KONST 2021-06-13 KL. 10:10

Bisurr följer upp konstbluff

Utställningen om det kvinnliga geniet Milka Havel blev först hyllad och sedan utskälld. Nu har konstnärskollektivet tagit projektet ut i naturen, och på Tjolöholm har det blivit en avlyssnad bikupa.

Bisurr följer upp konstbluff
”Vi hade först velat ha honungsavsmakning här inne, och gärna behandla väggarna med bivax, men det stoppad biodlarföreningen. Då hade rummet blivit fullt med bin som lockats dit, berättar konstnärerna Mattias Rask och Johnny Friberg.I slutet av 1500-talet samlades runt kung Rudolf av Böhmen både konstnärer, vetenskapsmän och ”alla slags knäppgökar”, som konstnären Johnny Friberg uttrycker det, när den nya utställningen Form follows fiction presenteras på Tjolöholm.

Den världen har inspirerat, men hur mycket av de olika beteckningarna som passar in på konst- och designgruppen Studio Mold får väl var och en avgöra.

Konstverket som utspelar sig på elva platser i Göteborgs kranskommuner, startade egentligen redan 2015 som en stor bluff.

– Kvinnliga genier i historien har glömts bort, så vi bestämde oss för att skapa Milka Havel, formgivare, konstnär och insektsforskare i Böhmen i början av 1600-talet. Under två år rekonstruerade vi fragment som skulle komma från henne. Vi tog kontakt med Vandalorum konsthall i Värnamo som blev eld och lågor och gärna visade utställningen, berättar Johnny Friberg.

– Vår tanke var att efterhand som man gick genom utställningen skulle man bli tveksam och till slut förstå att Havel inte existerade. Men vi hade gjort det för bra, varit för subtila. Vi fick lysande recensioner, men ingen förstod.

Blev skandal


Två år senare avslöjade Johnny Friberg bluffen i en radiointervju.

– Det blev lokal skandal i Småland, och vi skälldes ut, inte minst av journalister, fast jag kan ju tycka att de borde gjort bättre research.

Nu har konstnärskollektivets sex medlemmar väckt Milka Havel till liv igen, och låtit henne inspirera till elva konstverk, ett i varje kranskommun som är med i det pågående samarbetsprojekt som startade med Art Scape saga för något år sedan.

Bikupa


I Kungsbacka har det blivit en jättebikupa på ängarna vid Tjolöholm. Eller rättare sagt, en liten vanlig bikupa, som via ett rör och tratt ska förstärka surret in till en större kupa, där besökarna ska kunna lyssna, förundras och meditera. Och kanske söka Gud?

– Alla de experiment som gjordes på 1600-talet handlade om att söka ett gudsbevis, att visa att det fanns mönster bakom det som verkar vara kaos, säger Johnny Friberg.

Något surrande hördes dock inte på invigningsdagen, för biodlareföreningen hade inte hunnit få dit några bin. Och tur var kanske det, för de hade nog blåst bort i kulingen.

Den som är sugen på att se hela utställningen får alltså resa runt i sommar, eller skapa sig en uppfattning på hemsidan formfollowsfiction.se.

– Vi ser utställningen som en slags bok, där varje plats är ett kapitel!
SENASTE TV-NYHETERNA

Delar av nyktra gården på väg att säljas
NYHETER 2023-03-29 KL. 11:45
Premium

Delar av nyktra gården på väg att säljas

POLITIK 2023-03-29 KL. 09:00

"Utveckla välfärd med intraprenad"

Fängelse väntar efter knivhot på krogen
NYHETER 2023-03-29 KL. 07:04
Premium

Fängelse väntar efter knivhot på krogen

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong
FAMILJ 2023-03-28 KL. 20:45
Premium

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong

Konflikt om kamera –
VÅRD 2023-03-28 KL. 19:00
Premium

Konflikt om kamera – "vill att mamma mår bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.