KONST 2021-03-30 KL. 19:20 Maja Gunn utforskar mode och könstillhörighet
Var går egentligen gränsen mellan mode och konst?
Medan design innebär i alla fall ett visst mått av användarvänlighet, behöver konsten inte ha någon annan funktion än att bara vara.
I gränslandet mellan de två världarna rör sig Maja Gunn som nu ställer ut i konsthallen.
Feminism, genustillhörighet och queeraktivism är återkommande inslag i Maja Gunns verk, bland annat symboliserad i den rosa färgen.
Konsthallen har inte varit tom på konst, men väl på besökare sedan i november i fjol. Men nu öppnar man så smått på dörrarna igen, med både ny utställning och möjlighet att komma och uppleva konsten på plats.
– Vi kommer att ta emot fyra personer åt gången och ha guidade lunchvisningar på onsdagar. Man måste boka i förväg och får 30 minuter på sig att se utställningen, säger Anna Ryman Bruks och Britta Nyström, båda utvecklare konst i konsthallen.
Måleri och virkning samsas i triptyken Den lilla svarta.
Regionalt samarbete
Utställningen Konstruerad detalj är en del i det regionala samarbetet Mode: yta med djup – Halland 2021 som samlar 13 institutioner runt om i länet med sammanlagt 15 utställningar kopplade till temat mode.
– Målet är att göra Halland till en av landets främsta konstdestinationer. Det finns ett stort utbud både norr om Halland och längre söderut i Skåne. Men det finns också mycket här, säger Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet och sakkunnig i projektet.
Philip Warkander.
I Kungsbacka innebär projektet utställningar på två platser, den pågående utställningen med kostymer från tv-serien Victoria på Tjolöholms slott och så Maja Gunns Konstruerad detalj i Konsthallen, som öppnade i går lördag. Två utställningar som tydligt visar bredden i begreppet mode som konstform.
Tematisk linje
Parallellt med konstnärskapet är Maja Gunn professor på HDK-Valand och foten i forskningsvärlden ger en tydlig konceptuell vinkel på hennes verk. Hon driver en genomgående, tematisk linje i sina verk, oavsett om materialet är målning, stickade skulpturer, virkade "målningar" eller avslitna bröstpartier, gjorda i silikon.
– Jag jobbar mycket utifrån idé, som vad erfarenheten av att bära vissa kläder gör med oss. Det har till exempel kunnat handla om känslan i att bära ett ex gamla kvarglömda kläder eller att låta män, oroliga för att uppfattas som gay bära väldigt feminina kläder, säger hon.
Dekonstruktion
Gender, feminism, queer och könstillhörighet är återkommande teman som Maja Gunn utforskar. Att mode och kläder många gånger är traditionella i sitt könstänk har det också kommit återkommande rapporter om genom åren, många gånger räcker det att gå in i på barnavdelningen i en klädaffär för att upptäcka hur könet styr både form och funktion på plaggen. Det är ett tänk som Maja Gunn försöker repa upp. Ibland bokstavligen. I verken Unraveled garments har hon till exempel tråd för tråd repat upp ett par klädesplagg, ett för män, ett för kvinnor.
– Jag har bara sparat delarna med till exempel bröstutsnitt i plaggen, som visar om de var sydda för män eller kvinnor.
Dekonstruktionen av både det textila materialet och ämnet så pass omfattande att resultatet blir abstrakt än figurativt. Samlingen av monumentala, stickade skulpturer som i Maja Gunns tankevärld är bilder av förenklade kroppar med sexuella undertoner, är i hennes dotters ögon därför något helt annat.
– Hon tycker att det ser ut som en fin blomsteräng!
Filmat samtal
Utställningen Konstruerad detalj pågår till den 30 maj. Förutom möjligheten att se utställningen på plats i mindre grupp, finns det en film tillgänglig på konsthallens hemsida, där Maja Gunn och Philip Warkander visar och samtalar om utställningen.
Det blir inte det vanliga programmet kopplat till utställningen. Däremot kommer det under våren och sommaren att sändas en rad digitala seminarier som en del i projektet Mode: yta med djup. Programmet är ännu inte helt klart, men kommer att presenteras på Konstliv Hallands hemsida.
Fler artiklar om nöje och kultur