KULTUR & NÖJE 2022-06-23 KL. 18:00

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv

Av Annika Lundby

På 1800-talet sjöd det av liv på Gästgiveriet Åsbro utmed viskan i Derome. När Margurite Sandersson och Marcus Strandberg flyttade in kände de att de ville att den vackra platsen skulle få blomma ut till en mötesplats igen. Då startade de Gården vid bron.

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv
På 1800-talet var Gästgiveriet i Åsbro i Derome den självklara mötesplatsen. Nu har det åter blivit en mötesplats sedan Margurite Sandersson och Marcus Strandberg blåst nytt liv i byggnaderna. Foto: Annika Lundby

Solen speglar sig i Viskan och från den ombyggda husvagnen sprider sig doften av våfflor. Mycket har hänt med det gamla gästgiveriet sedan Margurite och Marcus och barnen flyttade dit för två och ett halvt år sedan.
– Av en konstig slump hamnade vi här. Vi bodde en bit härifrån och tyckte alltid att huset var så fint. När ägaren gick bort undrade vi vad som skulle hända med gården och vi fick veta att Peter Börjesson som är lokalhistoriker och Varbergskännare fått ärva. Vi tog kontakt med honom och fick flytta in. Han tyckte nog det var kul att det var en stor barnfamilj som ville bo här, säger Margurite.
Efter att huset renoverats flyttade familjen in och de historiska vingslagen fick paret att fundera.
– På 1800-talet var gästgiveriet som störst. Det är ett äldre hus och det finns ett stort intresse för huset och dess historia. Och vi ville ta vara på den historian och starta något nytt.
Då väcktes tanken på en våffelvagn. Den tidigare ägarens gamla husvagn fanns kvar och den renoverade Margurite och Marcus upp.
– Det finns även en kul historia kring husvagnen. Lena Rolfsdotter som bodde här och Jerry Williams åkte runt på hundtävlingar tillsammans och drack en och annan drink i husvagnen.


Gästgiveriet ligger vackert med utsikt över Viskan.


Ständiga projekt
Så förra sommaren startade Gården vid bron med försäljning av våfflor i trädgården.
– Det gick bra och folk hittade hit så i år vill vi utveckla och göra ännu mer. Vi drivs båda av att vi vill ta vara på stället och dess möjligheter.
Och mycket har hänt. Paret har ordnat med större parkering, renoverat ladan och fixat med gårdsplanen och gjort i ordning en veranda alldeles nere vid Viskan och den vackra gamla stenbron.
Sommaren kommer även fyllas med musik och skratt. Redan har man hunnit med musikquiz och stand up.
– Närmast väntar två konserter med Chris Kläfford och i augusti kommer Moa Lignell som slog igenom i Idol hit och senare kommer Ludwig Hart. Och om Luwdig Hart måste jag bara säga, oj vilken härlig röst och musik. Vi är så glada att vi lyckades få hit honom. Och så kommer författaren Sara Beicher hit och berättar om sina böcker där hon skriver spännande böcker om äldreomsorgen med en liten gnutta ironi också. Och eventuellt kommer det även blir melodikryss med frukost några lördagar.
Evenemangen tar plats i trädgården och vid regn i ladan.
– I ladan kan vi ta in 150 personer och det har uppskattats av många, att det blir mysigt och intimt.
Gofika och våfflor
Det hela började med våfflor och förutom dessertvåfflor och matvåffla har man även glass och det som man på gården kallar för Gofika.
– Gofika är vad vi har bakat. Det kan vara allt från muffins till kladdkaka eller rabarberpaj, berättar Margurite och fortsätter:
– Vi har även tagit fram Gårdens toast med brieost, salami, aprikos och honung. Den är spännande och god. Och vi håller på att ta fram ytterligare en matvåffla, vi testar oss fram för att se vad som kan bli bra. Så det kommer att komma i sommar.

Mötesplats
Drömmen om att åter skapa en mötesplast vid Viskans kant i Åsbro har verkligen tagit frat för Margurite och Marcus.
– Detta var den självklara mötesplatsen för gäster som kom från Boråshållet och Varbergshållet innan de åkte vidare. Man kan läsa om att här var det slagsmål mellan markbor och hallänningar, och ofta var det väl alkohol inblandat, säger Margurite och plockar fram en bok där gården nämns.
– 1863 passerade 363 hästar förbi och på slutet av 1800-talet hade gästgiveriet 50 hästar.
1939 upphörde gästgiveriverksamheten och inte förrän 2021 blev gården åter en mötesplats.
– Med det här husets historia förtjänar det att vara en plats där man kan träffas och umgås.

Gården vid bron
Hitta hit: Åsbro 1, 43268 Veddige
Öppettider: Söndagar kl 12-16 tom. 30 september
Hemsida: www.gardenvidbron.webnode.se


SENASTE TV-NYHETERNA

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka
NYHETER 2023-06-01 KL. 16:00

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka

Debatt: Vi är öppna för andra möjligheter
DEBATT 2023-06-01 KL. 14:15

Debatt: Vi är öppna för andra möjligheter

Så blir vädret under studentdagarna
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:44

Så blir vädret under studentdagarna

Emil är ett steg närmare OS-drömmen
SPORT 2023-06-01 KL. 09:30
Premium

Emil är ett steg närmare OS-drömmen

Åklagaren –
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:05
Premium

Åklagaren – "brott bland unga inte ovanligt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.