Annons

Kungligt överdåd på Tjolöholms slott

Spetsar, volanger och vida kjolar. Drottning Victoria och familjen Dickson. Vad har de gemensamt? Den 20 februari får du svaret. Då öppnas utställningen ”Queen Victoria – Dressed to rule an empire” på Tjolöholms slott.

Fjärås | 26 December 2020 07:00

Drottning Victoria var en välklädd regent. Nu visas vad hon hade på sig, på Tjolöholms slott.

FOTO: Tjolöholms slott

Dygdigt kungligt överdåd utlovas då nästa års stora utställning på Tjolöholms slott invigs 20 februari.

Viktorianska eran

Det är det viktorianska 1800-talet som ska skildras – genom kungligt engelskt klädmode, som det såg ut för 200 år sedan.

Med puffärmade prinsessklänningar, vida kjolar och krinoliner berättas historian om Englands drottning Victoria och hennes gemål, prins Albert.

Från känd TV-serie

Kläderna som visas är från TV-serien Victoria. Kostymörerna James Keast och Rosalind
Ebbutt har återskapat dem från de av den mäktiga drottningens kläder som fortfarande finns bevarade och från bilder av Victoria och hennes närmaste.

Victorias storslagna kröningsdräkt, hennes välskräddade riddräkter och hennes extravaganta sidenklänningar är bara något av allt vackert som ska visas.

”En stark kvinna”

– Vi är glada över att kunna presentera en utställning nästa år med praktfulla kläder, och samtidigt kunna berätta om en stark kvinna med stor makt, berättar Elisabeth Elfström, tf vd på Tjolöholms Slott. Det kommer att vara spetsar, volanger och vida kjolar, klänningar som anstod en drottning.

Drottning Victoria, Tjolöholms slott
Drottning Victoria var mäktig – och stark. FOTO: Tjolöholms slott

Parallellt med den mäktiga drottningens historia berättas även en annan historia. Om familjen Dickson, som under 1800-talet byggde upp en förmögenhet och som under 1800-talet flyttade från det viktorianska England, till Sverige, där de slog sig ned på sitt egenuppförda Tjolöholms slott.

Viktigt arv för Tjolöholm

– Det brittiska ursprunget var enormt viktigt när James Fredrik och Blanche Dickson lät bygga Tjolöholms Slott, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholm. Trots att familjen bott i Sverige i generationer höll de fast vid sina brittiska traditioner, de hade ett stort umgänge i Storbritannien och talade alltid engelska med varandra.

”Queen Victoria – dressed to rule an empire” öppnas den 20 februari. Utställningen visas fram till den 30 december 2021.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Slottsbesök i årspremiären av Antikrundan

Nöje & Kultur Den 1 september blir det omtag för inspelning av Antikrundan på Tjolöholm. Men redan i årets säsong besö...

Debatt: Lägg ned bibblan och sälj Tjolöholm också

Debatt När tjänstemän och politiker som har hand om kulturen i Kungsbacka vill spara genom neddragningar och digitalisering ...

Utvecklade webbutiken under coronatiden

Jobb & Pengar När Kungsmässan byggde ut flyttade Jencic till den nya delen. Och trots att många inom handeln drabbats ...
Annons