KULTUR & NÖJE 2021-12-01 KL. 15:00

Hemlig konst hyllar mästare

Av Kristian Alm

Borta är tenntallriken. Nu ska Kungsbackas mästare i stället få ett hemligt konstverk!

Hemlig konst hyllar mästare
Dagmar Glemme. Foto: Privat

Under många år har de kungsbackaidrottare som tagit guldmedalj under ett mästerskap hedrats med en tenntallrik, men i år beslöt kommunen att modernisera utmärkelsen lite. Så man utlyste en tävling för att få fram "ett tidlöst konstverk med ett genomarbetat uttryck", som det hette i kravspecifikationen.
Under hösten har halländska konstnärer och hantverkare alltså fått skicka in bidrag, och nu är det avgjort. Det är den 79-åriga konstveteranen Dagmar Glemme från Ugglarp som ansågs klara uppdraget bäst.
Hon har varit aktiv konstnär i nästan 50 år och beskriver yrket som sitt kall i livet. Beskedet om att hon vunnit tävlingen tog hon emot med stor glädje.
- Jag blev oerhört glad och fick så mycket energi. Och energi behövs för att vara kreativ. Extra glad blev jag över att de uppskattade mitt budskap och motivering till varför priset borde utformas just så här, säger Dagmar Glemme i ett pressmeddelande.
Anna Ryman Bruks är utvecklare på Konsthallen i Kungsbacka och en av dem som suttit med i juryn.
- Det som gjorde att vi valde just Dagmar Glemmes bidrag var att verket kändes tidlöst och har en stark symbolik med tävlingen. Verket har dessutom ett eget och väl genomarbetat uttryck och håller hög konstnärlig kvalitet.
Ännu vill inte kommunen avslöja hur priset ser ut, det ska få bli en överraskning för vinnaren när det delas ut under prisgalan på Kungsbacka Teater lördagen 19 mars 2022.
Men Dagmar Glemme säger så här om inspiration:
- Jag tycker det är spännande att jobba med de fyra elementen, jord, luft, eld och vatten. De är så nära oss hela tiden och vi behöver dem för att existera. Sedan är fantasi viktigt för mitt skapande också, därför älskar jag det mystiska såsom att jobba med mytologi och livsfilosofi.
För övrigt är tisdagen 30 november den sista dagen för att nominera pristagare till utmärkelsen Kungsbackas mästare.Fakta
79-åriga Dagmar Glemme har haft över 300 utställningar i museer och gallerier med målningar i skilda tekniker, litografier och skulpturer i keramik, glas, brons och sten. Bland raden av offentliga verk finns en målning hos FN i New York, fyra väggmålningar i Återuppståndelsens Kyrka på Martinique och ”Weg der Steine” (Stenarnas väg) i den tyska staden Uelzen, där 21 stycken 2-3 meter höga stenskulpturer permanent utsmyckar stadens gågator.


SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-