Annons

Kungsbacka får del av landsbygdspengar

En laddstation för elbåten ISA i Fjärås Bräcka och digitala hembygdsvandringar i Kungsbacka kommun. Det är något av allt som kan bli verklighet när sju halländska landsbygdsprojekt beviljas stöd från föreningen Lokalt Ledd Utveckling i Halland – LLUH.

Miljö och natur | 11 Maj 2021 13:00

Digitala hembygdsvandringar och -skrönor, nåbara via QR-kod.Det blir verklighet när ideella föreningen Lokalt Ledd Utveckling i Halland delar ut stödpengar.

FOTO: Pixabay

Båten ISA ekonomisk förening i Sätila, som trafikerar sjön Lygnern med den eldrivna båten ISA af Lygnern, får pengar till skapandet av en helt ny laddstation i Fjärås Bräcka.

Reguljära elbåtsturer i Fjärås

Stationen kommer att göra det möjligt för ISA af Lygnern att stanna längre än bara över dagen i Fjärås. Det ger båtens ägare att, i samarbete med Naturum i Fjärås, utveckla Fjärås Bräcka med fler aktiviteter för såväl besökare som bofasta i området.

När laddstationen är på plats ska ISA af Lygnern gå i reguljär turtrafik på Lygnern med utgångspunkt från Fjärås Bräcka, där Naturum skapat nya vandringsleder och utställningar.

Digitala hembygdsvandringar

Kungsbacka finns även med på kartan då länets 70 hembygdsföreningar får bidrag till skapande av digitala hembygdsvandringar.

Med intalade guidningar och berättelser alla som vill kan ta del av via en QR-kod, på plats eller via den lokala hembygdsföreningens hemsida, vill föreningarna möta det ökande intresset för friluftsturism och även öka aktiviteten på sina besöksmål.

Den ideella föreningen Lokalt Ledd Utveckling i Halland, som bland annat stöttas ekonomiskt av EU, svenska staten och kommunerna, delar även ut bidrag till:

  • Anläggandet av ett vindskydd och en grillplats vid sjön Gudmundared öster om Veddige, i Varbergs kommun. Byggnationerna är ett led i ett mer långsiktigt arbete för att skapa fler mötesplatser i Kungsätersbygden. Stödpengarna betalas ut till Gudmundareds Bad & Friluftsförening.
  • Skapandet av ett sommarkafé och en gårdsbutik på hos de KRAV-odlande lantbrukarna på Kilagård i Falkenberg. I kafét och gårdsbutiken ska såväl gårdens egna, som granngårdarnas varor saluföras.
  • En pilotanläggning för kommersiell avsaltning av havsvatten i Halmstad. Projektet är sista steget i den pågående kommersialiseringen av Lundaföretaget Helios Innovations nya avsaltningsteknik. En fullskalig avsaltningsanläggning ska byggas på Västra Strandens reningsverk i Halmstad. Om allt går som man hoppas kommer den nya anläggningen att stärka vattenförsörjningen i hela södra Halland.
  • Uppförande av en ny padelhall och ett gym i anslutning till Unnaryds idrottshall i Hylte kommun. Byggnationen ska göras som en tillbyggnad och ska ge Unnarydsborna en mer aktiv och meningsfull fritid.
  • Projektering av uppförande av bostäder, kafé, gårdsbutik och annat företagande på retreatcentret Sörby sambruk i Falkenberg. Sörby Sambruk vill med projektet bli en hub för inspiration till utveckling av boendegemenskap på landsbygden och en besöksnäring som kan inspirera människor med intresse för självhushåll, ekologisk odling, återvinning/återbruk, hållbart byggande, fossilfritt liv, social gemenskap och mathantverk med förädling.
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Att ta en tur i naturen är poppis i pandemin

Miljö och natur Att gå på tur i naturen har blivit poppis under pandemin. Besöksrekorden har haglat tätt i Kungsbackas naturreservat. ...

Badvattnet mäts automatiskt

Nyheter I sommar kommer badvattentemperaturen på kommunens populäraste badplatser att mätas med hjälp av sensorer som är placerade ...

Vård- och omsorgschef lämnar sin tjänst

Vård Det blir chefsbyte på förvaltningen för Vård och omsorg. Förvaltningschef Lillemor Berglund har sagt upp sig. ...
Annons