Annons

Många vårstädar hemma – så undviker du kö på tippen

Den senaste tiden har det varit rusning till kommunens återvinningscentraler på helgerna. Corona-begränsningar och vackert vårväder innebär stundtals långa köer för de som ska slänga skräp.

– Idag har det varit 20-25 bilar i kö sedan vi öppnade vid nio imorse, säger William på Barnamossens återvinningscentral.

Nyheter | 23 April 2021 14:49

Heléne Hallberg och Jenny Gustavsson på Klovstens återvinningscentral märker att besökarna har förståelse för begränsningar och håller ett trevligt humör, trots att de ibland får stå i kö.

FOTO: Ingrid Ramberg

Vid första instansen, Klovsten, är det inga köer att tala om under söndagen. Ett knappt tiotal bilar väntar på sin tur. Jenny Gustavsson och hennes kollegor står och dirigerar bilar, sköter bommen och svarar på frågor om vad som ska slängas var.

– Den här helgen har vi inte haft speciellt mycket folk. De har väl hört att det har varit köer och åker till Barnamossen istället, säger Jenny Gustavsson.

I en av de väntande bilarna sitter Gunnar Ohlsén och Britt-Marie Toftfelt Axelsson. En släpkärra fylld med diverse oönskade prylar är kopplad till bilen.

– Vi ska flytta från ett stort hus till en mindre lägenhet, då blir det mycket skräp, säger Gunnar.

När man flyttar till mindre kan det behövas ett par vändor till återvinningscentralen, det vet Gunnar Ohlsén och Britt-Marie Toftfelt Axelsson.

För ett par veckor sedan var paret på Barnamossen och slängde en annan omgång skräp. Då hade de inte lika stor tur:

– Det var avsevärt längre kö, den var säkert tre, fyrahundra meter. Nu verkar det som att folk har lärt sig att åka på vardagarna om de kan.

Sortera skräpet hemma

Sedan pandemin tvingade återvinningscentralerna att begränsa antalet bilar som får köra in på området samtidigt har köbildning varit ett återkommande problem. Centralerna har öppet alla veckans dagar, men av uppenbara skäl är det mest på helgerna som folk har tid att slänga skräp.

Jenny Gustavsson ger ett konkret råd till de som vill hjälpa till att minska köerna:

– Det är vanligt att folk inte sorterar sitt skräp hemma, utan står här och sorterar allt bråte. Då blir köerna desto längre. Det vore bra om man kunde sortera brännbart, trä, metall och vad man nu ska slänga för sig, inte bara lägga allt i en enda stor hög.

Söndagen var ovanligt lugn vid Klovsten, kön rörde sig framåt och väntetiderna var kortare än de brukar.

Annat att tänka på är att samla ihop allt skräp man har hemma innan man tar sin tur till återvinningscentralen, och att inte komma en halvtimme innan stängning. Det är många som gör det på Klovsten, och då händer det förstås att alla inte hinner släppas in.

– Sen kan man också uppmana alla att ladda hem Kungsbackas avfallsapp. Där kan man skriva in vad man har att slänga och se om vi tar emot det. Då behöver man inte stå här och köa med ett stort rissläp bara för att komma fram och höra att vi inte tar emot det. Det finns information att tillgå, säger Jenny Gustavsson.

45 minuter i kö är vanligt

En osedvanligt lugn vårsöndag på Klovsten, alltså. Men hur ser då situationen ut på Barnamossen? Jo, där vittnar personalen om högt tryck hela dagen, med 20-25 bilar i kö under morgonen och förmiddagen. Ställer man sig längst bak i en sådan kö får man vänta mellan en halvtimme och 45 minuter. Det har också förekommit ännu längre väntetider än så.

Stefan och Felix Axfjord hade tur och slapp köa vid Barnamossen i söndags. De slänger brädor, en gammal grill och lite annat de rensat bort.

Barnamossen tar in åtta bilar åt gången på området, jämfört med Klovstens fem. På Barnamossen går det även bra att slänga ris och tryckimpregnerat virke, varför vissa måste just dit.

– Ända sedan vi fick restriktioner med maxantal bilar har det bildats köer. Det varierar lite men ungefär såhär brukar det vara. Vi försöker informera om att komma på vardagar, men folk är ju inte lediga då, säger William som jobbar på Barnamossen.

Trädgårdar vårstädas

Utöver pandemin är även våren en orsak till köbildningsbekymren, tror William:

– Vädret påverkar jättemycket, på vintern har vi inte alls haft lika mycket. Folk rensar sina altaner, slänger gamla grillar, möbler och allt möjligt.

William på Barnamossen förstår att få hinner slänga skräp på vardagarna. På helgerna är ofta mornarna lugnast, säger han.

Framåt eftermiddagen börjar strömmen mattas av på Barnamossen. I vanliga fall brukar situationen vara den motsatta:

– Vi rekommenderar att man kommer på morgonen, då brukar det vara lugnare för vår del, säger William.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Säregen natur befrias från skräp – bit för bit

Miljö och natur På de små öarna utanför Tjolöholm sköljs mängder av skräp upp från havet. Flaskor, ...

Debatt: Mår illa av all plast

Debatt Det var en glädje att konstatera att återvinningen försvunnit från Särö centrum, av den anledningen att ...

Långa köer till återvinningen

Miljö och natur Det är populärt att rensa och slänga skräp. Vid vissa tider är köerna till återvinningscentralerna så ...
Annons