Annons

Kungsbacka kan tappa idrottsgymnasium

Skolverket och Riksidrottsförbundet vill organisera om idrottsgymnasierna. Det kan innebära att Kungsbacka tappar tre Niu-inriktningar.

– Det är tragiskt, säger Niklas Tengberg som är tränare vid handbollsinriktningen på Aranäsgymnasiet.

Handboll | 24 Juli 2020 11:00

Kungsbacka kan tappa tre idrottsgymnasium. Arkivbild.

FOTO: Jasmin Frljevic

IDROTT. Utbildningsdepartementet har fått i uppdrag att se över landets idrottsgymnasium. Nu har flera förslag skickats in på remiss till regeringen. Den största ändringen är att det enbart ska finnas en storts idrottsgymnasium.

– Skogen av sådana här nationellt godkända idrottsutbildningar har växt sig ganska hög, säger Peter Mattsson, verksamhetschef för idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet, till Dagens Nyheter.

Fullt fokus på RIG

Förslaget är att nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU), som godkänns av specialidrottsförbunden, slopas och att enbart riksidrottsgymnasier, som är kopplade till RF, ska finnas kvar och bli fler.

– När vi rannsakar det så kan vi nog säga att nej, det är inte så många som skulle ha den här möjligheten till kombination av gymnasieutbildning och att läsa ämnet specialidrott, säger Peter Mattsson till DN.

Det nya upplägget föreslås börja gälla 2022 vilket betyder att de första eleverna kommer att kunna börja den nya utbildningen hösten 2024.

Många når elitnivå

I Kungsbacka finns det tre NIU-utbildningar med inriktning på fotboll, simning och handboll.

Niklas Tengberg är NIU-tränare med inriktning på handboll vid Aranäsgymnasiet.

– Vi har inte hört något om detta och jag tycker det är tragiskt. På handbollssidan får vi fram många elitspelare som spelar i allt från division 1 till elitserien. Vi når syftet och målet med utbildningen, säger han och utvecklar.

– Sedan vill regeringen få fram spelare på landslagsnivå och det är inte många som når dit. Det är max en eller två i varje årskull som gör det, säger Tengberg.

Och om NIU-utbildningarna försvinner menar Tengberg att det i längden kan bli färre än så.

– I den åldern är det för tidigt att säga vilka som kommer att bli bra. Får man med lite fler så finns det en större möjlighet att hitta spelarna, säger han.

Vad anser du att NIU-utbildningarna tillför?

– Det finns ett jättebehov och framförallt för ungdomarna från småkommunerna som vill satsa och inte har möjligheten i sin kommun. Det kan komma en från Norrland där det knappt finns lag eller en möjlighet till en satsning, säger Tengberg.

Öppnar för andra alternativ

Samtidigt öppnas det upp för en mindre form av idrottsinriktning på utbildningar längre fram. Hur dessa alternativ kan komma att se ut är inte fastställt.

– För ungdomar som inte når upp till elit men verkligen vill satsa på en idrott, där föreslår vi att Skolverket ska få i uppdrag att se över några kurser i idrott och hälsa så att man ska kunna ägna sig åt sin idrott även på en vanlig gymnasieskola, säger utbildningsministern Anna Ekström till DN.

Hon fortsätter:

– Det viktigaste är att vi skapar ordning och reda bland idrottsgymnasierna i Sverige, och ser till att de elever som vill elitsatsa ska kunna kombinera det med en bra gymnasieutbildning. Man ska inte behöva välja mellan att gå på gymnasiet och elitsatsa, säger Ekström.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Något fler fall av corona

Vård Senaste veckan sågs en svag ökning av positiva coronafall i Halland, men väldigt få är i behov av ...

Ung entusiast går mot strömmen

Familj För nästan exakt två år sedan tog Mattias Riberth över Avan gård vid Rossared, mitt i den ...

Fritagen ännu på fri fot

Blåljus Den man som fritogs från sin placering vid Fagared i samband med en bevakad permission i Kungsbacka är ännu ...
Annons