KONST 2021-08-27 KL. 15:00

Nils Ramhøj ställer ut på Galleri Hjertstedska villan

I utställningen Fler bilder av en Far visar Nils Ramhøj verk ur sin serie Bilder av en Far. Verken ställs ut på Galleri Hjertstedska villan där både galleri, trädgård och kontor används.

Nils Ramhøj ställer ut på Galleri Hjertstedska villan– Jag vill att man ska uppleva att fars skepnad växlar mellan närvaro och frånvaro och till slut ingår i naturens kretslopp, säger konstnären.

Nils Ramhøj har tidigare ställt ut bilder av sin far, bland annat i Lunds domkyrkas krypta.

– Jag brukar ta med pappa ut och nu var det dags för honom att komma ut i naturen, säger han.

Han berättar att bilderna är målade efter att hans far fick en stroke 1992 men att det sedan dröjde åtta år innan de ställdes ut och då först på Jönköpings konstmuseum.

– Jag gjorde en serie bilder och producerade en bok Bilder av en far och inför tillblivelsen av boken inbjöds olika män att tala om sin relation till sina fäder. Det är oftast kvinnor som ser till att släkt- och familjeband upprätthålls. Jag ville uppmuntra män att prata om sin relation till sin pappa. Min kommunikation med min far var inte smärtfri. Det var ett sätt för mig att genom min konst ta ansvar för min kommunikation med min pappa. Det fyllde en brist och har gjort det lättare att förstå honom. Det har också för mig haft en läkande effekt, säger Nils Ramhøj.

– Vi tycker att det är viktigt att lyfta betydelsen av relationen mellan far och son och vill gärna att den tydligare kommer att belysas i konsthistorien. Beskrivning av far- och sonrelationen saknas i stort sett i konsthistorien, säger Lisbeth Hedelin, ordförande i Norra Hallands Konstförening, som bjudit in konstnären till Galleri Hjertstedska Villan.

Utmaning


Lisbeth såg möjligheten i att använda Galleri Hjertstedska Villans trädgård som utställningsyta eftersom verkens format är stora och galleriets yta begränsad.

– Det ger verken en ny möjlighet men utgör också en utmaning, säger Nils Ramhøj.

Verken som nu visas utomhus på Galleri Hjertstedska Villan är i textil och tygets genomskinlighet ska göra att den påtryckta bildens tydlighet ska variera från full tydlighet till att nästan försvinna in i ljus, luft och grönska. Inne i galleriet kommer Nils visa cirka sex stora verk och lika många utomhus. Utomhus skymtar textila verk fram bakom träd, i en dörröppning, i en källaringång och i en stubbe bland annat.

– I äppleträdet visas en textil variant av pappas ansikte i format 370 x 90 cm och en annan variant är hans ansikte som visas i stubben. Jag har valt att i huvudsak ha stora verk i trädgården, eftersom det ger en viss effekt och tanken är också att verken ska synas på håll, säger Nils Ramhøj.

Dokumentär


Det kommer också att visas en kortfilm (ca 20 minuter) i den lilla biosalongen inne i galleriets kontor, där det finns sittplats för tre personer åt gången.

– Norra Hallands Konstförening håller också med hjälp av ett filmbolag på att göra en dokumentär om Nils Ramhøj och hans arbete med far- och sonrelationen, säger Lisbeth Hedelin. Statens Kulturråd har bidragit med en del medel för detta projekt. För att kunna slutföra filmen behövs dock ytterligare medel.

Utställningen pågår till den 16 september. Under vernissagen på lördag den 28 augusti klockan 11–15 öppnar Peter Loguin, operasångare och musiker, med att sjunga Far-liga visor.

 

 

 

 

 

 

SENASTE TV-NYHETERNA

Krönika: Satsa på thanksgiving
KRÖNIKOR 2022-11-29 KL. 15:20
Premium

Krönika: Satsa på thanksgiving

Från tennistränare till utbildningsdirektör
POLITIK 2022-11-29 KL. 11:55
Premium

Från tennistränare till utbildningsdirektör

GAs nya förvaltningschef har en bred bakgrund

Bostadsinbrott i Onsala
BLÅLJUS 2022-11-29 KL. 10:40

Bostadsinbrott i Onsala

Debatt: Öppna matsalarna för pensionärerna
DEBATT 2022-11-29 KL. 10:07

Debatt: Öppna matsalarna för pensionärerna

Här är gatorna där bostadsrätterna ökat mest
NYHETER 2022-11-29 KL. 07:00
Premium

Här är gatorna där bostadsrätterna ökat mest

Piratdrottningen intar teatern i Kungsbacka
KULTUR & NÖJE 2022-11-28 KL. 18:45

Piratdrottningen intar teatern i Kungsbacka

Bageriet i Åsa läggs ner
JOBB & PENGAR 2022-11-28 KL. 14:59

Bageriet i Åsa läggs ner

Butikerna blir kvar

Dyrt lösa förbättrad rening
NYHETER 2022-11-28 KL. 13:00

Dyrt lösa förbättrad rening

Hårt arbete för att klara nya reningsverksförslaget

Ingen ändring i skolskjutsen trots möte
NYHETER 2022-11-28 KL. 11:45

Ingen ändring i skolskjutsen trots möte

Föräldrar missnöjda men inte förvånade

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FAMILJ 2022-11-29 KL. 19:30
Katarina började träna som pensionär
Premium | KRÖNIKOR 2022-11-29 KL. 15:20
Krönika: Satsa på thanksgiving

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

Lasse Kronér fyller 60 år. Kärleken till Onsala och Kungsbacka är djup. Metooskandalen blev en ”gamechanger” i hans liv.