KONST 2021-03-30 KL. 19:20

Maja Gunn utforskar mode och könstillhörighet

Var går egentligen gränsen mellan mode och konst?
Medan design innebär i alla fall ett visst mått av användarvänlighet, behöver konsten inte ha någon annan funktion än att bara vara.
I gränslandet mellan de två världarna rör sig Maja Gunn som nu ställer ut i konsthallen.

Maja Gunn utforskar mode och könstillhörighet
Feminism, genustillhörighet och queeraktivism är återkommande inslag i Maja Gunns verk, bland annat symboliserad i den rosa färgen.Konsthallen har inte varit tom på konst, men väl på besökare sedan i november i fjol. Men nu öppnar man så smått på dörrarna igen, med både ny utställning och möjlighet att komma och uppleva konsten på plats.
– Vi kommer att ta emot fyra personer åt gången och ha guidade lunchvisningar på onsdagar. Man måste boka i förväg och får 30 minuter på sig att se utställningen, säger Anna Ryman Bruks och Britta Nyström, båda utvecklare konst i konsthallen.


Måleri och virkning samsas i triptyken Den lilla svarta.

Regionalt samarbete


Utställningen Konstruerad detalj är en del i det regionala samarbetet Mode: yta med djup – Halland 2021 som samlar 13 institutioner runt om i länet med sammanlagt 15 utställningar kopplade till temat mode.
– Målet är att göra Halland till en av landets främsta konstdestinationer. Det finns ett stort utbud både norr om Halland och längre söderut i Skåne. Men det finns också mycket här, säger Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet och sakkunnig i projektet.


Philip Warkander.


I Kungsbacka innebär projektet utställningar på två platser, den pågående utställningen med kostymer från tv-serien Victoria på Tjolöholms slott och så Maja Gunns Konstruerad detalj i Konsthallen, som öppnade i går lördag. Två utställningar som tydligt visar bredden i begreppet mode som konstform.

Tematisk linje


Parallellt med konstnärskapet är Maja Gunn professor på HDK-Valand och foten i forskningsvärlden ger en tydlig konceptuell vinkel på hennes verk. Hon driver en genomgående, tematisk linje i sina verk, oavsett om materialet är målning, stickade skulpturer, virkade "målningar" eller avslitna bröstpartier, gjorda i silikon.
– Jag jobbar mycket utifrån idé, som vad erfarenheten av att bära vissa kläder gör med oss. Det har till exempel kunnat handla om känslan i att bära ett ex gamla kvarglömda kläder eller att låta män, oroliga för att uppfattas som gay bära väldigt feminina kläder, säger hon.

Dekonstruktion


Gender, feminism, queer och könstillhörighet är återkommande teman som Maja Gunn utforskar. Att mode och kläder många gånger är traditionella i sitt könstänk har det också kommit återkommande rapporter om genom åren, många gånger räcker det att gå in i på barnavdelningen i en klädaffär för att upptäcka hur könet styr både form och funktion på plaggen. Det är ett tänk som Maja Gunn försöker repa upp. Ibland bokstavligen. I verken Unraveled garments har hon till exempel tråd för tråd repat upp ett par klädesplagg, ett för män, ett för kvinnor.
– Jag har bara sparat delarna med till exempel bröstutsnitt i plaggen, som visar om de var sydda för män eller kvinnor.


Dekonstruktionen av både det textila materialet och ämnet så pass omfattande att resultatet blir abstrakt än figurativt. Samlingen av monumentala, stickade skulpturer som i Maja Gunns tankevärld är bilder av förenklade kroppar med sexuella undertoner, är i hennes dotters ögon därför något helt annat.
– Hon tycker att det ser ut som en fin blomsteräng!

Filmat samtal


Utställningen Konstruerad detalj pågår till den 30 maj. Förutom möjligheten att se utställningen på plats i mindre grupp, finns det en film tillgänglig på konsthallens hemsida, där Maja Gunn och Philip Warkander visar och samtalar om utställningen.
Det blir inte det vanliga programmet kopplat till utställningen. Däremot kommer det under våren och sommaren att sändas en rad digitala seminarier som en del i projektet Mode: yta med djup. Programmet är ännu inte helt klart, men kommer att presenteras på Konstliv Hallands hemsida.

Fler artiklar om nöje och kulturTjolöholm dukar upp inför julen
NYHETER 2021-11-27 KL. 18:00

Tjolöholm dukar upp inför julen

Kökschef Jerker Andersson serverar hemlagad och lokal mat

SENASTE TV-NYHETERNA

Klassens nalle på resa i Europa
NYHETER 2021-11-27 KL. 10:00

Klassens nalle på resa i Europa

KULTUR & NÖJE 2021-11-26 KL. 19:00

"Jag är queen of fucking everything"

Jonas Gardell intar Kungsbacka teaters scen

Humor i fokus på teatern i vår
KULTUR & NÖJE 2021-11-26 KL. 17:00

Humor i fokus på teatern i vår

Rekordmånga evenemang väntar efter pandemin

Krönika: När blir det ordning på bamba-kaoset?
ÅSIKTER 2021-11-26 KL. 15:00

Krönika: När blir det ordning på bamba-kaoset?

Missar skolan varje dag - svårt hitta en lösning
NYHETER 2021-11-26 KL. 11:39

Missar skolan varje dag - svårt hitta en lösning

Hemmasittare ett svårt dilemma

Åsasonen Omar Rudberg klar för Melodifestivalen
KULTUR & NÖJE 2021-11-26 KL. 09:17

Åsasonen Omar Rudberg klar för Melodifestivalen

Elever får vänta på vaccin till nästa år
NYHETER 2021-11-26 KL. 06:40

Elever får vänta på vaccin till nästa år

Jenefeldts sköna avgörande
BANDY 2021-11-25 KL. 21:41

Jenefeldts sköna avgörande

Frillesås segrade mot Vetlanda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Har du den bästa Lussekatten?

Har du den bästa Lussekatten?

Kattbilderna strömmar in till redaktionen. Men även du har fortfarande möjlighet att vara med och tävla i Lussekatten.