KULTUR & NÖJE 2022-07-09 KL. 09:00

Cajza debuterar med självbiografi

Av Embla Starke Sundén

För knappt en månad sedan utkom Cajza Gunneklints debut ”Ser allas liv ut såhär?”. Det är en självbiografi som har legat i byrålådan i sju år. Nu hoppas Cajza att hennes livshistoria kan inge hopp hos de som tar del av den.
– Det känns bra att min berättelse kan hjälpa någon annan att fortsätta kämpa trots motgångar, berättar Cajza Gunneklint.

Cajza debuterar med självbiografi
Cajza Gunneklint har precis släppt sin självbiografi. Foto: Embla Starke Sundén

Hemma hos Cajza Gunneklint står radion på i köket. Musik från Tomas Ledin och Ainbusk Singers hörs medan hon plockar fram muffins och berättar om arbetet med sin första bok.
– Jag började skriva den här boken för 30 år sedan. Då kändes det som att det hände mycket i mitt liv som jag behövde skriva ner, förklarar hon.
Cajza har levt ett rörigt liv som kantats av mycket sorg och smärta. Boken följer hennes liv fram till 2015, då boken blev klar. Cajzas berättelse innehåller traumatiska delar, så som våld, droger och sexuella övergrepp. Det tog några år innan hon var redo för att ge ut den och låta folk läsa den.
– Den låg i en byrålåda i sju år. Jag har ju en ung son och bor i ett litet samhälle, det var delvis därför jag drog mig för att få den publicerad. Men till slut hjälpte en kompis mig att komma till insikt om att det var dags att släppa den, berättar Cajza.

Hur är det nu när den är släppt?
– Jag tycker det är så skönt att den faktiskt finns som ett fysiskt verk, att jag kan hålla den i handen. Jag bär inte längre min historia helt själv, den finns i boken. Den är delad med andra. Mitt mål framöver är att föreläsa för ungdomar. Att släppa boken och dela min historia är ett första steg i den riktningen.
Hon är glad över att hon redan fått en del positiv respons från de som läst boken. Cajza tror att många, framför allt unga, kan känna igen sig i boken och bli hjälpta på något sätt.
– Många unga mår dåligt idag. En anledning till att jag vill ut i skolor och berätta om boken och prata med ungdomar är just att jag tror att det kan vara en fördel för dem att höra min historia. Antingen har man liknande erfarenheter som jag eller så har man varit med om andra jobbiga saker. Det är nog lättare att prata med mig som själv har så pass mycket i bagaget, än att prata med föräldrar, kuratorer eller liknande, säger Cajza.

Känner man sig någonsin klar med en självbiografi?
– För min del var så att jag till slut kände att ”nu orkar jag inte mer, här sätter jag punkt för boken”. Man hade kunnat fortsätta hur länge som helst, men till slut kändes det som att det var dags att avsluta, det fanns tillräckligt. Det är en berättelse om mig, men det är viktigt att folk orkar ta sig igenom den och kan ta den till sig.
Till hösten planerar Cajza att kontakta några utvalda gymnasieskolor och berätta om boken för att se om det finns möjlighet att komma och föreläsa för ungdomarna. Hon hoppas att den som går igenom något jobbigt eller har det svårt kan finna tröst och hopp i boken.
– Man ska inte ge upp. Min historia är ett exempel på att det faktiskt blir bättre till slut.


Embla Starke Sundén
0300-107 95

Cajza Gunneklint
Ålder: 51
Bor: Fjärås
Familj: Sonen Anton, 12 år
Jobb: Hundtrimning
Fritidsintressen: Umgås med sonen och vännerna samt diverse utomhusaktiviteter
SENASTE TV-NYHETERNA

Tre nya poäng i svängig match
FOTBOLL 2022-08-14 KL. 13:41

Tre nya poäng i svängig match

Misstänkt påverkad förare
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 10:15

Misstänkt påverkad förare

Förlust i cuppremiären:
HANDBOLL 2022-08-13 KL. 17:21

Förlust i cuppremiären: "Usel match"

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Delad pott i slätstruket derby
FOTBOLL 2022-08-13 KL. 16:10

Delad pott i slätstruket derby

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet
KULTUR & NÖJE 2022-08-13 KL. 14:00

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.