KULTUR & NÖJE 2023-09-21 KL. 18:00

Ny utställning visar folkdräkter

Av Johanna Simonsson

På Hembygdsmuseet visas 17 folkdräkter från norra Halland i utställningen ”Våra vackra folkdräkter – norra Hallands dräkter och dräktbruk”. Under invigningen på lördag kommer det bjudas på dans, spelmän och historia.

Ny utställning visar folkdräkter
Gunilla Andersson och Ulla Andersson var några av de som hjälpte till att sätta upp utställningen. Foto: Johanna Simonsson

TV-klipp och nyheter

Nordhallands hembygdsförenings nya utställning visar upp 17 folkdräkter från Fjäre härad. Lappar med information avslöjar att några av dem kommer från Onsala, Gällinge-Idala och Förlanda. Bland utställningsobjekten finns även barndräkter och en Sverigedräkt.

– Förr var det viktigt att i sin klädsel visa om någon var gift eller ogift, av högre stånd eller torpare. Dagens bygdedräkter visar mer geografisk tillhörighet, berättar Ingun Adolfsson från Nordhallands hembygdsförening, samtidigt som hon flyttar på en av skyltdockorna.

Utöver folkdräkterna visas även smycken, skor och huvudbonader. Materialet till utställningen har samlats in från Vallda folkdanslag, olika socknar och privatpersoner. En del har även funnits på Hembygdsmuseet.

Invigning

På lördag drar invigningen i gång klockan 11 med Vallda folkdanslag och några spelmän.

– Vi vill starta med lite dans, berättar Ingun Adolfsson.

Utställningen kommer sedan vara framme till mitten av november. De kommer även ha flera aktiviteter kopplade till utställningen. Den 28 september kommer Ulla Centergran ha ett föredrag.

– Hon är folkdräktsspecialist och har skrivit flera böcker om folkdräkter, berättar Ulla Andersson, från Vallda folkdanslag.

Lördagen den 14 oktober kommer det även hållas en workshop där deltagare får tips och råd på hur de kan rehabilitera sin dräkt.

Ulla Andersson tycker att intresset för folkdräkter har växt de senaste åren.

– Det kommer främst från människor som är intresserade av historia och textil. Jag hoppas genom denna utställning att vi kan ge mer kunskap om ämnet.

Även Sverigedräkten visas på utställningen.

Barndräkter finns också bland utställningen.
Några av folkdräkterna som kommer visas på utställnignen. Foto: Johanna SimonssonUtöver folkdräkterna visas även smycken, skor och huvudbonader.


TV-klipp och nyheter

Hemtjänsten i Kungsbacka på plats 74
NYHETER 2023-12-06 KL. 11:45

Hemtjänsten i Kungsbacka på plats 74

Halmstad bäst i Sverige

Beslutet om tre sjukhus spikas
NYHETER 2023-12-05 KL. 20:00
Premium

Beslutet om tre sjukhus spikas

Klagomål på Vardaga diariefördes inte
POLITIK 2023-12-05 KL. 07:00
Premium

Klagomål på Vardaga diariefördes inte

Kommunens nya riktlinjer bröt mot lagen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2023-12-06 KL. 16:00
Äldre kvinna kritisk mot p-appar

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Utemiljöerna i Kungsbackas förskolor ska utvecklas. Enligt Anna Alexandersson, som leder projektet, ska barnens utemiljöer stimulera till rörelse, lärande, kreativitet och lekglädje. Hon menar att behovet av att jobba med detta i kommunen är stort. – Det här är så viktigt, säger hon.