På Hembygdsmuseet visas 17 folkdräkter från norra Halland i utställningen ”Våra vackra folkdräkter – norra Hallands dräkter och dräktbruk”. Under invigningen på lördag kommer det bjudas på dans, spelmän och historia.
Nordhallands hembygdsförenings nya utställning visar upp 17 folkdräkter från Fjäre härad. Lappar med information avslöjar att några av dem kommer från Onsala, Gällinge-Idala och Förlanda. Bland utställningsobjekten finns även barndräkter och en Sverigedräkt.
– Förr var det viktigt att i sin klädsel visa om någon var gift eller ogift, av högre stånd eller torpare. Dagens bygdedräkter visar mer geografisk tillhörighet, berättar Ingun Adolfsson från Nordhallands hembygdsförening, samtidigt som hon flyttar på en av skyltdockorna.
Utöver folkdräkterna visas även smycken, skor och huvudbonader. Materialet till utställningen har samlats in från Vallda folkdanslag, olika socknar och privatpersoner. En del har även funnits på Hembygdsmuseet.
Invigning
På lördag drar invigningen i gång klockan 11 med Vallda folkdanslag och några spelmän.
– Vi vill starta med lite dans, berättar Ingun Adolfsson.
Utställningen kommer sedan vara framme till mitten av november. De kommer även ha flera aktiviteter kopplade till utställningen. Den 28 september kommer Ulla Centergran ha ett föredrag.
– Hon är folkdräktsspecialist och har skrivit flera böcker om folkdräkter, berättar Ulla Andersson, från Vallda folkdanslag.
Lördagen den 14 oktober kommer det även hållas en workshop där deltagare får tips och råd på hur de kan rehabilitera sin dräkt.
Ulla Andersson tycker att intresset för folkdräkter har växt de senaste åren.
– Det kommer främst från människor som är intresserade av historia och textil. Jag hoppas genom denna utställning att vi kan ge mer kunskap om ämnet.
Även Sverigedräkten visas på utställningen.
Barndräkter finns också bland utställningen.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.