KONST 2019-12-07 KL. 09:30

Nostalgi och historia i julduken

Hembygdsmuseets utställning av juldukar, är en mönsterkavalkad som berättar en historia. Formgivare, tryck och tidstypiska detaljer väcker nostalgiska minnen.

Nostalgi och historia i julduken
Ingegerd Moberg, Nordhallands hembygdsförening känner igen sin barndoms jular.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



 

Hur har färger och motiv för julen förändrats genom åren och finns det ett värde i ärvda dukar? Det och lite till ger utställningen Tryckt till jul, svar på.

Utställningen är skapad av kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark, i samarbete med Textilmuseet i Borås, Västarvet och Östergötlands museum.  Den har varit utställd på flera ställen i landet och har nu hamnat i Kungsbacka genom Britta Nyström, utvecklare konst, publik och pedagogik.


Tre olika delar


Valet av lokal föll på hembygdsmuseet.

– Det kräver stora ytor och det blir en fin bakgrund till julmarknaden. Utställningen består av tre olika delar. Formgivare, tryckta textilier och tidstypiskt, säger Ingegerd Moberg, Nordhallands hembygdsförening.

Kulturhistorikerna har spårat signaturer och tryck på juldukar och julbonader i flera år – många av dem är skapade av framgångsrika formgivare.

– De har utfört ett riktigt detektivarbete. Nu börjar det bli samlarvärde, ett antikt värde i mycket av det som rensas ut och hamnar på loppis. Det har varit något tidstypiskt när man bildar bo, från broderade tomtedukar till moderna tryck och stiliserade julmönster, säger Britta Nyström.



De första juldukarna kom på 1920-talet. På 1950-talet blir färgerna och formerna djärvare och textilkonstnärer och formgivare anlitas i en högre utsträckning. Utställningen fokuserar främst på 50- och 60-tal och visar också upp tidstypiskt porslin, men fler årtionden finns representerade.

Igenkänningsfaktor


– Jag tror att många kommer känna igen sig i de olika årtiondena. Hur man dekorerar kring jul är väldigt individuellt men också väldigt traditionsbundet. En särskild duk kanske låg exakt samma ställe år efter år, säger Berit Hall, från Nordhallands hembygdsförening.

 


– Ja, och som tradition använde man en duk tills den var söndersliten, ofta den som låg över matbordet, medan duken som till exempel låg på en sekretär inte utsätts för något slitage alls, säger Ingegerd Moberg.

Färgerna och motiven skiljer sig år genom årtiondena. Vi ser Staffan Stalledräng och hans hästar, lucior, tomtar, men också katter och nallebjörnar.

– Lite bryter av i brunt och blått men det är det röda som dominerar, säger Berit Hall.

Utställningen pågår fram till den 13 januari.



TV-klipp och nyheter

Välbesökt förskolevernissage på Fyren
2025-04-25 KL. 18:30
Premium

Välbesökt förskolevernissage på Fyren

Rockförening väcks till liv på nytt efter 30 år
KULTUR & NÖJE 2025-04-24 KL. 21:00
Premium

Rockförening väcks till liv på nytt efter 30 år

Ska ge lokala band chansen att spela live i Kungsbacka

Möt Kungsbacka GK:s nya pro
SPORT 2025-04-24 KL. 19:00
Premium

Möt Kungsbacka GK:s nya pro

Tipsen för medelgolfaren att spara slag

Svårläkta skador efter vitt snus oroar forskare
NYHETER 2025-04-24 KL. 16:00
Premium

Svårläkta skador efter vitt snus oroar forskare

Vitt snus kan orsaka långvariga inflammationer

Rekordjakt för Kungsbackaloppet
SPORT 2025-04-24 KL. 14:00
Premium

Rekordjakt för Kungsbackaloppet

Inget besked om sanktionspengar
NYHETER 2025-04-24 KL. 08:15
Premium

Inget besked om sanktionspengar

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Patrik kastades rakt in i lokala politikens hetluft

Patrik kastades rakt in i lokala politikens hetluft

I stället för att bara knyta näven vid köksbordet beslöt han sig för att engagera sig i politiken. Ett litet uppdrag var tanken. Men när Vänsterpartiets frontfigur avled blev Patrik Jervne Henestam plötsligt toppnamn med plats i kommunstyrelsen. Och trots att det är tufft verkar han nu ha fått smak på politiken.