KONST 2020-09-07 KL. 20:01

Färgstark duo i konsthallen

Utbrottet av corona satte mycket av kulturen på undantag. Nu tar Konsthallen nya tag med den dubbla utställningen Wild flower/Ömsom.
– Vi ville att det skulle bli en riktig vitamininjektion, säger Anna Ryman Bruks, ny projektledare i Konsthallen.

Färgstark duo i konsthallen
Anna Svensson arbetar med en uppdriven färgskala, där hon aktivt jobbar med att föra ut måleriet i rummet.Målsättningen för utställningen, där Anna Ryman Bruks och hennes företrädare Charlotta Hanno samarbetat i genomförandet, var att den skulle drabba åskådarna. Och där kan man inte säga annat än att de lyckats: så många starka färger och former har inte synts till i den avskalade konsthallen på länge.

Två konstnärer


Det är två konstnärer som delar på utrymmet, Maria Hall och Anna Svensson.  Båda har varvat studier på Valand i Göteborg med konsthögskolan Mejan i Stockholm, och är i dag verksamma i Stockholm. Båda har dessutom det färgstarka gemensamt. Uttryck och ingångar skiljer sig däremot rejält.

Anna Svenssons utställning Wild flower är en kanonad av starka, många gånger neonanstrukna färger, där också formerna spränger gränser. Ett antal skulpturer i olika material blandad såväl vassa och mjuka former som färger och mönster.

– Flera av skulpturerna är byggda på likadana stommar, sedan arbetar jag vidare därifrån, säger Anna Svensson.

Hon vill med sina verk både bildligen och bokstavligen ta målningen ut i rummet. Det tredimensionella tänket finna med i både skulpturer och målningar.

– Ibland pratar man om måleri i det utvidgade fältet, att inte bara måla tavlor. Därför började jag måla på objekt, för att se vad som händer.


Både färger och former i Anna Svenssons verk tar plats, samtidigt som det finns en inbjudande mjukhet.


Det är skenbart bara lekfullt, med kalejdoskopliknande effekter och mönster med udda uppkomst - som ett återkommande rutmönster en gång hämtat från en spets-BH.

– Men om man tittar närmare ser man också allvarligare delar, som varningssymboler för kärnkraft och taggtråd, säger Anna Svensson och visar mot taveltriptyken Sunny afternoon.

Samma berättelse


Efter färgkaskaderna i Anna Svenssons del av utställningen, känns det snudd på vilsamt att slinka in bakom skiljeväggen till Maria Halls del av konsthallen - och då är det genomgående färgtemat i hennes målningar ändå framför allt olika nyanser av rosa, från ljusaste ljust till starkt cerise. Ett skenbart udda färgval, med tanke på det ämnesval som Maria Hall har jobbat med i flera decennier och räknar med att fortsätta med lika länge till.

– Jag jobbar alltid med samma berättelse om sorg, frånvaro, längtan och kärlek.


Maria Hall har under hela sitt konstnärskap arbetat med samma berättelse i sina målningar: sorg, frånvaro, längtan och kärlek.


 

Bakgrunden är en uppgift under utbildningstiden, att måla sin viktigaste tavla.

– Då landade jag i det ämnet och sedan dess har jag tänkt att varje tavla jag målar måste ju vara min viktigaste. Jag känner inte heller att jag är färdig med att utforska ämnet.

Även om ämnet är det samma, är uttrycken olika. Egenodlade blommor, plockade i trädgården som arrangerats som på en scen, naturmiljöer duplicerade i en vattenyta eller abstrakta sjok av små, små penseldrag över stora dukar. Bortsett från ett fåtal teckningar i grått, är allt i allt i vibrerande rosa, violett och orange, med accenter av vitt och svart.


Både färger och former i Anna Svenssons verk tar plats, samtidigt som det finns en inbjudande mjukhet.


– Det finns inte mörker utan ljus. För att känna saknad har man först känt kärlek. Sorg fortsätter inte heller att vara akut. Att leva med sorg kan vara kraftfullt och det är vackert att inte glömma, säger Maria Hall.

Egen visning


Det vanliga programmet med verkstäder är inställt på grund av coronaviruset, men det kommer att ges guidade lunchvisningar och en kvällsvisning den 17 september.

– För de som vill ha en guidad visning men inte vill komma på en av de allmänna, går det också att kontakta oss så ordnar vi en egen visning, säger Britta Nyström, utvecklare konst i kommunen.

 

Tjolöholm dukar upp inför julen
NYHETER 2021-11-27 KL. 18:00

Tjolöholm dukar upp inför julen

Kökschef Jerker Andersson serverar hemlagad och lokal mat

SENASTE TV-NYHETERNA

Klassens nalle på resa i Europa
NYHETER 2021-11-27 KL. 10:00

Klassens nalle på resa i Europa

KULTUR & NÖJE 2021-11-26 KL. 19:00

"Jag är queen of fucking everything"

Jonas Gardell intar Kungsbacka teaters scen

Humor i fokus på teatern i vår
KULTUR & NÖJE 2021-11-26 KL. 17:00

Humor i fokus på teatern i vår

Rekordmånga evenemang väntar efter pandemin

Krönika: När blir det ordning på bamba-kaoset?
ÅSIKTER 2021-11-26 KL. 15:00

Krönika: När blir det ordning på bamba-kaoset?

Missar skolan varje dag - svårt hitta en lösning
NYHETER 2021-11-26 KL. 11:39

Missar skolan varje dag - svårt hitta en lösning

Hemmasittare ett svårt dilemma

Åsasonen Omar Rudberg klar för Melodifestivalen
KULTUR & NÖJE 2021-11-26 KL. 09:17

Åsasonen Omar Rudberg klar för Melodifestivalen

Elever får vänta på vaccin till nästa år
NYHETER 2021-11-26 KL. 06:40

Elever får vänta på vaccin till nästa år

Jenefeldts sköna avgörande
BANDY 2021-11-25 KL. 21:41

Jenefeldts sköna avgörande

Frillesås segrade mot Vetlanda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Har du den bästa Lussekatten?

Har du den bästa Lussekatten?

Kattbilderna strömmar in till redaktionen. Men även du har fortfarande möjlighet att vara med och tävla i Lussekatten.