KULTUR & NÖJE 2022-06-21 KL. 20:00

Vallda kyrkpark fortsätter växa fram

Av Johanna Simonsson

Igenvuxna branddammar och sankmark har förvandlats till en blomstrande park. I Vallda kyrkpark rinner nu en utgrävd damm längst med nya gångar, träd som håller på att växa upp, en fotbollsplan och sedan tidigare finns även ett vindskydd där man kan sitta och grilla.
– Tanken är att alla åldersgrupper ska kunna njuta av denna vackra plats, säger Kyrkoherde Tomas Philipson från Särö Pastorat som är en av initiativtagarna till parken.

Vallda kyrkpark fortsätter växa fram
Kyrkoherde Tomas Philipson. Foto: Johanna Simonsson

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

För tre år sedan var parkens område, nedanför församlingshemmet i Vallda kyrkby, helt igenväxt. Det har rensats, dränerats och dammarna har grävts ut och restaurerats. Parken på 27 000 kvadratmeter invigdes för två veckor sedan av biskop Susanne Rappmann och Kyrkoherde Tomas Philipson.
– Det känns fantastiskt. Det finns många aspekter som är viktiga med parken: naturen i sig, kulturhistoriska värden och utifrån kyrkan - andligt. Man ska kunna gå här och finna stillhet och ro. Detta ska vara ett njutområde, säger Tomas Philipson.
Eftersom det rörde sig om förändringar i vattenflödet var Länsstyrelsen först tvungna att ge tillstånd. I april 2020 gav Länsstyrelsen klartecken och beviljade ett LONA-bidrog på cirka en miljon kronor för att restaurera kyrkparken, som också ska främja djurlivet och bidra till biologiskt mångfald.
Allt är genomfört i samarbete med både Länsstyrelsen och Kommunantikvariatet. Innan arbetet påbörjades gjordes en kulturhistorisk utredning över området. Det visade sig då att redan 1692 fanns dammarna utmärkta på en karta.
– Det är roligt när flera olika värden kan få samsas. Vi kommer med tiden att se groddjur och salamandrar i vattendragen. Några gräsänder har redan etablerat sig och fler fåglar, insekter, ängsblommor och pollinatörer kommer att gynnas av miljön som ska hållas öppen men med enstaka träd och inhemska växter.


Tältet ska bli ett väderskydd så att olika former av cermonier ska kunna utföras utomhus. Foto: Johanna Simonsson



Fortsätta utvecklas

Tanken är att parken ska fortsätta utvecklas stegvis under en tio-års period. Pastoratet vill att parken ska kunna användas för ceremonier, bröllop, begravningar, utställningar och utbildningar. För att göra det möjligt i alla väder behövs ett väderskydd. Bygglov har beviljats och pastoratet kommer stå för kostnaderna själva.
Runt parken går det murar av sten som rasar och gamla träd växer i dem. Pastorat har därför ansökt om bidrag hos Länsstyrelsen för att reparera gärdsgårdarna i anslutning till fastigheten.
– Vi vill göra det så fint som möjligt här. Det är över en kilometer murar runt parken så det blir väldigt dyrt. Vi får se vad som är rimligt att genomföra.
Det finns även planer på en hinderbana och en beachvolleybollplan i anslutning till området, men när det ska göras är inte bestämt. Tomas Philipson är inte stressad, utan säger att det ska vara ett långsiktigt arbete.
– Allt ska inte vara klart nu direkt. Vi väntar på att träd och växter som vi planterat ska börja ta sig. Parken ska hela tiden fortsätta växa fram och utvecklas.


Vindskydd i anknutning till fotbollsplanen. Foto: Johanna Simonsson


Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

TV-klipp och nyheter

Tränaren om FBK:s nya truppbygge
2025-05-07 KL. 20:00
Premium

Tränaren om FBK:s nya truppbygge

✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon

Ladan blev kafé – Stina driver bageri hemma på gården
FAMILJ 2025-05-06 KL. 20:00
Premium

Ladan blev kafé – Stina driver bageri hemma på gården

Tror att den gamla hederliga fikan är på väg tillbaka

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2025-05-07 KL. 20:00
Tränaren om FBK:s nya truppbygge

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.