11 September 2020 11:45 | Stefan Pettersson

Den här veckan har många av våra läsare varit arga. I varje fall har det varit så i kommentarsfälten på Facebook. Och mest galla har det spytts över det faktum att sexköpande kommunalrådet Hans Forsberg har rätt till visstidspension på 58 460 kronor i månaden fram till 65 års ålder. Det skulle kunna innebära utbetalningar i nio år och då betalas totalt 6,3 miljoner ut!

Svindlande summa

Det är en svindlande summa som självklart sticker i ögonen. Även om det är utbetalningar över många år så hade pengarna kunnat användas mycket bättre än att gå till en politiker som väljer att på egen begäran lämna sina politiska förtroendeuppdrag, efter att ha skämt ut sig.

Driva rättsligt?

Men kunde då inte kommunen drivit frågan rättsligt och vägrat betala ut pengarna? Visst hade det gått, men chansen att gå segrande ur den striden verkar mikroskopisk. Kommunalrådet Lisa Andersson (M) summerade tidigare i veckan så här: ”Andra som gjort det har inte kommit vidare, då blir det fler miljoner som bara går till rättsväsendet. Forsberg har rätt till detta. Och problemet är omhändertaget, jag har ett annat avtal.”

Skadan är alltså ett faktum och nu får Kungsbacka kommun pröjsa. Nu kommer jag aldrig att bli varken kommunalråd eller sexköpare, men jag funderar ändå kring hur det skulle kännas att varje månad leva på Kungsbackas skattebetalare utan att göra någon nytta? Och att göra det för att jag köpt sex. Jag skulle skämmas ögonen ur mig och så fort som möjligt hitta ett annat jobb. Allt för att minska kostnaden för min tidigare arbetsgivare. Summan justeras nämligen ner om Hans Forsberg hittar nytt jobb. Vi får säkert återkomma i frågan.

Starkt gjort av rektorn

Ett annat ämne som många reagerat på under veckan var att Aranäsgymnasiets rektor Sofia Rådström körde bort representanter för Alternativ för Sverige. Partiet försökte utan tillstånd dela ut flygblad på skolgården. Det gillade inte rektorn. Partiet hängde ut henne i sociala medier och en del var även arga på rektorn i vårt kommentarsfält på Facebook. Men ännu fler har varit stöttande och backat upp rektorn.

I sammanhanget hänvisade Sofia Rådström till partiets värdegrund, vilket inte ska vara en grund för att inte släppa in partier på skolan. Men här håller jag på rektorn. Jag tycker det är uppfriskande när någon går på magkänslan och inte slaviskt följer alla uppsatta regler. Ibland behövs det snabba beslut och om hon är övertygad att beslutet är för skolans och elevernas bästa så är det gott nog för mig. Vem kan bedöma det bättre än rektorn?

Ha en trevlig helg.

Läs fler krönikor här