Annons

Läraren ska ta IFK Fjärås till nya höjder

Simon Johansson har ett brett register av att utbilda unga spelare. Nu ska han försöka ta ett ungt IFK Fjärås till nästa nivå – bland annat genom videoanalyser.

– Jag tror väldigt mycket på att spelarna måste vara delaktiga i sin lärande, säger Johansson.

Fotboll | 21 Mars 2020 14:55

Simon Johansson är idrottsläraren som ska få det unga IFK Fjärås att ta nästa steg i sin utveckling.

FOTO: Jasmin Frljevic

FOTBOLL. Simon Johansson presenterades som ny tränare redan i september förra året. Han kom från elitettaklubben Jitex BK:s F19-lag. I år ska han basa över klubben som vann division 3.

Han tar över ett ungt lag i IFK Fjärås fyllt av talangfulla spelare – som ännu inte är utvecklade.

Därför pratas det inte om några resultatmål inför säsongen.

– Vi har inte resultatmål utan vi har prestationsmål. Om vi utför prestationerna som vi vill åt så skapar vi förutsättningar för att resultatet ska nås också. Jag vill att spelarna ska lyckas. Om det sedan bidrar till att vi vinner matchen är det ett plus, säger Simon Johansson som till vardags arbetar som lärare i bland annat ämnet idrott och hälsa vid Aranässkolan.

Analysarbete

För att nå dessa prestationsmål har IFK Fjärås bland annat installerat ett kamerasystem som följer bollen under matcherna. De insamlade klippen används av bland både damlaget och herrlaget. Och det är ett viktigt verktyg i Simon Johanssons arbete.

– Hela min tränarfilosofi är väldigt pedagogiskt uppbyggd kring hur man kan skapa olika fokusområden och teman. Vi har videoanalyser där vi går igenom matcherna tillsammans med spelarna som är väldigt involverade i sin egen läroprocess. Jag tror väldigt mycket på att spelarna måste vara delaktiga i sitt lärande. Vi kan stå och gapa saker och prata om vad de ska göra. Men de måste förstå själva vad de behöver göra på plan, säger Johansson.

Det låter tidskrävande att gå igenom allt material med varje enskild spelare?

– Det krävs lite jobb men det är väldigt lyxigt. Det är en satsning som IFK Fjärås har valt att göra en satsning på och vi ser det som en stor resurs.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Jeremejeff öppnar för flytt hem

Fotboll I helgen blev det klart att Alexander Jeremejeff och hans Dynamo Dresden trillar ur 2.Bundesliga. Nu öppnar han för ...

IFK Fjärås orkade inte hela vägen

Fotboll Tidigt underläge och mycket jagande av boll. Trots det var IFK Fjärås nära att få med ...

Lerkils juniorer avgjorde derbyt

Fotboll Ett rutinerat Åsa IF kom med en premiärkross i ryggen. Ett ungt Lerkils IF skulle spela sin första ...
Annons