KONST 2021-08-27 KL. 15:00

Nils Ramhøj ställer ut på Galleri Hjertstedska villan

I utställningen Fler bilder av en Far visar Nils Ramhøj verk ur sin serie Bilder av en Far. Verken ställs ut på Galleri Hjertstedska villan där både galleri, trädgård och kontor används.

Nils Ramhøj ställer ut på Galleri Hjertstedska villan– Jag vill att man ska uppleva att fars skepnad växlar mellan närvaro och frånvaro och till slut ingår i naturens kretslopp, säger konstnären.

Nils Ramhøj har tidigare ställt ut bilder av sin far, bland annat i Lunds domkyrkas krypta.

– Jag brukar ta med pappa ut och nu var det dags för honom att komma ut i naturen, säger han.

Han berättar att bilderna är målade efter att hans far fick en stroke 1992 men att det sedan dröjde åtta år innan de ställdes ut och då först på Jönköpings konstmuseum.

– Jag gjorde en serie bilder och producerade en bok Bilder av en far och inför tillblivelsen av boken inbjöds olika män att tala om sin relation till sina fäder. Det är oftast kvinnor som ser till att släkt- och familjeband upprätthålls. Jag ville uppmuntra män att prata om sin relation till sin pappa. Min kommunikation med min far var inte smärtfri. Det var ett sätt för mig att genom min konst ta ansvar för min kommunikation med min pappa. Det fyllde en brist och har gjort det lättare att förstå honom. Det har också för mig haft en läkande effekt, säger Nils Ramhøj.

– Vi tycker att det är viktigt att lyfta betydelsen av relationen mellan far och son och vill gärna att den tydligare kommer att belysas i konsthistorien. Beskrivning av far- och sonrelationen saknas i stort sett i konsthistorien, säger Lisbeth Hedelin, ordförande i Norra Hallands Konstförening, som bjudit in konstnären till Galleri Hjertstedska Villan.

Utmaning


Lisbeth såg möjligheten i att använda Galleri Hjertstedska Villans trädgård som utställningsyta eftersom verkens format är stora och galleriets yta begränsad.

– Det ger verken en ny möjlighet men utgör också en utmaning, säger Nils Ramhøj.

Verken som nu visas utomhus på Galleri Hjertstedska Villan är i textil och tygets genomskinlighet ska göra att den påtryckta bildens tydlighet ska variera från full tydlighet till att nästan försvinna in i ljus, luft och grönska. Inne i galleriet kommer Nils visa cirka sex stora verk och lika många utomhus. Utomhus skymtar textila verk fram bakom träd, i en dörröppning, i en källaringång och i en stubbe bland annat.

– I äppleträdet visas en textil variant av pappas ansikte i format 370 x 90 cm och en annan variant är hans ansikte som visas i stubben. Jag har valt att i huvudsak ha stora verk i trädgården, eftersom det ger en viss effekt och tanken är också att verken ska synas på håll, säger Nils Ramhøj.

Dokumentär


Det kommer också att visas en kortfilm (ca 20 minuter) i den lilla biosalongen inne i galleriets kontor, där det finns sittplats för tre personer åt gången.

– Norra Hallands Konstförening håller också med hjälp av ett filmbolag på att göra en dokumentär om Nils Ramhøj och hans arbete med far- och sonrelationen, säger Lisbeth Hedelin. Statens Kulturråd har bidragit med en del medel för detta projekt. För att kunna slutföra filmen behövs dock ytterligare medel.

Utställningen pågår till den 16 september. Under vernissagen på lördag den 28 augusti klockan 11–15 öppnar Peter Loguin, operasångare och musiker, med att sjunga Far-liga visor.

 

 

 

 

 

 

SENASTE TV-NYHETERNA

Skogsbrand kan ha varit anlagd
NYHETER 2022-05-20 KL. 18:59

Skogsbrand kan ha varit anlagd

Stöttar film, böcker och konstnärer
KULTUR & NÖJE 2022-05-20 KL. 16:00

Stöttar film, böcker och konstnärer

Svampexkursion i Gäddevik
NYHETER 2022-05-20 KL. 14:00

Svampexkursion i Gäddevik

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor
NYHETER 2022-05-20 KL. 11:30

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor

Här kan flyktingar från Ukraina mötas
NYHETER 2022-05-20 KL. 08:00

Här kan flyktingar från Ukraina mötas

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day
NYHETER 2022-05-19 KL. 18:30

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day

”Alla trädgårdar är unika nästan, det är det som är så roligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.