KULTUR & NÖJE 2022-06-29 KL. 20:00

Getyoga - en populär aktivitet

Av Carl Schöndell

På Stättareds 4H-gård kan man göra mycket, träffa djur, paddla kanot eller bara uppleva naturen. Men under senare år har ett nytt fenomen uppståt; nämligen getyoga.
– Det är jättekul att få gosa med getterna, säger besökaren Ines.

Getyoga - en populär aktivitet
Gettekul. Getyogan uppskattas av besökarna på Stättareds 4H-gård.

TV-klipp och nyheter

Kör man av motorvägen mot Malmö och svänger av vid Frillesås och istället väljer att åka in mot skogen istället för längs kusten, så kan man hitta till Stättareds 4H-gård. En ideell förening som hyr och samarbetar med Kungsbacka kommun.

När man tar sig upp från grusvägen i den långa sista backen möts man av ett enormt fällt. Och innanför det sitter det några getter som ser till att man följer skylten som läser ”kör sakta”. Väl framme vid vandrarhemmet är man helt omringad av naturen och en stor ladugård där man också kana fika.

En skylt med en pil och ordet ”getter” visar tydligt vart man ska om man är intresserad av dem. Och inne på en stor grön äng med blommor och bin, så finns en inhägnat område med ett stort tält där ett getyogapass pågår.

Henric Nilsson håller i passet. Egentligen är han ordförande och håller normalt sett inte i getyogan men eftersom förstahandsinstruktören är sjuk, så har han fått hoppa in. Men att hålla i getyogakurser har han gjort tidigare.

YouTube-fenomen
De började med getyogan 2018 efter inspiration från USA. Idén kom egentligen av en slump när SVT var och gjorde reportage om 4H-gården. Det var då en reporter hade hört om getyoga i USA och föreslog att de skulle filma Henric när han hade små killingar på sin rygg.
– De lade ut det på sina sociala medier och då ringde folk hit helt plötsligt och ville boka getyoga.
Så det är egentligen ett initiativ från besökare?
– Ja, getyogan startade i USA 2016 och blev ett YouTube-fenomen där folk lade ut klipp på getyoga. Vi gjorde några provomgångar 2018 och har haft det på sommarschemat sen 2019, säger han.

Yogan i sig skiljer sig inte särskilt mycket jämfört med vanlig yoga. Men det finns element som man helt enkelt fått ta bort.
– Det blir lite mer lugna övningar, man vill inte flaxa för mycket med armarna, säger.
Blir de rädda, getterna?
– De kan bli lite rädda och framförallt har de horn så man vill inte flänga med huvudet och krocka med dem, säger Henric Nilsson.

Det första passet som Norra Halland besöker är gjort för barn, och det är även en saga inbäddad i yogan, mer än bara instruktioner från Henric. Seriositet vid utförandet blandas med småfniss från utövarna, även de vuxna. Kanske är det oundvikligt när en get trampar på en.
– Det känns som de stora getterna kommer gå på en men det gör dem inte, säger Ines som är på besök från Borås tillsammans med Junis och Linus.

Linus håller på med yoga i vanliga fall. Men tycker att getyogan medför något annat.
– Det finns ju en spänning i det för man vet aldrig om de kommer kissa eller bajsa, säger han.

Ines, Junis och Linus är där tillsammans med stora delar av deras familj, och har sommarstuga i Björkäng mellan Varberg och Falkenberg. Och det är redan den andra gången de besöker getyogan, de var även här under fjolåret. Men det lär inte bli den sista.
– Vi är säkert nästa år igen, det har liksom blivit som en tradition för oss, säger Ines, Linus och Junis.

Under de andra passet finns det inga barn. Och kanske märker getterna av det, som är betydligt mindre intresserade av utövarna.

Så var dock inte fallet för Emilia Klos från Kungsbacka, som nästintill blev överrumplad av tre getter, varar två små killingar som tog en tupplur bredvid henne.
– Det kändes jättebra, det var första gången och det var jättespännande, säger hon.

För hennes del var det den första gången hon testade på getyoga. Men hon och hennes dotter Wiktoria hörde om det redan förra året men gjorde aldrig resan då.
– Vi läste om det förra året och jag har varit här med skolan när jag var yngre, säger Wiktoria.
– Det har varit covid och lite som har hänt, vi har försökt hitta hit tidigare men nu har vi kommit, säger Emilia.
Kommer ni komma tillbaka?
– Ja det tror jag, instämmer båda.

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.