KULTUR & NÖJE 2022-05-30 KL. 14:00

Balettgala på teatern

Av Christina Nordwall

Förra gången blev det succé. Den 22 juni är det dags igen. Då blir det balettgala med välkända dansare på Kungsbacka teater.
– Det är ett blandat program som passar både balettälskare och förstagångsbesökare, säger Heléne Friberg som tillsammans med Johanna Björnson arrangerar galan.

Balettgala på teatern
VILL NÅ FLER. Heléne Friberg och Johanna Björnson arrangerar balettgala på Kungsbacka teater. De vill sprida den klassiska danskonsten till en bredare publik. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Under galan medverkar premiärdansare och solister från Kungliga Baletten i Stockholm, Finlands Nationalbalett och Den Kongelige Ballet i Köpenhamn. Elever från Svenska Balettskolan medverkar också. Kvällen bjuder på avsnitt ur den klassiska balettrepertoaren och modern nutida koreografi – från Marius Petipa till Mats Ek. Johanna Björnson ansvarar för galans konstnärliga innehåll och har även koreograferat själv.

Vision

Det var en vision om att ge människor möjlighet att se klassisk balett utanför huvudstädernas scener som är bakgrunden till galan.
– Det finns få ställen där det går att se klassisk balett. Kungsbacka är en strategisk plats mitt emellan de skandinaviska huvudstädernas nationalscener och Kungsbacka teater har utmärkta förutsättningar. Den ligger bra till, är lätt att ta sig till och det går att se bra oavsett var man sitter i salongen, säger Heléne Friberg.
Johanna Björnson och Heléne Friberg är båda dansare i grunden. De gick i samma klass, debuterade samtidigt och har båda haft framgångsrika karriärer. Heléne fick tyvärr avsluta sin på grund av skada men de har genom åren hållit kontakten.

Klassisk danskonst

Hovdansösen och balettmästaren Johanna Björnson tog 2016 initiativ till en mindre balettgala i Varberg. Det gav mersmak och Johanna tog kontakt med Heléne för att fråga om hon ville vara med och sprida den klassiska danskonsten till en bredare publik.
– Jag vet vad Heléne kan och vad hon brinner för, säger Johanna.
Heléne blev eld och lågor, sa direkt ja och 2019 arrangerade de sin första gemensamma balettgala i Kungsbacka. Det visade sig att det finns en stor publik på västkusten.
– Galan blev utsåld och fick fina recensioner. Nu hoppas vi att publiken vågar samlas igen efter pandemin, säger Heléne.

Möta ny publik

Det är ett stort projekt att ro iland och en av utmaningarna har varit att hitta ett datum där alla dansare kan ställa upp.
– Det är ett litet fönster när dansarna är fria för sommaren men fortfarande i toppform efter att nationalscenernas säsong avslutats, säger Heléne.
Dansarna repeterar på olika håll av praktiska skäl och dagen innan galan samlas alla för ett genrep på teatern.
– Dansarna tycker det är roligt att förlänga säsongen lite för att möta ny publik och också att få träffa andra dansare. Det blir ett fint utbyte, säger Johanna.
Den 22 juni hålls balettgalan på Kungsbacka teater och arrangörerna utlovar en helafton för alla sinnen.
– Det blir en visuell upplevelse och mycket vacker, klassisk musik. Dans är ett gränslöst språk som alla kan ta del av oavsett varifrån man kommer, säger Johanna och får medhåll av Heléne.



TV-klipp och nyheter

Riktig bilglädje vid Rolfsån
2025-05-11 KL. 17:45
Premium

Riktig bilglädje vid Rolfsån

Tränaren om vinsten:
2025-05-11 KL. 19:04
Premium

Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"

Lärorikt om hemberedskap
NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Premium

Lärorikt om hemberedskap

Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-11 KL. 19:04
Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"
Premium | NYHETER 2025-05-11 KL. 17:45
Riktig bilglädje vid Rolfsån
Premium | KULTUR & NÖJE 2025-05-11 KL. 15:00
Lyckad premiär på City Rock

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.