KULTUR & NÖJE 2022-06-30 KL. 20:00

Nina vill skapa en levande landsbygd

Av Annika Lundby

I den gamla danspaviljongen Björkelund i Karl Gustav har det både buggats, dansats foxtrot och svängts om i en och annan hambo eller schottis genom åren. Sedan förra sommaren är dansbanan platsen för Ninas bakery shop där Nina Haeggman själv dukar upp med både frukostbuffé, ett smörgåsbord för fikasugna, presentbord och blommor.

Nina vill skapa en levande landsbygd
Alva Herbertsson och Nina Haeggman ser till att det finns något för alla i Ninas bakery shop i Karl Gustav. Foto: Annika Lundby

TV-klipp och nyheter

Kör längs slingrande vägar förbi solglittrande sjöar och efter en stund dyker skylten med texten: ”Välkommen till Karl Gustav” upp. Här startade Nina Haeggman förra sommaren sin dröm om ett café.
– Allt började med att jag flyttade hit från Göteborg för tre år sedan. I Göteborg finns det många kaféer, men här fanns inget. Så jag tänkte att då startar väl jag ett. Det kan väl inte vara så svårt, skrattar Nina.
Men någon plats för cafét eller kök för företaget hade hon inte.
– Men jag fick hjälp av de som bor här som tipsade om paviljongen Björkelund som café och bygdegårdens kök. Det har blivit jättebra vilket jag är otroligt tacksam för! Här i byn hjälper vi varandra och så som alla har hjälpt mig att hitta rätt med caféet hoppas jag att jag kan bidra tillbaka med ett mysigt ställe där man kan umgås och äta gott.
Förra sommaren gick väldigt bra så i år har Nina anställt Alva Herbertsson för att backa upp.
Paviljongen ger caféet stora möjligheter och till sommaren väntas förhoppningsvis härliga evenemang.
– Jag funderar på quizkvällar och kanske att det kan bli en danskväll på dansbanan.
Att arbeta i och starta ett café var nytt för Nina som har en bakgrund som florist och måltidsbiträde.
– Florist är ett kreativt yrke och det jag gör här med att baka och bygga upp min verksamhet genom livsmedel är också kreativt. Jag har verkligen lärt mig mycket under det här året och ingen dag är den andra lik.
Hembakat
Bland caféets specialare finns megakanelbullarna.
– De är väldigt populära. Min grej är nog lite att det ska vara stora bitar av allt och bra pris.
På menyn finns allt från bröd och bakverk till wraps och sallader. Och menyn varieras varje vecka.
En annan special är Ninas olika freakshakes.
– Det är en stor milkshake. En av dem heter Choco loco. Det är en chokladshake med donuts, grädde, gräddmunk, chokladsås, strössel, rån parasoller. Sedan finns de i olika smaker. Den blir man garanterat mätt på!
På lördagarna dukar Nina och Alva fram med en frukostbuffé.
– Det är som en hotellfrukost. Det är bröd och pålägg, ostar, fil och yoghurt, ägg, röror, smoothies, frukt och juice, egengjord marmelad, minidessert, ja allt man behöver för en riktigt lyxig frukost.
De egengjorda marmeladerna har blivit en populär produkt.
– Maskrosmarmeladen som jag endast gör två gånger per år när maskrosorna blommar köper många. Den blir lite exklusiv och många köper den som en perfekt gå-bort-present.
Och bland marmelader och egna kryddblandningar har Nina även tagit in lite presentprodukter som ljus och saker i betong.
Levande landsbygd
Karl Gustav är omgiven av vackra vägar att både cykla på och köra bil eller motorcykel och ett stenkast från caféet ligger sjön Mäsen med badplats. Mäsen kan cafégästerna även beskåda från caféets uteservering.
– Förutom att det är himla vackert här, kan man ta en paus i hängmattan, spela boule eller kubb och för barnen är det fri såpbubbelblåsning och här finns en liten lekplats bredvid.
Nina är glad att kunna vara med och bidra till en levande landsbygd.
– Det är kul att det händer saker på landet. Förutom mitt café har det startat upp hotell i den gamla skolan och sedan har ju Karl Gustav sin populära motorfest i augusti. Låt oss göra landsbygden levande igen!


Ninas bakery shop
Hitta hit: Karl Gustav 100, 43269 Karl Gustav
Öppettider: Under industrisemestern: onsdag till lördag kl 11-16, Övrig tid fram till in i september: torsdag-fredag 12-17.30, lördag kl 9-14, frukostbuffé på lördagar kl 9-11
Hemsida: ninasbakeryshop.seTV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Stort projekt vid skola – utomjording tar plats
KULTUR & NÖJE 2023-09-21 KL. 12:20
Premium

Stort projekt vid skola – utomjording tar plats

Märklig skulptur reser sig vid Varlaskolan

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.