KULTUR & NÖJE 2022-07-29 KL. 10:00

Båtpremiär från Fjärås efter sju års väntan

Av John Skoglund

Efter sju år av väntan för att få till en laddstation så kan skeppet Isa af Lygnern äntligen trafikera Fjärås igen.
– Naturum och turistbyrån i Kungsbacka har varit väldigt intresserade och stöttande, säger Fredrik Granat.

Båtpremiär från Fjärås efter sju års väntan
Christer Lindroth och Jan Sjöström ser fram emot att åka även från Fjärås. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Den 18 kilometer långa sträckan mellan Fjärås och Sätila trafikerades främst med båt vid förra sekelskiftet. Det vackert tidstypiska skeppet drivs på el och nu har de rätta förutsättningarna för laddning kommit till i Fjärås. I början av augusti är det premiär.
När transporterna med häst och vagn övergick till motoriserade fordon efter sekelskiftet då försvann till slut den reguljära båttrafiken. Skeppet Isa af Lygnern som transporterat gods och tusentals passagerare åkte sin sista tur 1923.
– Det tog en vecka med häst och vagn om du skulle åka fram och tillbaka till Göteborg från Sätila medan med Isa af Lygnern och vidare med tåg från Fjärås kunde man klara en sådan resa på en dag, säger Fredrik Granat.
Han berättar vidare att trafiken bestod av tre viktiga delar. Förutom passagerare var det textilier från Sjuhäradsbygden och ädelträ från Sätilatrakten och Bollebygd. Det transporterades med flottar bakom skeppet till det sågverk som fanns vid Fjärås bräcka. Sedan direkt på tåget som gick mellan Bräckan och Fjärås station.


Nu blir det båtturer från Fjärås igen. Foto: John Skoglund


Det nya skeppets byggstart var 2008 och 2011 började det arrangeras turer från Sätila. Det var ett par killar som jobbat på Götaverken i Göteborg som gjorde det mesta av bygget. Det krävdes speciell teknik och de hade kunskapen. Kände skeppsarkitekten Bengt Bengtsson ritade Isa af Lygnern och det var tänkt att sättas in en dieselmotor i skeppet.
– Kungsbacka kommun tyckte det inte var bra med dieselolja i deras vattentäkt om något skulle hända så det blev en motor som laddas med el. Då var detta väldigt unikt, säger Fredrik Granat.
På den tiden fanns det ingen möjlighet med dagens litiumbatterier, så båten drivs med bilbatterier. De två batteripaketen som är utbytta de senaste säsongerna väger fyra ton. För ett skepp är det viktigt att vikt är rätt placerad och de kilona ligger som en ”köl” i skeppet som väger 30 ton.
– Skeppet gungar inte, den är flatbottnad, väldigt speciell och nästan ultimat i konstruktionen, säger Fredrik Granat och påtalar också att Lygnern är lugnt vatten om man jämför med havet.
Bryggan i Fjärås har kostat en halv miljon kronor att bygga och Isa af Lygnern den ekonomiska förening som äger Isa af Lygnern har bekostat detta själva.
Den största delen av inkomsterna till föreningen kommer från charter.
– Exempelvis hade vi ett trygghetsboende från Kungsbacka härom dagen på 35 personer, avslutar Fredrik Granat.







Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2025-05-11 KL. 15:00
Lyckad premiär på City Rock
Premium | NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Lärorikt om hemberedskap

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.