Annons

Louise efterlyser mer hänsyn i skejtparken

På ytor där skejtare och kickbike-åkare i olika åldrar ska samsas uppstår ibland konflikter. Folks förmåga att ta ansvar sätts på prov. Snart 15-åriga skejtaren Louise Simonsson har upplevt problem med att såväl yngre barn som föräldrar inte följer reglerna i skejtparken intill nya badhuset.

– Man är rädd att man ska köra på dem, det skulle kunna gå jätteilla, säger hon.

Nöje & Kultur | 23 April 2021 06:00

Louise Simonsson (till höger) och hennes lillasyster Nora (till vänster) vill bara skejta, men det blir svårt när reglerna i parken inte efterlevs fullt ut.

FOTO: Ingrid Ramberg

För Louise Simonsson är skejtandet ett relativt nyfunnet intresse, och den här våren har hon skejtat mycket tillsammans med sin pojkvän och lillasyster. Men skejtglädjen grusas något av de utmaningar hon stött på i parken bakom nya badhuset.

– Alltså, problemet är i första hand föräldrar, det finns vissa som går emot reglerna i skejtparken och det är inte så bra.

Åkytan i aktivitetsparken riktar sig till skejtare, men även till barn som åker tvåhjulig sparkcykel, kickbike. Det är dock under begränsade tider som kickbike-åkning tillåts i parken, för att skejtarna ska få egen åktid. De båda aktiviteterna är nämligen mer olika än man kan tro.

– Kickbike och skejtboard är helt olika kulturer. De som åker kickbike är oftast lite yngre barn som gärna vill åka runt och ha lite kul, men de förstår inte riktigt vår kultur, säger Louise.

Att tidsreglerna inte följs är en viktig del av Louises kritik. Trots att reglerna sitter uppsatta på en skylt följs de inte, berättar hon.

– Det står tydligt att det bara ska vara skejtare i parken efter klockan fem, eller efter klockan tre på loven. Ändå bryts det konstant.

Små barn en fara

Utöver det ser Louise stora risker med att väldigt små barn, ofta på otillåtna trehjuliga sparkcyklar och cyklar, vistas på skejtytan.

– Det är ingen lekplats, det står också i reglerna. Men en del föräldrar ser hela aktivitetsparken med skejtparken som en hel stor lekplats. Vi som är lite äldre kollar innan vi åker, men de små barnen på typ tre år gör inte det. Och vi har blicken högt upp och ser inte alltid dem.

En skejtare kan komma upp i höga hastigheter, och det kan ske olyckor om för små barn vistas där de åker.

En tydligt uttalad åldersgräns i skejtparken är ett önskemål från Louises sida. Det skulle bidra med tydlighet och stärka säkerheten i parken.

– Det är självklart att de ska få lära sig, men de borde vara lite äldre. Gärna uppåt sju år. Man är rädd att man ska köra på dem, och det är inte bra om man åker på ett väldigt litet barn. Man är ju längre och större och äldre, det skulle kunna gå jätteilla, säger hon.

– Föräldrarna tycker ju att de är jättesöta, och det förstår jag verkligen. Men de passar inte riktigt in i en skejtpark där vi åker fort fram och tillbaka, fortsätter hon.

“De har blivit uppkäftiga”

Louise säger att hon har försökt prata med både föräldrar och barn i skejtparken, men att hon blivit otrevligt bemött.

– När jag sagt ifrån till föräldrar om att barnen är i vägen har de blivit uppkäftiga. Jag säger inte emot deras rättigheter men jag har sagt att cyklar och sparkcyklar med tre hjul inte får vara där, och att de måste gå hem efter fem.

Det finns redan en regelskylt, men snart ska det komma upp fler.

Kickbike-åkarna är ofta lite yngre än Louise, men ändå så pass stora att de är i parken utan sina föräldrar. Där hoppas Louise att föräldrarna skulle prata med sina barn om hänsyn och respekt, innan de skickar iväg dem ensamma.

– De lyssnar inte när man säger till. Om jag ska åka ner för en ramp och det står ett gäng kickbike-ungar där brukar jag ropa och fråga om de kan flytta på sig. Jag är en snäll person, och jag försöker alltid att vara trevlig, men de brukar ändå bli tykna. Då kan man bli lite irriterad.

Positiv kontakt med kommunen

För några dagar sedan skrev Louise Simonsson ett inlägg på Facebook om situationen i skejtparken. Där ifrågasätter hon de föräldrar som inte bryr sig om reglerna i parken.

– Jag har fått massa bra respons efter det, det är föräldrar som har sagt att de ska börja säga till både sina egna barn och andras barn.

Även dialogen med kommunen har fungerat bra. Louise vände sig till en av kommunens ungdomskonsulenter, som nu sett till att kommunen beställt fler regelskyltar att sätta upp vid skejtparken. Dessutom ska parken bemannas av sommarjobbare i sommar. De ska se till att ordning och säkerhet hålls så att parken kan vara till glädje för alla.

– Man hoppas att det kommer bli helt bra, det kommer ju i alla fall bli bättre, säger Louise Simonsson.

Tidigare i NH:

Ny idrottspark lockade många

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fastnade i brunnslock i skejtparken – drog axlarna ur led 

Kungsbacka Sebastian Ek ramlade när han fastnade med sparkcykeln i ett brunnslock i den nya skejtparken. Båda axlarna drogs ...

Skatehallen flyttar ut öppna verksamheten

Nyheter Kobacka skatehall stänger sin allmänna åkning från och med den 1 maj. Det är en följd av ...

Skejt- och lussefest i Kungsbacka

Nöje & Kultur Körsång, varmkorv, pyssel - och så en massa skejtande förstås. Under lördagskvällen fortsatte lussefesten ...
Annons