KULTUR & NÖJE 2022-09-09 KL. 16:00

Dags för invigning av museets nya lokaler

Av Julia Sandstén Vikberg


Nu har hembygdsmuseet äntligen flyttat in och kommit i ordning i de nya lokalerna i Gårdskulla. På lördag är det invigning och då öppnar även höstens utställning om barn förr i tiden.

Dags för invigning av museets nya lokaler
Ingun Adolfsson, Yvonne Andersson, Ingegerd Moberg och Harry Jonsson i Nordhallands Hembygdsförening är glada över att få öppna museet igen. Foto: Julia Sandstén Vikberg

Det har varit många turer kring var hembygdsmuseet ska flytta efter att de tvingades lämna de gamla lokalerna på Västergatan på grund av hög hyra. Men situationen löste sig och nu har museet flyttat in i Gårdskulla förskola, som är en av de äldsta förskolorna i kommunen.
– Det har varit många problem med att hitta en ny lokal, många om och men, men nu har vi äntligen fått lokaler, säger Ingun Adolfsson, vice ordförande i Nordhallands hembygdsförening.
De nya lokalerna är mindre än de förra lokalerna och föreningen har därför behövt göra sig av med museiföremål. Enligt Harry Jonsson, ordförande i Nordhallands Hembygdsförening, har vissa utställningar blivit bättre av utrensningen medan andra har förlorat på det.
– Vissa utställningar har vunnit på det medan andra inte har vunnit på det lika mycket. En utmaning kan vara att få hit folk. De här lokalerna ligger inte lika centralt som de förra, säger Harry Jonsson.
En fördel med de nya lokalerna är dock att de är mer tillgängliga i och med att de har handikappramp.


BARN I FOKUS. Barn förr: Leksaker-Kläder-Barnomsorg heter den nya utställningen på museet som invigs på lördag. Foto: Julia Sandstén Vikberg


På lördag inviger alltså museet lokalerna och även höstens utställningar. Som en blinkning till att de nu huserar i en gammal förskola handlar en av de första utställningarna om just barn. Barn förr: Leksaker-Kläder-Barnomsorg heter utställningen där vi får en inblick i bland annat hur barn klädde sig, vad de lekte med och hur de hade det i skolan förr i tiden. Även utställningarna Historik om Gårdskulla gård och Märta Rinde-Ramsbäck "Bevarandeförslag för Kungsbacka innerstad" från 1980-talet öppnar på lördag. Invigningen drar igång klockan 11.00 med ett tal av att kulturnämndens ordförande Kristina Karlsson. Sedan bjuds det på dragspelsmusik med Lars Karlsson och på kaffe och förfriskningar. Under hösten kommer museet ha öppet tisdagar och torsdagar 10.00-15.00 och helgfria lördagar 10.00-14.00.


Kaffe, kex, margarin är till salu i museets butik. Foto: Julia Sandstén VikbergSENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter