KULTUR & NÖJE 2022-05-13 KL. 19:00

Grill är livet för Jonas

Av Kristian Alm

Från april till september ska maten lagas på grill. Punkt slut.
Så ser regeln ut hemma hos Jonas och Malin Wendert, som skapat ett helt knippe av uteplatser för att klara alla typer av väder.

Grill är livet för Jonas
Monstergrillen som klarar stora sällskap – Big green egg i keramiskt material som är lufttät, lättreglerad och håller temperateraturen perfekt.

TV-klipp och nyheter

Mat har alltid varit ett av Jonas Wenderts (tidigare Andersson) största intressen. Uppväxten på en bondgård på Öland har satt sin prägel.
Han fastnade tidigt för grillen, och har genom åren utvecklats till expert. Han har tävlat, varit domare, och all ledig tid kretsar kring grillar.
– Från april till september använder vi i princip inte spisen i köket, jag lagar all mat på någon av grillarna, säger Jonas.
Den som uttrycker någon som helst tveksamhet om grillens förmåga att klara all matlagning, blir snabbt övertygad. Uteplatserna är fyllda med olika grillar som var och en har sina fördelar, och passar utmärkt till grönsaker, grytor, fisk, kött....
– Här är min Big green egg, den är keramisk och lufttät och man kan reglera temperaturen på någon grad när. Men den här mittemot är nog min favorit just nu, en dansk gjutjärnsgrill där man kan ställa in grytan eller stekpannan, och så är den ju elegant också!

Grill på grill
Jonas Wendert bjuder på en rundvandring i grillarnas förlovade land, med allt från en liten japansk bordsgrill, till kändiskocken Per Morberg gigantiska stekbord.


Väderskydda uteplats med massor av grillar.


– Och det ska vara ved, jag har nästan helt slutat med kol. Olika vedsorter passar olika bra till olika maträtter. Sen kan man använda till exempel fuktig hö för att ge en särskild rökig smak, det fungerar väldigt bra med fisk.
Nu skulle man kunna tro att grillintresset mer än väl fyller kvoten för matlagning, men inte alls. Jonas och Malin driver en hel kedja med mexikanska snabbmatsrestauranger – Zócalo.
– Vi ska just öppna vår femte restaurang på Väla köpcentrum i Helsingborg, men planen är ett femtontal i sydvästra Sverige om några år.
Zócalo är en franchisekedja, där Jonas Wendert är så kallad master, det vill säga ett slags mellanled mellan ägaren och de som har kontrakt på sin restaurang. På sikt är tanken att han helt ska släppa driften av restaurangerna och enbart stötta och serva de olika franchiseägarna.

Expansion
Och nu har alltså expansionen tagit fart igen. Men som för alla restaurangägare har det varit två tuffa år under pandemin.
– Det var fruktansvärt. Särskilt för Zócalo i Nordstan som mest serverar lunch, där försvann 80 procent av omsättningen direkt.
Det har varit många extratimmar och det har tärt på kapitalet, men i och med att det gick bättre för vissa ställen har kedjan klarat krisen.
Och grillandet hjälpte givetvis till!
– Bara någon månad efter att pandemin slog till 2020 så startade vi takeaway-grill här hemma. Jag tänkte att det skulle vara en liten kul grej, men det växte blixtsnabbt, folk kom från hela Onsala.
Några av kunderna undrade om de inte bara kunde få sitta ner och äta maten på plats.
– Så då fixade vi tält, lite personal och hade sittningar i trädgården varannan helg!

Njutning
Fem dagar i veckan på krisande restauranger och hela helgen vid grillen... Man skulle kunna tro att det knäcker en, men för en grillentusiast som Jonas är timmarna med grillspett, vedträn och råvaror en njutning.
– Överhuvudtaget handlar det om att hitta några timmar där man gör det man själv vill. Då klarar man att jobba hårt.
Grillsatsningen har dock lagts på is, nu är fokus på att expandera matkedjan. Men på sikt hoppas Jonas och Malin kunna flytta till en gård på Österlen i Skåne, och starta någon form av matverksamhet där närodlat och egna råvaror är i centrum.
– Det ska vara hälsosam mat, vi odlar det mesta av våra grönsaker i trädgården redan, det är Malins stora intresse. Det är grundtanken i våra restauranger också, hälsosam mexikansk mat som man kan äta flera gånger i veckan.

Uteplatser
Vintern är ju ingen höjdpunkt för grillentusiaster, men nu är Jonas i full gång. Huset och trädgården är anpassade till uteätning och social samvaro. Det finns grillplats/kök under tak, och en stor grillplats i trädgården. Sittgrupper finns runt hela huset, man ska alltid kunna hitta en plats i lä med sol i ansiktet, från frukoststunden till kvällssol med utsikt över skogsdungen intill.


Malin och Jonas Wendert med hunden Smilla.


– Vi har byggt om hela huset för att få det som vi ville ha det, och nu är vi jättenöjda. Det enda som återstår är en bastu - som förstås ska vara vedeldad!

TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.