KULTUR & NÖJE 2022-09-23 KL. 19:45

Fjäråssonens roman bjuder på magi

Av Christina Nordwall

Allt är inte nödvändigtvis sant och många figurer existerar nog inte heller i verkligheten. I Tobias Robinsons nya roman Norna finns både magi, humor och action.
– Ja, det är ingen diskbänksrealism i den direkt, säger författaren och skrattar.

Fjäråssonens roman bjuder på magi
Tobias Robinson är uppvuxen i Fjärås som han gärna besöker några gånger per år. Romanen Norna bjuder på övernaturliga inslag. Foto: pressbild

TV-klipp och nyheter

Om du får ändra vad du vill i ditt liv, vad väljer du? Det är utgångspunkten i boken där tre mystiska kvinnor ger karaktären Simon möjlighet att ändra allt.
– Det är en magisk skröna och handlar om en kille som är lite av en dörrmatta. Det går inte framåt på jobbet och han blir dumpad av sin tjej. Han är en riktigt beige person. En dag går han förbi en butik som drivs av tre mystiska kvinnor som ger honom chansen att ändra allt, säger Tobias Robinson.
Snart blomstrar allt för Simon men det är något som skaver.
– Ja, det går bra. Han vill till och med skapa världsfred men många onda krafter är ute efter honom, säger författaren.
Boken utspelar sig både i Sverige och utomlands. Den pendlar, enligt författaren, mellan melankoli, action och humor. Där finns vanliga människor med men också ödesgudinnor, vampyrer och enhörningar.
– Det ska vara en underhållande bok men även få en att tänka till. I stilen kan den litegrann jämföras med 100-åringen som klev ut genom dörren, säger Tobias Robinson.

Uppvuxen i Fjärås
Tobias är uppvuxen i Fjärås där hans mamma fortfarande bor kvar. Själv bor han med fru och barn i Stockholm sedan många år. Norna är hans första roman men fantasy har han snuddat vid tidigare.
– Jag har gett ut kortare e-böcker tidigare, eller snarare noveller. De har nästan alltid med något övernaturligt, säger han.
Tobias egen favoritförfattare är Terry Pratchett.
– Han har en otrolig fantasi och får även ihop det. Han driver med alla typer av människor men med värme, han är också fenomenal när det gäller språket och att leka med orden.
Vad får du inspiration ifrån?
– Idéerna kommer av sig självt. Det svåra är hantverket, att få ihop till en hel bok.

Skriver på fritiden
Skriver gör Tobias på fritiden, till vardags jobbar han heltid som miljökonsult.
– Jag arbetar för ett innovationsföretag och mitt jobb är väldigt konkret. Det handlar om att hitta mer effektiva sätt att använda jord, bergmassor och vatten. Det går att sväva ut mer när jag skriver och det behöver inte vara ett ord sanning!
Tobias är nöjd med att kombinera författarskapet med jobbet och menar att det är bra att vara ute i verkligheten också. Nästa bokkontrakt är redan tecknat och författarprocessen i gång.
– Råmanus är klart, nu väntar omarbetningar. I bästa fall är den klar till jul, i alla fall under våren. Arbetsnamnet är Kolsvart och gruvsjuan. Det är en twist på sagan om Snövit. Det är en vuxensaga där vi får lära oss den sanna berättelsen om Snövit, säger Tobias Robinson.


TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.