Från flygspel till första landningen
Av John Skoglund
Alexander Karlsson 21, från Öjersbo visar att TV-spel inte alltid behöver leda till ett stillastittande liv framför en bildskärm. När han såg ett flygfält i Fjärås i TV-spelet bestämde han sig för att undersöka vad det var för något.
Alexander Karlsson har precis tagit planen tillbaka till marken och instruktören Rickard Wanderydz närmast kameran var nöjd. Foto: John Skoglund
Det är långt från alla som gör slag i saken att uppfylla sin dröm att flyga. Alexander däremot, han är i full fart med att få sitt flygcertifikat.
- Jag har alltid gillat maskiner, bussar, lastbilar och flygplan. Sen så kom ett nytt dataspel ut, Microsoft flygsimulator, och i spelet såg jag landningsbanan i Fjärås och upptäckte att det fanns en flygklubb där, säger Alexander.
Kungsbacka Ultralätt flygklubb har sin verksamhet strax söder om Fjärås. Åtta flygplan varav sex är privatägda och två är klubbens egna som används för skolverksamhet och uthyrning till klubbens medlemmar. Men för att man ska få chansen att flyga krävs ett flygcertifikat.
– Det är dyrt men inte superdyrt så varför inte. Jag gör det bara för att jag kan, jag jobbar heltid, bor hemma och har väldigt låga utgifter. Är det någon gång jag har tid, energi och pengar så är det nu.
När Norra Hallands fotograf är ute i det ovanligt vackra ”vårvädret” i slutet av januari är det dagen då Alexander ska landa för första gången i sitt korta flygarliv.
– Det här var tredje gången idag som jag flög, det är nästan en euforisk känsla att jag kunde landa, det hade jag aldrig trott. Jag trodde inte att det skulle gå så bra, och kände mig väldigt nöjd efteråt. Under mina två första flygningar tog jag spakarna i luften och fick känna på att styra planet, nu gjorde jag landningen själv.
Åtta elever utbildar sig just nu. Först och främst är det Transportstyrelsens krav på god hälsa som avgör om man kan få flygcertifikat. Har man fått klartecken medicinskt krävs det en hel del studerande.
- Nu är det mycket teori. Man lär sig mycket förutom bara flygandet. Det finns ett kapitel om bara väder, så man blir nästan en amatör-meteorolog på köpet. Man ska till viss del kunna tolka och förstå vädret när man flyger, avslutar Alexander Karlsson.
Instruktör på klubben är Rickard Wanderydz 48. Han har flugit i 15 år och jobbat med elever i fyra år. Klubben använder flygplanet Eurostar som får väga max 450 kg
- Flygplanen i sig klarar mer, men vi har ett regelverk. Ungefär som en moppebil, den kan gå i 60km/h men man kör bara i 50 kilometer per timma.
När de härliga dagarna kommer och vädret ger möjligheter för klubbmedlemmarna att tanka upp flygplanen, taxa ut på startbana 26 som gräsbanan i Fjärås heter – finns det många härliga platser att ta sig till
- Det är utöver allt annat! Man kan till exempel flyga någon på en födelsedagsflygning. Eller en lunch till Läso med frugan. Vi åker över till Läsö på 15 minuter, så tar man en lunch och sen hem igen. Det känns exotiskt. Till Gotland tar det två timmar, det är sådan frihetskänsla så att man suddar ut gränserna, jämfört med att sätta sig i en bil, säger Rickard Wanderydz.