KONST 2020-10-16 KL. 14:00

Unika verk i glasutställning på Kungsmässan

Utställningslokalen skiljer sig från mer traditionella konstgallerier.
Men när Önska-butiken åter arrangerar en utställning i Kungsmässan är det med tre absoluta toppnamn inom svenskt konstglas.
– Delar kommer från den utställning med glas av Ulrica Hydman Vallien som Liljevalchs visade i somras, säger Laila Sjöfors som driver butiken och har ställt samman utställningen.

Unika verk i glasutställning på Kungsmässan
För femte året arrangerar Laila Sjöfors en utställning med konstglas på Kungsmässan.

 
Utställningen med glas från Kosta är den sjunde i ordningen som Laila Sjöfors curerat och den femte på Kungsmässan. Torget framför scenen i den gamla delen har skärmats av med rep runt visningpodier, där ett sort antal glaspjäser slåss om uppmärksamheten. Vid sidan av Ulrica Hydman Vallien är det Bertil Vallien och Åsa Jungnelius.


De två första exemplaren av en limiterad upplaga med 20 musslor av Åsa Ljungnelius.


– Åsa Jungnelius gjorde tidigt Ulrica Hydman Vallien till sin mentor och det märks. De tycker båda om att provocera och söker sig till det som inte är perfekt, säger Laila Sjöfors och visar bland annat på några skålar ur Jungnelius serie Crackle.

– Inspirationen till dem fick Åsa Ljungnelius när hon gick i skogen en morgon och såg hur frosttäcket krackelerade. Glaset är gjutet i trädstubbar, det är därifrån det får sin spruckna yta.


Crackle av Åsa Jungnelius.

Nytt och gammalt


Utställningen spänner sig över många decennier. Delar av Åsa Ljungnelius verk är i limiterad upplaga som fortfarande är under produktion, annat är gammalt eller nyproducerat efter gammal förlaga.


– Vi har bland annat med det allra sista glas som Ulrica Hydman Vallien formgav, men också en nygjord version av den allra första skål som hon gjorde för Kosta, säger Laila Sjöfors och visar på en skål med den otippade dekoren råttor.

– Hon gjorde den när Kosta ville att hon skulle göra ett förslag till en skål som skulle skänkas till en direktör som fyllde 50 år. Den gick aldrig i produktion…, fortsätter Laila Sjöfors.

Limiterad upplaga


Bertil Vallien är en konstnär som funnits representerad i samtliga tidigare konstglasutställningar på Kungsmässan, så också den här gången. Såväl konstnärens numera ikoniska Janus-ansikten och båtar finns med i olika utföranden, men också helt nyproducerat glas i limiterad upplaga.


– Serien Beans är till exempel helt ny. Där har han bland annat använt sig av paraffinolja för att få en matt yta på en del av verken.

Att Laila Sjöfors brinner för sitt glas märks tydligt. Det är också hon som till största delen letar rätt på det glas som ställs ut. Bland annat har hon haft tillgång till att leta igenom Bertil Valliens verkstad, vilket i sin tur leder till en del mer okända upptäckter. En del av föremålen som visas kommer också från Bertil Valliens eget hem.

Verken som visas är till salu, men många är antingen unika verk eller delar i begränsade serier och går därför inte att få med sig innan utställningen stänger.

Årets glasutställning öppnade på torsdagseftermiddagen och pågår till den 25 oktober.

– Vill man inte komma och titta på den medan Kungsmässan är öppen, på grund av coronan, går det att boka en egen visning före eller efter öppettid, säger Laila Sjöfors.SENASTE TV-NYHETERNA

Flera anmälningar mot buller från flisning
NYHETER 2023-03-25 KL. 09:00

Flera anmälningar mot buller från flisning

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades
ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:01
Premium

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow
KULTUR & NÖJE 2023-03-24 KL. 19:45

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow

MSB lanserar krissida för barn
NYHETER 2023-03-24 KL. 18:00

MSB lanserar krissida för barn

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen
BLÅLJUS 2023-03-24 KL. 15:55

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2023-03-25 KL. 16:20
Glitter och konstglädje i Kullavik
BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.