KONST 2019-12-07 KL. 09:30

Nostalgi och historia i julduken

Hembygdsmuseets utställning av juldukar, är en mönsterkavalkad som berättar en historia. Formgivare, tryck och tidstypiska detaljer väcker nostalgiska minnen.

Nostalgi och historia i julduken
Ingegerd Moberg, Nordhallands hembygdsförening känner igen sin barndoms jular. 

Hur har färger och motiv för julen förändrats genom åren och finns det ett värde i ärvda dukar? Det och lite till ger utställningen Tryckt till jul, svar på.

Utställningen är skapad av kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark, i samarbete med Textilmuseet i Borås, Västarvet och Östergötlands museum.  Den har varit utställd på flera ställen i landet och har nu hamnat i Kungsbacka genom Britta Nyström, utvecklare konst, publik och pedagogik.


Tre olika delar


Valet av lokal föll på hembygdsmuseet.

– Det kräver stora ytor och det blir en fin bakgrund till julmarknaden. Utställningen består av tre olika delar. Formgivare, tryckta textilier och tidstypiskt, säger Ingegerd Moberg, Nordhallands hembygdsförening.

Kulturhistorikerna har spårat signaturer och tryck på juldukar och julbonader i flera år – många av dem är skapade av framgångsrika formgivare.

– De har utfört ett riktigt detektivarbete. Nu börjar det bli samlarvärde, ett antikt värde i mycket av det som rensas ut och hamnar på loppis. Det har varit något tidstypiskt när man bildar bo, från broderade tomtedukar till moderna tryck och stiliserade julmönster, säger Britta Nyström.De första juldukarna kom på 1920-talet. På 1950-talet blir färgerna och formerna djärvare och textilkonstnärer och formgivare anlitas i en högre utsträckning. Utställningen fokuserar främst på 50- och 60-tal och visar också upp tidstypiskt porslin, men fler årtionden finns representerade.

Igenkänningsfaktor


– Jag tror att många kommer känna igen sig i de olika årtiondena. Hur man dekorerar kring jul är väldigt individuellt men också väldigt traditionsbundet. En särskild duk kanske låg exakt samma ställe år efter år, säger Berit Hall, från Nordhallands hembygdsförening.

 


– Ja, och som tradition använde man en duk tills den var söndersliten, ofta den som låg över matbordet, medan duken som till exempel låg på en sekretär inte utsätts för något slitage alls, säger Ingegerd Moberg.

Färgerna och motiven skiljer sig år genom årtiondena. Vi ser Staffan Stalledräng och hans hästar, lucior, tomtar, men också katter och nallebjörnar.

– Lite bryter av i brunt och blått men det är det röda som dominerar, säger Berit Hall.

Utställningen pågår fram till den 13 januari.SENASTE TV-NYHETERNA

Lokala författaren fick ta emot bokpris
KULTUR & NÖJE 2022-12-02 KL. 11:45

Lokala författaren fick ta emot bokpris

Polisen söker orsak till branden i Frillesås
NYHETER 2022-12-02 KL. 09:30

Polisen söker orsak till branden i Frillesås

Orosanmälningar ökar - svårt att hinna med
NYHETER 2022-12-02 KL. 07:00
Premium

Orosanmälningar ökar - svårt att hinna med

Zorrofinterna fällde avgörandet när sviten förlängdes
SPORT 2022-12-01 KL. 23:05
Premium

Zorrofinterna fällde avgörandet när sviten förlängdes

Auktoriserade tomten Sten-Erik fyller 70 år
FAMILJ 2022-12-01 KL. 20:30
Premium

Auktoriserade tomten Sten-Erik fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2022-12-02 KL. 21:47
"Det är bara hem och träna avslut"
NYHETER 2022-12-02 KL. 19:56
Brand i villa i Iserås

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

Lasse Kronér fyller 60 år. Kärleken till Onsala och Kungsbacka är djup. Metooskandalen blev en ”gamechanger” i hans liv.