KULTUR & NÖJE 2023-10-30 KL. 18:00

Slavdrivaren ger en mörk bild av gigjobben

Av Kristian Alm

När pandemin satte paus i pianokarriären blev Anders Teglund cykelbud och skrev en uppmärksammad bok om sina erfarenheter. Uppföljaren Slavdrivaren är en mörk historia om Dennis som är spindel i nätet för Foodorabuden. Samtidigt blir boken ett allkonstverk med nyskriven musik!

Slavdrivaren ger en mörk bild av gigjobben
Anders Teglund följer i boken den dystre Foodoratrafikledaren Dennis. "Vi har fortfarande ganska mycket kontakt, och har gjort en duett där han läser sin Foodorachat och jag spelar orden på piano. Vi har gjort den vid boksläpp, det var skitkul!" Foto: Mikael Göthage

TV-klipp och nyheter

Boken Cykelbudet hyllades samstämmigt av kritiker och läsare. Den gav en bild av hur pandemin lamslog kulturen när all publik förbjöds, och skildrade samtidigt den så kallade gig-ekonomin, ett samhälle där allt fler försöker överleva på tillfälliga jobb (ungefär som kulturarbetare alltså) och där Foodora blivit ett typexempel.

För förespråkare av gigjobb är det ett bra sätt för nyanlända och unga att få en fot in på arbetsmarknaden, medan kritikerna pekar på att många fastnar och att villkoren är orimliga.

Anders Teglunds skildring gav inget svar, men man kan ändå konstatera att han blev uppsagd från Foodora när boken kom ut...


Slavdrivare

En av dem som hörde av sig var Dennis, som jobbar som så kallad dispatcher för Foodora, alltså en slags support/arbetsledare som via en datachat ska hjälpa buden när det krånglar, men också avgöra om de får ta paus eller avsluta sina pass.

Anders Teglund följer Dennis under ett antal kvällar, och i boken växlar samtal med utdrag ur chatsamtalen. Förutom en skildring av en allt mer depressiv person klämd mellan krav från alla håll, blir det dessutom till en idéhistorisk exposé över slavdriveriet genom historien. Från antiken över bomullsplantager i sydstaterna, via hårt tidsstyrda industrier fram till dagens gigjobb och sociala medier där lågbetalda indier rensar bort rasism i Facebooks kommentarsfält.

– Det var Dennis själv som kom med liknelsen "det är som om vi driver en slaverifirma", säger Anders Teglund.

Det är en mycket mörkare bok än Cykelbudet?

– Ja, det får man verkligen säga, Dennis tillvaro är mörk och arbetssituationen dyster.

Men även världsbilden. Blev du själv mer modlös av att skriva boken?

– Svår fråga. Men det var rätt tungt, det är rätt stor skillnad på att själv vara ute och cykla, mot att bearbeta hans vardag och allt material om tvångsarbete genom historien.

– Men jag ville ju skriva något annat också, och utgå från den sinnesstämning han satte ord på.

Ska man sluta använda Foodora?

– Det är en ganska vanlig fråga jag får. Jag använder inte Foodora själv, men drar inte så stora moraliska växlar på det, då är det så mycket annat man måste fundera på hur man ska förhålla sig till.

– Så jag har inte svaret. Jag dras snarare mot självmotsägelser, det finns ingen lojal linje i mina böcker.

Är du hoppfull om världen?

– Hoppfull? Nja, det är inte en så hoppfull värld vi har att hantera, men på ett personligt plan har jag ganska stort hopp.

Även din nya bok har fått mycket uppmärksamhet?

– Absolut, det har varit flera positiva recensioner och jag har blivit intervjuad, det känns bra. Men för mig är fortfarande det stora att bara ha skrivit boken!

Är du mer författare än pianist nu?

– Jag det tror jag, det är jag nog. Jag kommer liksom längre med mitt skrivande än med musiken. Musik är viktigt men när jag släpper en bok blir den recenserad i de stora tidningarna, släpper jag musik skulle det inte hända.


Mer musik

– Men plötsligt lever jag mer på musik också, det blir som en mix. Nu i december ska jag och min sambo Sara spela vår föreställning "Vissa somnar helt" på Folkteatern för femte gången, den här gången tre föreställningar på stora scenen.

Ditt författarnamn lockar och lyfter?

– Ja kanske. Och sen blir musiken och författande ett samspel. När Cykelbudet blev ljudbok lade jag till pianomusik som ett experiment och många har sagt att de uppskattade det. Så när Slavdrivaren nu släpps som ljudbok har jag specialkomponerat musik till den. Och sen blir det en skiva, en spinoff.

– Blickar jag tio år framåt vill jag att musik och text ska vara "ett" för mig när jag skapar. Jag gjorde en uppläsning ur boken på en festival i Trollhättan och spelade piano samtidigt, det är så jag vill det ska vara.

Vad handlar nästa bok om?

– Jag har ingen tydlig bild, men ska skriva mer om plattformsekonomi. Men jag lockas också av fiction, jag har skrivit några sidogrejer och det är väldigt roligt. Kanske jag jag göra det parallellt i framtiden?Fakta Anders Teglund
Aktuell: Har skrivit boken Slavdrivaren, en uppföljare till Cykelbudet
Bor: Älvsåker
Familj: Dotter, sambon Sara Granér och labradoren Koira
Gör: Kulturell mångsysslare: pianist, författare och förläggare


TV-klipp och nyheter

Ensamarbete på natten skjuts fram
NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Premium

Ensamarbete på natten skjuts fram

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade
NYHETER 2024-06-24 KL. 07:12

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade

Närboende: "En fruktansvärd smäll"

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar
HANDBOLL 2024-06-23 KL. 17:00
Premium

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar

Bildextra från karriären i klubben

NYHETER 2024-06-23 KL. 15:00

"Tror att det är en ond dröm"

Chock och sorg vid vägkanten i Vallda

Hövdingen talar ut
NYHETER 2024-06-23 KL. 13:00
Premium

Hövdingen talar ut

Anders Thornberg om första halvåret som bas för Halland

Tusentals kryp under sommarfilten
NYHETER 2024-06-22 KL. 16:30
Premium

Tusentals kryp under sommarfilten

Det sjuder av liv i skogsbacken på sommaren

Här bjuder Janne och Stefan upp till dans från flaket
NYHETER 2024-06-21 KL. 18:08
Premium

Här bjuder Janne och Stefan upp till dans från flaket

1 000 personer kom till midsommarfesten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2024-06-24 KL. 14:00
Veckans ros och ris
Premium | SPORT 2024-06-24 KL. 11:00
SOK bemöter kritiken: "Stämmer inte"
Premium | NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Ensamarbete på natten skjuts fram

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.