KONST 2020-09-07 KL. 20:01

Färgstark duo i konsthallen

Utbrottet av corona satte mycket av kulturen på undantag. Nu tar Konsthallen nya tag med den dubbla utställningen Wild flower/Ömsom.
– Vi ville att det skulle bli en riktig vitamininjektion, säger Anna Ryman Bruks, ny projektledare i Konsthallen.

Färgstark duo i konsthallen
Anna Svensson arbetar med en uppdriven färgskala, där hon aktivt jobbar med att föra ut måleriet i rummet.Målsättningen för utställningen, där Anna Ryman Bruks och hennes företrädare Charlotta Hanno samarbetat i genomförandet, var att den skulle drabba åskådarna. Och där kan man inte säga annat än att de lyckats: så många starka färger och former har inte synts till i den avskalade konsthallen på länge.

Två konstnärer


Det är två konstnärer som delar på utrymmet, Maria Hall och Anna Svensson.  Båda har varvat studier på Valand i Göteborg med konsthögskolan Mejan i Stockholm, och är i dag verksamma i Stockholm. Båda har dessutom det färgstarka gemensamt. Uttryck och ingångar skiljer sig däremot rejält.

Anna Svenssons utställning Wild flower är en kanonad av starka, många gånger neonanstrukna färger, där också formerna spränger gränser. Ett antal skulpturer i olika material blandad såväl vassa och mjuka former som färger och mönster.

– Flera av skulpturerna är byggda på likadana stommar, sedan arbetar jag vidare därifrån, säger Anna Svensson.

Hon vill med sina verk både bildligen och bokstavligen ta målningen ut i rummet. Det tredimensionella tänket finna med i både skulpturer och målningar.

– Ibland pratar man om måleri i det utvidgade fältet, att inte bara måla tavlor. Därför började jag måla på objekt, för att se vad som händer.


Både färger och former i Anna Svenssons verk tar plats, samtidigt som det finns en inbjudande mjukhet.


Det är skenbart bara lekfullt, med kalejdoskopliknande effekter och mönster med udda uppkomst - som ett återkommande rutmönster en gång hämtat från en spets-BH.

– Men om man tittar närmare ser man också allvarligare delar, som varningssymboler för kärnkraft och taggtråd, säger Anna Svensson och visar mot taveltriptyken Sunny afternoon.

Samma berättelse


Efter färgkaskaderna i Anna Svenssons del av utställningen, känns det snudd på vilsamt att slinka in bakom skiljeväggen till Maria Halls del av konsthallen - och då är det genomgående färgtemat i hennes målningar ändå framför allt olika nyanser av rosa, från ljusaste ljust till starkt cerise. Ett skenbart udda färgval, med tanke på det ämnesval som Maria Hall har jobbat med i flera decennier och räknar med att fortsätta med lika länge till.

– Jag jobbar alltid med samma berättelse om sorg, frånvaro, längtan och kärlek.


Maria Hall har under hela sitt konstnärskap arbetat med samma berättelse i sina målningar: sorg, frånvaro, längtan och kärlek.


 

Bakgrunden är en uppgift under utbildningstiden, att måla sin viktigaste tavla.

– Då landade jag i det ämnet och sedan dess har jag tänkt att varje tavla jag målar måste ju vara min viktigaste. Jag känner inte heller att jag är färdig med att utforska ämnet.

Även om ämnet är det samma, är uttrycken olika. Egenodlade blommor, plockade i trädgården som arrangerats som på en scen, naturmiljöer duplicerade i en vattenyta eller abstrakta sjok av små, små penseldrag över stora dukar. Bortsett från ett fåtal teckningar i grått, är allt i allt i vibrerande rosa, violett och orange, med accenter av vitt och svart.


Både färger och former i Anna Svenssons verk tar plats, samtidigt som det finns en inbjudande mjukhet.


– Det finns inte mörker utan ljus. För att känna saknad har man först känt kärlek. Sorg fortsätter inte heller att vara akut. Att leva med sorg kan vara kraftfullt och det är vackert att inte glömma, säger Maria Hall.

Egen visning


Det vanliga programmet med verkstäder är inställt på grund av coronaviruset, men det kommer att ges guidade lunchvisningar och en kvällsvisning den 17 september.

– För de som vill ha en guidad visning men inte vill komma på en av de allmänna, går det också att kontakta oss så ordnar vi en egen visning, säger Britta Nyström, utvecklare konst i kommunen.

 

SENASTE TV-NYHETERNA

Flera anmälningar mot buller från flisning
NYHETER 2023-03-25 KL. 09:00

Flera anmälningar mot buller från flisning

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades
ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:01
Premium

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow
KULTUR & NÖJE 2023-03-24 KL. 19:45

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow

MSB lanserar krissida för barn
NYHETER 2023-03-24 KL. 18:00

MSB lanserar krissida för barn

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen
BLÅLJUS 2023-03-24 KL. 15:55

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2023-03-25 KL. 16:20
Glitter och konstglädje i Kullavik
BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.