KULTUR & NÖJE 2022-06-21 KL. 20:00

Vallda kyrkpark fortsätter växa fram

Av Johanna Simonsson

Igenvuxna branddammar och sankmark har förvandlats till en blomstrande park. I Vallda kyrkpark rinner nu en utgrävd damm längst med nya gångar, träd som håller på att växa upp, en fotbollsplan och sedan tidigare finns även ett vindskydd där man kan sitta och grilla.
– Tanken är att alla åldersgrupper ska kunna njuta av denna vackra plats, säger Kyrkoherde Tomas Philipson från Särö Pastorat som är en av initiativtagarna till parken.

Vallda kyrkpark fortsätter växa fram
Kyrkoherde Tomas Philipson. Foto: Johanna Simonsson

För tre år sedan var parkens område, nedanför församlingshemmet i Vallda kyrkby, helt igenväxt. Det har rensats, dränerats och dammarna har grävts ut och restaurerats. Parken på 27 000 kvadratmeter invigdes för två veckor sedan av biskop Susanne Rappmann och Kyrkoherde Tomas Philipson.
– Det känns fantastiskt. Det finns många aspekter som är viktiga med parken: naturen i sig, kulturhistoriska värden och utifrån kyrkan - andligt. Man ska kunna gå här och finna stillhet och ro. Detta ska vara ett njutområde, säger Tomas Philipson.
Eftersom det rörde sig om förändringar i vattenflödet var Länsstyrelsen först tvungna att ge tillstånd. I april 2020 gav Länsstyrelsen klartecken och beviljade ett LONA-bidrog på cirka en miljon kronor för att restaurera kyrkparken, som också ska främja djurlivet och bidra till biologiskt mångfald.
Allt är genomfört i samarbete med både Länsstyrelsen och Kommunantikvariatet. Innan arbetet påbörjades gjordes en kulturhistorisk utredning över området. Det visade sig då att redan 1692 fanns dammarna utmärkta på en karta.
– Det är roligt när flera olika värden kan få samsas. Vi kommer med tiden att se groddjur och salamandrar i vattendragen. Några gräsänder har redan etablerat sig och fler fåglar, insekter, ängsblommor och pollinatörer kommer att gynnas av miljön som ska hållas öppen men med enstaka träd och inhemska växter.


Tältet ska bli ett väderskydd så att olika former av cermonier ska kunna utföras utomhus. Foto: Johanna SimonssonFortsätta utvecklas

Tanken är att parken ska fortsätta utvecklas stegvis under en tio-års period. Pastoratet vill att parken ska kunna användas för ceremonier, bröllop, begravningar, utställningar och utbildningar. För att göra det möjligt i alla väder behövs ett väderskydd. Bygglov har beviljats och pastoratet kommer stå för kostnaderna själva.
Runt parken går det murar av sten som rasar och gamla träd växer i dem. Pastorat har därför ansökt om bidrag hos Länsstyrelsen för att reparera gärdsgårdarna i anslutning till fastigheten.
– Vi vill göra det så fint som möjligt här. Det är över en kilometer murar runt parken så det blir väldigt dyrt. Vi får se vad som är rimligt att genomföra.
Det finns även planer på en hinderbana och en beachvolleybollplan i anslutning till området, men när det ska göras är inte bestämt. Tomas Philipson är inte stressad, utan säger att det ska vara ett långsiktigt arbete.
– Allt ska inte vara klart nu direkt. Vi väntar på att träd och växter som vi planterat ska börja ta sig. Parken ska hela tiden fortsätta växa fram och utvecklas.


Vindskydd i anknutning till fotbollsplanen. Foto: Johanna SimonssonUpptäck geologiska sevärdheter till fots
KULTUR & NÖJE 2022-06-25 KL. 14:00

Upptäck geologiska sevärdheter till fots

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SENASTE TV-NYHETERNA

Blommor, inredning och fika i Torestorp
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 11:00

Blommor, inredning och fika i Torestorp

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 10:00

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult

Förlorade poängen i slutminutrarna
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 23:03

Förlorade poängen i slutminutrarna

Lerkil starkare i derbyt
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 22:20

Lerkil starkare i derbyt

Persson skrällde - fixade VM-medalj
SPORT 2022-06-23 KL. 19:48

Persson skrällde - fixade VM-medalj

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv
KULTUR & NÖJE 2022-06-23 KL. 18:00

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv

Margurite och Marcus har skapat en ny mötesplats

Döms till fängelse för stor knarkodling
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:51

Döms till fängelse för stor knarkodling

Blir ingen covidbonus
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:00

Blir ingen covidbonus

Man sexuellt ofredade sjuksköterska
NYHETER 2022-06-23 KL. 15:07

Man sexuellt ofredade sjuksköterska

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka
NYHETER 2022-06-23 KL. 06:40

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka

"Vi vet inte vad det beror på"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Unik plats för konst och skapande

Unik plats för konst och skapande

Ett gammalt pannhus där det på 80- och 90-talet anordnades ravefester har i dag blivit ett rum för samtida konst och skapande verkstäder. Men Röda Sten lockar även till sig skejtare och graffitimålare. – Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Liljeblad, kommunikatör på Röda Sten Konsthall.