KULTUR & NÖJE 2022-07-29 KL. 10:00

Båtpremiär från Fjärås efter sju års väntan

Av John Skoglund

Efter sju år av väntan för att få till en laddstation så kan skeppet Isa af Lygnern äntligen trafikera Fjärås igen.
– Naturum och turistbyrån i Kungsbacka har varit väldigt intresserade och stöttande, säger Fredrik Granat.

Båtpremiär från Fjärås efter sju års väntan
Christer Lindroth och Jan Sjöström ser fram emot att åka även från Fjärås. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

Den 18 kilometer långa sträckan mellan Fjärås och Sätila trafikerades främst med båt vid förra sekelskiftet. Det vackert tidstypiska skeppet drivs på el och nu har de rätta förutsättningarna för laddning kommit till i Fjärås. I början av augusti är det premiär.
När transporterna med häst och vagn övergick till motoriserade fordon efter sekelskiftet då försvann till slut den reguljära båttrafiken. Skeppet Isa af Lygnern som transporterat gods och tusentals passagerare åkte sin sista tur 1923.
– Det tog en vecka med häst och vagn om du skulle åka fram och tillbaka till Göteborg från Sätila medan med Isa af Lygnern och vidare med tåg från Fjärås kunde man klara en sådan resa på en dag, säger Fredrik Granat.
Han berättar vidare att trafiken bestod av tre viktiga delar. Förutom passagerare var det textilier från Sjuhäradsbygden och ädelträ från Sätilatrakten och Bollebygd. Det transporterades med flottar bakom skeppet till det sågverk som fanns vid Fjärås bräcka. Sedan direkt på tåget som gick mellan Bräckan och Fjärås station.


Nu blir det båtturer från Fjärås igen. Foto: John Skoglund


Det nya skeppets byggstart var 2008 och 2011 började det arrangeras turer från Sätila. Det var ett par killar som jobbat på Götaverken i Göteborg som gjorde det mesta av bygget. Det krävdes speciell teknik och de hade kunskapen. Kände skeppsarkitekten Bengt Bengtsson ritade Isa af Lygnern och det var tänkt att sättas in en dieselmotor i skeppet.
– Kungsbacka kommun tyckte det inte var bra med dieselolja i deras vattentäkt om något skulle hända så det blev en motor som laddas med el. Då var detta väldigt unikt, säger Fredrik Granat.
På den tiden fanns det ingen möjlighet med dagens litiumbatterier, så båten drivs med bilbatterier. De två batteripaketen som är utbytta de senaste säsongerna väger fyra ton. För ett skepp är det viktigt att vikt är rätt placerad och de kilona ligger som en ”köl” i skeppet som väger 30 ton.
– Skeppet gungar inte, den är flatbottnad, väldigt speciell och nästan ultimat i konstruktionen, säger Fredrik Granat och påtalar också att Lygnern är lugnt vatten om man jämför med havet.
Bryggan i Fjärås har kostat en halv miljon kronor att bygga och Isa af Lygnern den ekonomiska förening som äger Isa af Lygnern har bekostat detta själva.
Den största delen av inkomsterna till föreningen kommer från charter.
– Exempelvis hade vi ett trygghetsboende från Kungsbacka härom dagen på 35 personer, avslutar Fredrik Granat.
TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.