Annons

Med passion för hantverk i garn

Rättvisa, helhetstänk och att alla ska må bra i alla led. Det är ledord för Anna Leithe både i livet och i det hon gör. För snart fyra år sedan startade hon 60 Garner Nord med just den ingången.

Familj | 24 Februari 2021 21:00

För snart fyra år sedan startade Anna Leithe 60 Garner Nord. I butiken i Spinneriet i Lindome finns det garner i alla de färger.

FOTO: Annika Lundby

Anna Leithe

Ålder: 56 år den 17 februari
Född: Sundsvall
Uppvuxen: Partille
Bor: Kungsbacka
Familj: Man och tre barn, hund och bin. ”Honungen säljer jag och intäkterna går oavkortat till välgörenhet”
Intressen: Djur, vandra, hantverk, kulturhistoria och ungas rättigheter

Solen skiner in genom de stora fönstren på Spinneriet i Lindome. Här på fjärde våningen har Anna Leithe sin fysiska butik och härifrån skickas allt som säljs via Annas webbutik.

Anna har gjort många saker i livet och för snart fyra år sedan bestämde hon sig för att starta en garnbutik. Och hon hade en tydlig bild av vad för garn och produkter hon ville sälja.
– Jag började med shetlandsgarn. På Shetlandsöarna har man en lång kulturhistoria av att ta vara på sin ull och skapa vackra tröjor i flerfärgsstickning som kallas Fair Isle stickning.

Anna får en passion i rösten när hon berättar om garnerna:
– Fåren får en vindpinad ull och de äter tång på stränderna. Man har en stark tradition att få fram den finaste ullen och man är stolt över att sälja sin ull, säger Anna och sveper med handen över garnnystan i regnbågens alla färger.
– I Sverige har vi inte samma stolthet för vår ull. Vi slänger närmare 80 procent av den. Men vi är några som vill lyfta den svenska ullen.

Eget garn

Anna har själv tidigare år spunnit och tagit fram sitt eget garn som hon sålt.
– På kravcertifierade Sätersborgs gård, inte långt från Finspång, är jag med vid fårklippningen av de prisbelönta fåren. Jag sorterar de vackra stålgrå silkeslockarna. Sedan åker vi med ullen till Båvens lönspinneri. Jag brukar vara med vid spinningen. Men på grund av corona har jag inte kunnat åka dit i år, säger Anna och fortsätter:
– Men det är det här mitt företag står för. Att djuren och människorna som arbetar med det här mår bra. Alla leden är viktiga och det ligger ett stort hantverk bakom varje led. Jag vill att det ska vara ett helhetstänk.

– Att vänta och längta är inte fel. Att få fram ett hantverk tar tid. Det börjar redan med aveln av får, vilket bete fåren har, till att klippa rätt och hur man spinner och tvättar ullen. Allt är en process som tar tid.

En idé tog form

Anna har alltid tyckt om att sticka och på något sätt har det alltid funnits med henne i hennes olika yrken. Under många år blev stickningen ett sätt att arbeta när hon åkte tåg kors och tvärs genom Sverige.
– Jag har jobbat som lärare en stor del av mitt liv men även som kulturprojektledare och innan jag startade företag arbetade jag tre år på Rädda barnen och tre år på Unicef.

När Anna passerat 50 år och projektet på Unicef var slut väcktes tankarna på att starta företag.
– Jag var nu över 50 år, hade varit med om en cancerresa och sorg. Jag behövde också kunna vara hemma.
Efter en sommarkurs på Mora Folkhögskola började idén växa fram.
– En kväll var vi hemma hos en kvinna, Rut, som var i 85-årsåldern. Hon hade en hel lada full med shetlandsgarner. Jag sa till henne; ”herregud det här skulle jag vilja jobba med” och hon svarade: ”Jag är ju 85 år så det är väl dags att någon annan tar vid”. Det kom direkt från hjärtat, att nu gör jag det här.

Shetlandsöarna 60 grader nord

Att namnet skulle bli 60 Garner Nord var självklart.
– Det kommer från att Shetlandsöarna ligger på 60 grader nord.
Anna har haft högpresterande jobb och att göra något halvdant har aldrig legat för henne.
– När jag gör något ger jag ofta allt och kanske är jag inte helt stolt över detta. Jag har jobbat sju dagar i veckan och alldeles för långa dagar och ingen semester. Jag har investerat allt i detta.
– Många kvinnor säger till mig ”vad underbart att kunna leva sin dröm”. Men jag ser alla mina jobb som en dröm. Att jobba med barn och deras rättigheter, och nu detta är en annan dröm.

Passion för hantverk

Anna tar in garner och även kläder som uppfyller det helhetstänk som Anna vill att hennes företag ska stå för.
– Att ha samarbete med passionerade hantverkare är fantastiskt. Och när jag letade garn hittade jag ett fantastiskt mohairgarn och tänkte vad är det här för vackert. Det visade sig att det var en småbarnsmamma i Köpenhamn som tagit fram garnet för att sticka till sitt förstfödda barn. Och hon hade redan gjort allt viktigt spårarbete från hur fåren har det till människornas villkor vid produktion. Jag tog kontakt med dem och de välkomnade mig i sin danska familj, ler Anna.

När Anna kom in i stickvärlden upptäckte hon att det fanns en skevhet i bilderna.
– Jag upplevde att bilderna var stereotypa. Det var väldigt mycket vita kvinnor. Och jag som kom från Unicef där man kommunicerar mycket genom bilder, kände att det här måste vi ändra på. Så jag arbetar mycket med bilderna, säger Anna och pekar på fotografierna som sitter på väggarna.
– Jag har bilder med både kvinnor och män och olika etniskt ursprung. Och äntligen säger jag bara, för nu tycker jag att man kan se en förändring och det är jag väldigt glad över.

Aldrig haft rea

Anna ser att intresset för att sticka har ökat under pandemin.
– Man kan säga att jag har gasat igenom krisen. Men det hade ju kunnat gå åt andra hållet och jag hade fått stänga.

En idé som fallit väl ut är Annas garnpaket.
– Jag har satt ihop kit med de garner som behövs för att göra en tröja. Så ser man på lådan hur tröjan kommer se ut och med vilka färger. Det har underlättat mycket och många tycker det är smidigt. Ett riktigt lyckokast, kan man säga.

Under de år Anna drivit 60 Garner Nord har hon aldrig haft en rea.
– Det jag säljer är hantverk och jag kan inte tänka att man kan rea ut den tid det kostat dem som tagit fram och gjort produkterna. Jag arbetar inte som en traditionell butik med till exempel Black Friday. Jag står inte för snabb konsumtion, här är det slow fashion som gäller.

Endast fantasin sätter gränser när det kommer till att välja färger.

 

Anna Leithe har satt ihop färdiga kit med garner och med bild på hur tröjan blir. ”Ett riktigt lyckokast”, säger Anna.

Läs fler familjeporträtt här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Cykla i natursköna Kungsbacka

Familj För dig som vill njuta av våren utomhus eller semestra på hemmaplan i sommar kan cykling vara bå...

Förvaltningschefen nöjd med alternativa verksamheten

Vård Den dagliga verksamheten för personer med funktionshinder har varit utflyttad till och från i ett år. Nu fö...

Jakten på havets silver

Familj Laddade och välklädda, med spön drag och flugor. I veckan var det premiär för fiskeklubbens ...
Annons