KULTUR & NÖJE 2023-04-27 KL. 20:45

Världspremiär inledde besöket på Liseberg

Av John Skoglund

Vinnarfamiljen i Norra Hallands tävling blev utvalda att få åka nya attraktionen Luna först av alla. Dagen blev en hissnande höjdare som avslutades med ett hejdundrande fyrverkeri.

Världspremiär inledde besöket på Liseberg
Fritt fall några meter skapar tjii i magen och ofrånkomliga skratt. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

Barnen Selma 12 år och Sixten Rydell 9 år följde med föräldrarna David Rydell och Stina Liljegren Rydell under lördagen till nöjesfältet i Göteborg. De brukar se årets besök på Liseberg som sommaren höjdpunkt
Det var ju massvis med folk som tog chansen att vinna dagen på Liseberg så vad var känslan när ni fick veta att det var just er familj som vunnit?
– Det trodde vi aldrig, vi gissade att det var många som ville vara med och tävla om det här priset. Det kändes ofattbart att vi var de lyckliga vinnarna. Barnen och jag satt tillsammans och skickade in svaret så de var med i det hela och när de fick nyheten när de kom hem efter skolan så blev de överlyckliga och skrek rakt ut.
Stina är uppvuxen i Masthugget och hennes man i Kullavik och så har de strålat samman i Vallda. De har själva växt upp med att ha Liseberg i närheten.
– Liseberg var jätteviktigt, det var ett ställe där vi hängde på i ungdomen. Det var väldigt mycket mer än bara karuseller, tror att våra föräldrar kändes trygga med att det var just där vi hängde. De visste var vi var och jag var väl i Selmas ålder när jag fick börja att gå dit själv. Gå på konserter, discon, jag har jättemånga minnen från Liseberg.
Vilken var favoriten av attraktioner när du var yngre?
– Vi pratade om det, och det var Jukebox för jag och Sixten satsar på att åka den medan David och Selma åker det mesta. Flumride är nog den attraktionen som hela familjen njuter lika mycket med.


Hela familjen i första vagnen när Luna har världspremiär under lördagen på Liseberg. Foto: John Skoglund


Lisebergs säsongspremiär kan ju också innebära att någon ny attraktion har premiär. I år var det dags för Luna, en bergodalbana där man skjuts ut som en bumerang och halvvägs så vänder tåget och backar tillbaka med fart till starthuset. Familjen blev tillfrågade om de ville vara med i den exklusiva lilla grupp som bland annat fick åka den första turen.
– Att få åka Luna för första gången var väldigt roligt och sen att åka Lisebergsbanan igen, den går alltid hem, svarade Selma på vad som var bäst under dagen.
Söder om Liseberg är mycket av den grusiga parkeringen borta och upp har flotta hotell och upplevelser byggts. Vinnarfamiljen från Vallda fick i priset även en hotellnatt.
– Jag tycker om Hotellet. Det är så fint och roligt med karusell och rutschkana. På kvällen såg vi fina fyrverkerier från takterrassen, berättade Sixten sent på lördagskvällen.
Många timmar senare efter öppningen har tusentals människor vallfärdat till nöjesparken.
– Vi är lite trötta nu men uppfyllda av den härliga stämningen i parken. Fantastiskt väder och vi njöt till fullo av att vara här från öppning till stängning, avslutar Stina Liljegren Rydell.

Stina Liljegren Rydell och David Rydell. Sixten och Selma Rydell. Foto: John SkoglundFakta Liseberg 100 år
Liseberg invigdes 8 maj 1923 inför Jubileumsutställningen i Göteborg och ett säsongskort kostade 20 kronor.
Danslokalen Polketten, den så populära öppnande 1926.
Mellan 1936 och 1956 drevs Lisebergsbadet. Ansågs vara modernast i Europa.
Bergodalbanan Super 8 byggdes 1966 och året efter kom Pariserhjulet. 1979 revs Super 8 och Lisebergsloopen kom till. Sedan har en mängd nya hissnande attraktioner kommit som Balder och Felix.
1987 revs den klassiska gamla bergbanan som funnits från öppningsdagen av Liseberg. Samtidigt var det premiär för Lisebergsbanan.
Västlänken och nya satsningar på hotell och upplevelser i nutid fortsätter rita om kartan över Liseberg.


TV-klipp och nyheter

Är Kungsbacka en Ferrari eller en Volvo?
POLITIK 2024-06-14 KL. 09:00
Premium

Är Kungsbacka en Ferrari eller en Volvo?

Fullmäktige fick rejäl fart med bildebatt

Försök till stöld
BLÅLJUS 2024-06-14 KL. 07:43

Försök till stöld

Så får du råd med semestern
NYHETER 2024-06-14 KL. 07:00
Premium

Så får du råd med semestern

Rusning när balplasten samlades in
NYHETER 2024-06-13 KL. 21:15
Premium

Rusning när balplasten samlades in

Kvinna åtalas för tre brott
NYHETER 2024-06-13 KL. 15:00
Premium

Kvinna åtalas för tre brott

L starkt kritiska över kommunförslag
POLITIK 2024-06-13 KL. 07:00
Premium

L starkt kritiska över kommunförslag

"Är inte en fördjupad översiktsplan"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KRÖNIKOR 2024-06-14 KL. 14:00
Krönika: Möte vid charkdisken
BLÅLJUS 2024-06-14 KL. 07:43
Försök till stöld
Premium | NYHETER 2024-06-14 KL. 07:00
Så får du råd med semestern
Premium | NYHETER 2024-06-13 KL. 21:15
Rusning när balplasten samlades in

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén är känd från en mängd tv-serier, filmer och föreställningar. Sedan några år tillbaka har hon gått in i ett författarskap om sitt älskade Särö och familjerna hon växte upp med. Hon har tagit reda på historiska fakta för att binda samman platsen och människorna över generationer.