dem och gått igenom dem hundratals gånger under mixningen, känner hon sig nästan lite trött på dem inför släppet, berättar hon. Nu ska låtarna alltså lämna kammaren och tillgängliggöras för alla som vill lyssna på dem. 

– Jag känner mig lite nervös, men jag tänker att jag är ganska nöjd med det jag har gjort. En kompis sa till mig att så fort jag släppt låtarna så är de inte mina längre. Vad folk tolkar in och tycker går inte att styra längre. Jag tänker så. 

I höst bär det av till Berlin, där Alva ska fortsätta plugga musikproduktion. Bland framtidstankarna ryms både den högtflygande artistdrömmen och den lite mer realistiska producentdrömmen.

– Jag vill jobba med musik. Det är allt jag vet och tycker är roligt, så jag vet inte vad jag skulle göra annars, säger Alva. 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Max debuterar på distans: "80-talsinfluenser"

Nöje & Kultur De senaste tio åren har han spenderat på såväl musicerande som resande fot. Nu släpper den frå...

Kammarmusik av världsklass i Kungsbacka

Kungsbacka I augusti nästa år är det dags. Då går nästa upplaga av den uppskattade kammarmusikfestivalen Change Music ...

Musik i kyrkan på nytt sätt

Nyheter Längtar ni efter en lugn stund med skön musik att vila i men vill inte gå på konsert ...
Annons